Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργιακό κύμα κόντρα στη λιτότητα και τους νεοναζί

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗ 48ΩΡΗ

Απεργιακό κύμα κόντρα στη λιτότητα και τους νεοναζί

Φωτ.: Ορέστης ΣεφέρογλουΣχολεία, νοσοκομεία, δήμοι, μεταφορές, δικαστήρια στο δρόμο
Κλιμάκωση και συντονισμός ενάντια στη λιτότητα, τις απολύσεις, τα κλεισίματα, αλλά και τη ρατσιστική και φασιστική απειλή των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής είναι το μήνυμα που έστειλαν χιλιάδες απεργοί, φοιτητές, μαθητές που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια στα πλαίσια, της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
 Πλάι στα αιτήματα ενάντια στις περικοπές προστίθεται και τα αντιφασιστικά συνθήματα που απαιτούν να μπει φραγμός στους δολοφόνους νεοναζί της Χρυσής Αυγής οι οποίοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τώρα που ο κόσμος βγαίνει μαζικά στο προσκήνιο των διεκδικήσεων ενάντια στα μέτρα διάλυσης της ζωής του.
Χιλιάδες απεργοί συμμετείχαν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την Ομόνοια.
Στην κινητοποίηση μετείχε και η ΓΣΕΕ με 4ωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.
Μαζικό «παρών» έδωσαν οι δάσκαλοι την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το συνδικαλιστικό τους όργανο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ.
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση κυμάνθηκε γύρω στο 80% με αποτέλεσμα πολλά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα να παραμείνουν σήμερα κλειστά.
Καθηγητές
Παράλληλα, η απεργία των καθηγητών μπήκε στην τρίτη της ημέρα, με την ΟΛΜΕ να κάνει λόγο για ποσοστά συμμετοχής από 50% έως 75%, ενώ οι Περιφερειακές Διευθύνσεις κατεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 32% με 36%. Οι καθηγητές θα αποφασίσουν την Παρασκευή για το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.
Ο αναβρασμός συνεχίζεται και στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης όπου η Σύγκλητος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος από σήμερα έως την προσεχή Παρασκευή.
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
Φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου
 
Η Σύγκλητος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για έλλειψη προσωπικού και καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, τρεις μήνες μετά την Ίδρυση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, εγκεκριμένος προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στις οικονομικές υποχρεώσεις».
Μικροπεισόδια έγιναν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις αστυνομικές δυνάμεις μπροστά το υπουργείο.
Η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, εξήγγειλε τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους.
Στην παιδεία: Ήδη, σε απεργία βρίσκονται από την Δευτέρα οι καθηγητές, που έχουν εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ την Τρίτη απήργησαν για δεύτερη ημέρα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Οι δάσκαλοι επίσης συμμετέχουν στην 48ωρη της ΑΔΕΔΥ, Τρίτη και Τετάρτη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ βρίσκονται σε απεργία διαρκείας.
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, «αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών, οι οποίοι αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που οδηγούν στην κατεδάφιση της παιδείας και του δημόσιου σχολείου». Από τα καθήκοντά τους απέχουν και σήμερα οι δικηγόροι.
 
Αναβρασμός στην Υγεία
Ενώ συνεχίζεται η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στις αλλαγές χρήσης των νοσοκομείων και στη διαθεσιμότητα του προσωπικού, βρίσκονται σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, «αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών, οι οποίοι αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που οδηγούν στην κατεδάφιση της παιδείας και του δημόσιου σχολείου».
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα και προαστιακό, την Τετάρτη υπάρχει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00, που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπάρχουν ματαιώσεις δρομολογίων στα τρένα του ΟΣΕ, ενώ δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.
Αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους Τρίτη και Τετάρτη αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο.
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν από τις 9:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στον κλάδο της ενημέρωσης.
 
Στιγμιότυπα από την πορεία στην Αθήνα:

Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς πήραν μέρος στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου, και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους Δήμους, φοιτητές και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και μετά έκαναν επί αρκετή ώρα πορεία τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των Μνημονίων.
Ένταση επικράτησε σε δύο σημεία, στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την Κουντουριώτου και Τσιμισκή, αντίστοιχα, όπου η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κάθετα στο δρόμο κλούβες και δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι "προστατεύουν δολοφόνους", με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας. Κάποιοι έγραψαν με σπρέι σύνθημα κατά της Χρυσής Αυγής σε κλούβα της Αστυνομίας. Η ένταση δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία κατευθυνόμενοι προς το υπουργείο Μακεδονίας-θράκης.
Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Κλιμάκωση

Την συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους εξήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο Γενικός Γραμματέας Ερμής Κασσές και η Οργανωτική Γραμματέας Τάνια Καραγιάννη, έκαναν λόγο για «μεγάλο, βαρύ, και επώδυνο χειμώνα» ενώ τόνισαν ότι η 48ωρη απεργία αυτής της εβδομάδας «αποτελεί ένα σημείο πύκνωσης και κορύφωσης ενός ευρύτερου και συντονισμένου αγώνα ο οποίος θα συνεχιστεί έως την αποχώρηση της τρόικας».

«Είναι ώρα για διεύρυνση και ενότητα. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες πρέπει να γίνουν ενωτικοί, ευρύτεροι, κοινωνικοί», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισαν τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής «πρόγραμμα άγριας λιτότητας, ακραίας αναδιανομής εισοδημάτων» και υποστήριξαν ότι «το κόστος στην ελληνική οικονομία με τη μείωση του ΑΕΠ ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ».

Ανέφεραν επίσης ότι η Δημόσια Διοίκηση «που έχει δεχτεί κατηγορίες, κρίσεις και επικρίσεις, κάθε είδους λοιδορίες, συστηματική απαξίωση στερείται σχεδίου αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας».
«Είναι η πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια που γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο» υποστήριξαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και τόνισαν ότι δεν συμπαρατάσσονται με κάποιο πολιτικό κόμμα αλλά αντίθετα επιδιώκουν όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το μέλλον των ασφαλιστικών φορέων του Δημοσίου εξαιτίας κυρίως του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, πριν από την κρίση συνταξιοδοτούντο 13.000 έως 15.000 υπάλληλοι το χρόνο, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φθάσει τις 40.000 το έτος.

Εκτίμησαν επίσης ότι θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ κατά 20% έως 30% η οποία σε βάθος χρόνου, και σύμφωνα με τις αναλογικές μελέτες θα φθάσει στις 5.000 έως 7.000 ευρώ.
Το ερχόμενο Σάββατο στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει με βάση τις προτάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων και των Ομοσπονδιών, το μέλλον των κινητοποιήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου