Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κουράκης και Βουδούρης: Συμμαχίες για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα

Κουράκης και Βουδούρης: Συμμαχίες για ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα


Τα χαρακτηριστικά μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης και των συμμαχιών που θα την πλαισιώσουν αναζητούν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Κοινωνίας Πρώτα και του οικολογικού κινήματος σε εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης απαντούν σε 3 απλά ερωτήματα του tvxs.gr για την προοπτική έμπρακτων συμμαχιών σε αριστερή αντιμνημονιακή κατεύθυνση.

  Μέσα από ποιες συμμαχίες μπορεί πρακτικά σήμερα να συγκροτηθεί ένα μέτωπο εξόδου από την κρίση με αριστερό πρόσημο;

Τ.Κουράκης

Η συσπείρωση γύρω από μια αντιμνημονιακή κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι από μόνη της πόλος και μέτωπο για την έξοδο από την κρίση. Είναι όμως μια αφετηρία που πέρα από τη συμφωνία για την κατάργηση του μνημονίου, ακολουθεί το γενναίο κούρεμα του χρέους και η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων μέσα από την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τα άλλα μέτρα που έχουμε προτείνει.

Οδ.Βουδούρης
Προφανώς συμμαχίες των δυνάμεων εκείνων που αντιτίθενται στο μνημόνιο αλλά και που διακρίνονται από πολιτική φερεγγυότητα. Είναι νωπές οι μνήμες των εκλογών του Ιουνίου 2012, όπου τρία κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεσμεύθηκαν για αλλαγή πολιτικής και έσπευσαν αμέσως μετά να ψηφίσουν το 3ο μνημόνιο! Η ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς» ή όπως ονομάζεται πρόσφατα από ορισμένους, της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», δεν μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση όσο γίνεται με φθαρμένους κομματικούς μηχανισμούς και με πρόσωπα που έχουν την πολιτική ευθύνη της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ (τουλάχιστον η ηγεσία τους), βασικοί πυρήνες αυτής της προσπάθειας, έχουν ταυτιστεί με τη μνημονιακή πολιτική, όπως επίσης και πολλά πρώην κυβερνητικά στελέχη, που συμπαρατάσσονται σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, η «Κοινωνία Πρώτα» απευθύνεται στους πολίτες που προέρχονται απ’ αυτό το χώρο, επισημαίνοντας ότι η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής θα γίνει από μια ευρύτερη συμμαχίες, όπου κοινωνικές δυνάμεις που αυτό-τοποθετούνται στην κεντροαριστερά, θα συναντηθούν με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, της δημοκρατίας και της προόδου.

Πάνω σε ποια μίνιμουμ ατζέντα είναι ρεαλιστική μία σύγκλιση δυνάμεων προς την κατεύθυνση μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης;

Τ.Κουράκης

Τα κεντρικά διλήμματα της επόμενης περιόδου είναι: «μνημόνιο ή δημοκρατία», «μνημόνιο ή οικονομία των κοινωνικών αναγκών» με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία.

Οδ.Βουδούρης

Η αντιμνημονιακή ατζέντα είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Η «Κοινωνία Πρώτα» υποστηρίζει ότι μόνο μια απλή κατάργηση του Μνημονίου, χωρίς προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα μετέφερε την χώρα στην προ-μνημονίου κατάσταση. Κάτι το οποίο δεν είναι ο στόχος μας. Η κατάσταση αυτή ήταν άλλωστε εκείνη που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Συνεπώς, το μεταρρυθμιστικό έργο είναι η κατακλείδα της εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση. Απαιτείται καταπολέμηση της πελατειοκρατίας, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης σε βάση αξιοκρατικής αξιολόγησης και όχι βολέματος με μονιμότητες, δημιουργία ενός οικονομικού μοντέλου που συνδυάζει δυνατό δημόσιο πυλώνα, ενθάρρυνση της ελεύθερης πρωτοβουλίας και κοινωνική οικονομία. Το όραμά μας δεν είναι η προ-μνημονίου Ελλάδα, αλλά η  Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Πριν ή μετά τις εκλογές; Γιατί;

Τ.Κουράκης
Είναι σαφές ότι προεκλογικά δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με τα υπάρχοντα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς άλλα δεν δέχονται (όπως το ΚΚΕ) και άλλα δεν συμπίπτουν παρά σε επιμέρους θέματα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μετεκλογικά και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, θα είναι επιβεβλημένο να μην χαθεί η ευκαιρία διακυβέρνησης αναζητώντας το «ΟΛΟΝ ή ΤΙΠΟΤΑ». Η ανακούφιση της κοινωνίας και η αποτροπή της καταστροφής, θα επιβάλλει εκ των πραγμάτων την εφαρμογή της θεωρίας των σταδίων, μέσα από ευρύτερες συμμαχίες σε πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας για μεταβατικό διάστημα. Στο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο να κατακτιέται η κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή που θα δίνει τη δυνατότητα για την ανάληψη πιο θαρραλέων λύσεων για την ολοκλήρωση ενός ριζοσπαστικού αριστερού προγράμματος.

Οδ.Βουδούρης

Συμμαχίες, συγκλίσεις, κοινά μέτωπα αποκτούν δυναμική και υλοποιούνται όταν βασίζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα, που προκύπτει από δημόσια διαβούλευση και ζύμωση στην κοινωνία. Ένα πρόγραμμα με τις βασικές κατευθύνσεις αλλά και συγκεκριμένες δράσεις. Μόνο αν αυτό το πρόγραμμα γίνει απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας θα μπορέσει να υλοποιηθεί  και μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι πιρουέτες που είδαμε πρόσφατα με τον εκτροχιασμό της ΔΗΜΑΡ. Συνεπώς, η ανατρεπτική δύναμη μιας συμμαχίας βρίσκεται στην εδραίωσή της πριν τις εκλογές και βέβαια σε προγραμματική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου