Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ισοπαλία θρίλερ μπροστά στις κάλπες

ΓΚΑΛΟΠ ΑΠΟ ΤΗ METRON ANALYSIS

Ισοπαλία θρίλερ μπροστά στις κάλπες

Ισοπαλία θρίλερ μπροστά στις κάλπες Είναι αρκετός ο δρόμος που διανύσαμε από το '74 μέχρι σήμερα. Σαράντα ολόκληρα χρόνια. Κανείς δεν θα μπορούσε μέσα στην ευφορία εκείνης της εποχής να πιθανολογήσει τη σημερινή ιδεολογική και αξιακή αφυδάτωση της κοινωνίας μας.
AΝΑΛΥΣΗ: Στράτος Φαναράς
Κανείς δεν θα μπορούσε, όσο ευφάνταστος και αν ήταν, να θεωρήσει ότι στις μέρες μας, σαράντα χρόνια μετά, άνθρωποι με σβάστικες στα μπράτσα και μαχαίρια στην κωλότσεπη θα γίνονταν οι τιμητές του Κοινοβουλευτισμού και θα κατήγγελλαν το «σάπιο πολιτικό σύστημα».

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε. Στην εποχή της απροσδιοριστίας, της οριακής πολιτικής ευστάθειας και των ελάχιστων διακυμάνσεων, γιατί τίποτα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό και ελκυστικό, ώστε να δημιουργεί πραγματικά νέα δεδομένα και συσχετισμούς.
Η θεσμική αντιποίηση
Η έρευνα αυτή, η πρώτη σε μια νέα περίοδο συνεργασίας του «Εθνους» με τη Metron Analysis, συνέπεσε με την τραγική δολοφονία του 34χρονου, που πυροδότησε και πάλι το εύθραυστο κλίμα.

Προκειμένου να διερευνήσουμε πιθανές επιπτώσεις επεκτείναμε το αρχικό δείγμα της έρευνάς μας από 1.000 άτομα σε 1.100. Ετσι πετύχαμε μια απόλυτη ισορροπία πριν και μετά το γεγονός (552 άτομα πριν και 554 μετά) και μπορούμε να διερευνήσουμε πιθανές μεταβολές και επιπτώσεις του γεγονότος στο γενικό κλίμα.
Προκειμένου να μην επηρεαστεί η έρευνα από την ευθεία υπόμνηση του γεγονότος αυτού καθαυτού, δεν τροποποιήσαμε το ερωτηματολόγιο ενδιαμέσως της έρευνας πεδίου και δεν προσθέσαμε ερωτήσεις. Σε ό,τι ακολουθεί, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας.
Το κλίμα στη χώρα παραμένει σταθερά αρνητικό. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί. Επτά στους δέκα (71%) θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο και μόλις ένας στους τέσσερις (24%) ότι πηγαίνουμε σε σωστή κατεύθυνση.
Ο βαθμός θετικής αξιολόγησης για τον πρωθυπουργό και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του κινείται στο 36% και προσθέτει έναν ακόμη μήνα στην εντυπωσιακή σταθερότητα που εμφανίζει από την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά (τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2012, κατέγραφε ακριβώς το ίδιο ποσοστό θετικής αξιολόγησης με 36%).

Αντίθετα, η αξιολόγηση της κυβέρνησής του εμφανίζει μικρή αλλά σταθερή διολίσθηση και κινείται σήμερα στο 27% σημειώνοντας απώλειες 7% από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε βέβαια και την αποχώρηση ενδιαμέσως και της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση συνεργασίας.
Η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Τσίπρας αλλά και η αξιολόγηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνολικά κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της κυβέρνησης (με 23% και 20% αντιστοίχως), αλλά και εδώ καταγράφεται μία σχετική διαχρονική σταθερότητα.
Παρά τη σχετική ευστάθεια των δεικτών, στους οποίους ήδη αναφερθήκαμε, η κυβερνητική σταθερότητα, στα μάτια του εκλογικού σώματος, απειλείται και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ενώ πριν από τη δολοφονία η πλειοψηφία θεωρούσε ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν απειλείται από τις απεργίες και τις διαδηλώσεις (49%), τις αμέσως επόμενες δύο ημέρες το ποσοστό αυτό έπεσε στο 44%, καταγράφοντας απώλειες 5 ποσοστιαίων μονάδων.
Το οικονομικό κλίμα
Παρά τη γενικευμένη απαισιοδοξία, η οποία είναι γνωστό ότι κυριαρχεί στη χώρα, υπάρχει μία μικρή μεν αλλά σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Η αναδρομική αποτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κρίσης (και τη σύγκριση με έναν χρόνο πριν) δείχνει ότι το αρνητικό ισοζύγιο από το -59 του περασμένου Μαρτίου κινείται σήμερα στο -47 (19% θεωρούν ότι τα πράγματα είναι καλύτερα και 66% ότι είναι χειρότερα). Επιπλέον, η εκτίμηση ότι η χώρα θα αποφύγει τελικά τη χρεοκοπία έχει αυξηθεί και πάλι και κινείται στο 53%.
Αλλες σταθερές παράμετροι στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας είναι η προτεραιότητα που δίδεται στην παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ (58%) έναντι της απεμπλοκής από τα μνημόνια (37%) και επιπλέον η σταθερή προτίμηση στην παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ από το 72% έναντι του 24% που θα προτιμούσε την επιστροφή στη δραχμή.
Οι σταθεροί στρατηγικοί προσανατολισμοί για τη χώρα συνοδεύονται και από μία αργόσυρτη αλλά θετική βελτίωση του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος. Η κοινωνική εμπιστοσύνη κυρίως (με μέση τιμή 5,4 στη δεκαβάθμια κλίμακα 0 έως 10) αλλά και πολιτική εμπιστοσύνη δευτερευόντως (με μέση 2,7 στη δεκαβάθμια κλίμακα 0 έως 10) βελτιώνονται και το κλίμα των αρχών του 2012 δείχνει να μένει πίσω μας.
Η εκλογική επιρροή
Το τοπίο της εκλογικής ισοδυναμίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αλλάζει. Σε αυτή τη μέτρηση το οριακό προβάδισμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (στην εκτίμηση ψήφου με 28,7% έναντι ποσοστού 28,3%). Η διαφορά όμως είναι οριακή και σε συνδυασμό με το προβάδισμα της ΝΔ τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην πρωθυπουργική εικόνα αλλά και τη δημοφιλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος με 42% προηγείται στον πίνακα των δημοτικοτήτων, καθιστά αβέβαιη την εκτίμηση για το ποιο από τα δύο κόμματα προηγείται.

Εκτιμούμε ότι σε ένα ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι αιτίες που θα οδηγούσαν σε μια τέτοια επιλογή θα είχαν καθοριστική σημασία για την τελική έκβαση.
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι σε οκτώ μετρήσεις της Metron Analysis μέσα στο 2013, σε τέσσερις είχε το προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία και σε τέσσερις ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορές που δεν ξεπέρασαν το 0,8%.
Η αναταραχή που διαπιστώθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η άνοδος της εκτίμησης για κυβερνητική αστάθεια δεν συνοδεύτηκαν από δραματικές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου.
Οι πλέον σημαντικές αλλαγές (που είναι και στατιστικά σημαντικές) είναι η άνοδος της ΔΗΜΑΡ (από 2,3% σε 4,2%) και του ΚΚΕ (από 3,7% σε 5,6%), αλλά σημειώνεται και η πτώση της ΧΑ (από 8,5% σε 7,0%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου