Σκάσε, δούλευε και για μισθό... έχει ο Θεός
Μπαταχτσήδες είναι οι περισσότεροι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ, αφού μόλις το ένα τρίτο των εργαζομένων φαίνεται ότι παίρνει κανονικά τον μισθό του. Την ίδια ώρα, η «τζάμπα» εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν να πληρωθούν για μήνες, ζει και βασιλεύει.
Τα πιο ισχυρά χτυπήματα από την οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει δεχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς, εκτός από τις απολύσεις υπαλλήλων, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τούς μισθούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως από τους περίπου 1,8 εκατ. εργαζομένους που ελέγχθηκαν, μόλις οι 700.000 λαμβάνουν τον μισθό τους στην ώρα τους.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 ώς και 12 μήνες, ενώ μόλις μέσα στο περασμένο καλοκαίρι 1.000.000 εργαζόμενοι δεν πήραν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας.
Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους στα χέρια των επιχειρήσεων, που υπό τον φόβο της ανεργίας εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους.
Εργασιακός Μεσαίωνας
Παρά τον νόμο, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σπάνιες οι καταγγελίες των εργαζομένων υπό τον φόβο απολύσεων.
Και πώς να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρωταθλήτρια στην ανεργία. Στο επίπεδο ρεκόρ του 12,1% παρέμεινε η μέση ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, αμετάβλητη έναντι του Ιουνίου, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τα ποσοστά εκτοξεύονται σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με το 27,6% του ενεργού πληθυσμού τον Μάιο να είναι άνεργο, ενώ σε ό,τι αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό φθάνει στο αστρονομικό 62,9%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%).
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%.
Ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 24%.
Η εκτίναξη της ανεργίας εν μέσω κρίσης «εξασφαλίζει» μια σταθερή θέση στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών που σε ένα έτος έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Ειδικότερα, οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου