Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα, από τις 68 γενικές συνελεύσεις ΕΛΜΕ για τις οποίες υπήρχαν αποτελέσματα, οι 61 υπερψήφισαν την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με γενικές συνελεύσεις του κλάδου και συνέλευση των προέδρων, στο τέλος κάθε εβδομάδας. Μόνο 6 ψήφισαν προτάσεις για 48ωρη απεργία, ενώ 1 ΕΛΜΕ ψήφισε λευκό.
Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, αντίστοιχες στις περισσότερες περιπτώσεις, με εκείνες του Μαΐου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση τουλάχιστον κατά 11.000 του εκπαιδευτικού δυναμικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών μετατάξεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, απολύσεων εκπαιδευτικών και συνταξιοδοτήσεων. Η πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ αντίθετα καταποντίζεται η πρόταση για 48ωρη που τίθεται από ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΚ.
Η απεργιακή απόφαση του κλάδου αναμένεται να επικυρωθεί στη γενική συνέλευση των προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες αγωνιστικές δράσεις των καθηγητών κατά του νομοσχεδίου για το νέο γενικό και τεχνολογικό λύκειο. Χθες, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Σύνταγμα με θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, ενώ την Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΟΛΜΕ διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο του κόσμου της εκπαίδευσης, γονιών και μαθητών. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 6.30 το απόγευμα.
Το αγωνιστικό-απεργιακό μέτωπο που συγκροτούν οι καθηγητές συναντιέται από την ερχόμενη εβδομάδα και με τα πανεπιστήμια. Την Τρίτη, ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δύο 48ωρες στις 10-11 Σεπτεμβρίου και 12-13 Σεπτεμβρίου και μία πενθήμερη απεργία από τις 16-20 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να μην περάσουν οι 1.765 διαθεσιμότητες-ανθρωποθυσίες διοικητικού προσωπικού. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετά ιδρύματα (π.χ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχουν κλείσει γραμματείες και έχει σταματήσει η εξεταστική). Στις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων συμπαρίστανται ενεργά σύλλογοι ΔΕΠ, διοικήσεις των ιδρυμάτων και Σύγκλητοι.
Ήδη η Σύνοδος των πρυτάνεων έχει ανακοινώσει ότι δεν συναινεί με τις διαθεσιμότητες και κανένα ίδρυμα δεν πρόκειται να στείλει στοιχεία. Ανάλογα κλίμα υπάρχει και στα ΤΕΙ. Μάλιστα, σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, αρκετοί πρόεδροι ΤΕΙ δήλωσαν ότι μελετούν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των ιδρυμάτων, την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο μεταξύ, χθες, γενική συνέλευση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αποφάσισε να αναστείλει τη διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, «σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενάντια στα μέτρα της διαθεσιμότητας και των οριζόντιων απολύσεων, μέτρα που πυροβολούν τις πραγματικές ζωές των εργαζομένων στα ΑΕΙ και επαναληπτικά σημαδεύουν την καρδιά του δημόσιου πανεπιστημίου». Επίσης, αποφασίστηκε η αναβολή της διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Όπως επισημαίνεται, «η οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού επιτήρησης θέτει σε κίνδυνο τη διενέργειά τους στον αρχικά προγραμματισμένο χρόνο». Οι εξετάσεις εισαγωγής μετατίθενται για τις 23 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υπερβαίνει την πραγματικότητα που το ίδιο έχει δημιουργήσει και χθες ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των πρωτοετών στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνουν από τις 11 ώς τις 27 Σεπτεμβρίου.