Στο ραντεβού με την τρόικα στις 20 Σεπτεμβρίου ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλει ονόματα και αριθμούς για το νέο κύμα * Δεν αποκλείονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Προγραφές υπαλλήλων ώς τον Οκτώβριο από τη δεξαμενή των δήμων
Αξιολογήσεις - εξπρές των δομών τους και μάλιστα χωρίς κριτήρια ζητεί η κυβέρνηση από τους δήμους, με στόο να εντοπιστεί από τη δεξαμενή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαντικό μέρος των 12.500 υπαλλήλων που θα πρέπει να βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Χθες, σε μια πρώτη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, τονίστηκε πως τα δύο υπουργεία περιμένουν από τους δήμους τα πρώτα στοιχεία ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του Οκτωβρίου, για να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές.
Άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ραντεβού με τους εκπροσώπους της τρόικας στις 20 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να έχει εικόνα για να τους παρουσιάσει το πλάνο για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας. Πάντως, οι δήμοι οφείλουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία χωρίς "μπούσουλα", αφού τα υπουργεία δεν αναμένεται να καταλήξουν στα κριτήρια αξιολόγησης πριν τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη σημειώθηκε πως για την αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ θα συνυπολογιστούν και πληθυσμιακά κριτήρια, δηλαδή αν και κατά πόσο θα κριθούν αναγκαίες συγκεκριμένες υπηρεσίες και υποδομές. Θα ληφθεί υπόψη επίσης αν πρόκειται για νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους, ενώ θα συγκριθούν ομοειδείς δήμοι. Σημειώνεται επίσης πως οι προϋποθέσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους ΟΤΑ α' βαθμού, αλλά και τις περιφέρειες.
Συγχωνεύσεις - καταργήσεις και μετακινήσεις σε άλλους δήμους
Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, από τις οποίες θα προκύψει το προσωπικό που πλεονάζει και το οποίο θα μπει σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δήμοι ζητούν οι μετακινήσεις υπαλλήλων να είναι μόνο σε άλλους δήμους και όχι σε υπουργεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κάτι στο οποίο σ' αυτή τη φάση συμφωνεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, τι θα γίνει τελικά εξαρτάται από τον αριθμό αυτών που θα κριθούν πλεονάζοντες και κυρίως από το πού. Έτσι, αν για παράδειγμα στην Αττική τεθούν σε κινητικότητα 1.000 υπάλληλοι, για να απορροφηθούν σε δήμους του νομού θα πρέπει να βρεθούν και 1.000 κενά. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μετακινήσεις και από νομό σε νομό.
Υπενθυμίζεται πως η ΚΕΔΕ έχει βάλει "πλάτη" σ' αυτή τη διαδικασία, έχοντας ήδη ζητήσει με επιστολή του προέδρου της από τους δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σε αξιολόγηση των δομών τους.
Όλοι θέλουν δημοτικούς αστυνομικούς
Στο μεταξύ, τουλάχιστον για τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για απορρόφησή τους. Έτσι, στη χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι εκτός από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τους δημοτικούς αστυνομικούς θέλουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους και το υπουργείο Οικονομικών για το ΣΔΟΕ, το υπουργείο Ανάπτυξης για αγορανομικούς ελέγχους, το υπουργείο Εσωτερικών για υπηρεσίες στις οποίες έχει ελλείψεις, καθώς και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος τους, να τελειώνουν με το κοινωνικό κράτος
"Τα λόγια και τα έργα των υπουργών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης: Στόχος τους, να τελειώνουν με το κοινωνικό κράτος" τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. "Η μνημονιακή πολιτική θυσιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία στέλνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, στερώντας από μια εξαθλιωμένη κοινωνία και τα τελευταία οχυρά κοινωνικής προστασίας" σημειώνει.
Ειδικότερα, μετά τις δηλώσεις των υπουργών για τα ζητήματα της Παιδείας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως τρόικα και κυβέρνηση ετοιμάζονται να θυσιάσουν τους πάντες και τα πάντα μετά το καλοκαίρι. "Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, που πλήττεται από την καταστροφική πολιτική, μπορεί, με τους αγώνες της, να ανατρέψει αυτά τα σχέδια και να προστατεύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες, ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό και στη χώρα" καταλήγει.
Αλ. Μητρόπουλος: Πογκρόμ χωρίς τέλος για τους συμβασιούχους
"Ακραίας θεσμικής βαρβαρότητας" χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλ. Μητρόπουλος τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αρνητική μοριοδότηση των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. Παυλόπουλου και για δίκες-εξπρές αυτών που διεκδικούν την παραμονή τους στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις (ασφαλιστικά μέτρα). "Το επόμενο διάστημα, πάνω από 30.000 συμπατριώτες μας που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα οδηγηθούν σε απόλυση και θα περιπέσουν σε ανεργία και ανέχεια" υπογραμμίζει.
Ο Αλ. Μητρόπουλος σημειώνει ότι το Π.Δ. Παυλόπουλου είχε τύχει της κατά το Σύνταγμα επεξεργασίας του ΣτΕ και είχε λάβει υπόψη τη δεσμευτική για τη χώρα μας οδηγία 99/70, καθώς και προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει και είχαν δικαιωθεί οι Έλληνες συμβασιούχοι. Προσθέτει ακόμη ότι, με πρόσχημα την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμουσών υποθέσεων, καταργήθηκε στην ουσία η προσωρινή προστασία στις εργασιακές διαφορές. "Πρόκειται για δίκες-εξπρές, για πογκρόμ κατά εργαζομένων και οικογενειαρχών, που δεν έχουν έρεισμα σε καμιά αρχή λειτουργίας σύγχρονου κράτους. Είναι διατάξεις - 'δολοφόνοι πολιτών', είναι μέτρα - 'πολεμικά ανακοινωθέντα' κατά 'εχθρών' εργαζομένων" τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου