Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Λουκέτο μπαίνει στα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Λουκέτο μπαίνει στα ψυχιατρικά νοσοκομεία


Της Νικολέττας Μπούκα
Η κατάργηση των δημόσιων δομών της ψυχικής υγείας πλησιάζει, τη στιγμή που η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες λαμβάνουν δραματικές διαστάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 50% των πολιτών που έχουν εισόδημα κάτω των 400 ευρώ έχει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) η επικρατούσα κατάθλιψη αγγίζει το 12,5%, που σημαίνει ότι 12 στους 100 Έλληνες έχουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ποσοστό αυτό ήταν 3,3% το 2008, 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

Ανοδική είναι η τάση και του ποσοστού των αυτοκτονιών, που έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Ενώ ο δείκτης των αυτοκτονιών ήταν 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού το 2000, το 2009 ανήλθε σε 3,5 ανά 100.000 και σήμερα έχει φτάσει σε 5 ανά 100.000. Επιπλέον για κάθε αύξηση κατά 1% του δείκτη ανεργίας έχουμε αύξηση κατά 0,8% της αυτοκτονικότητας.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο συντονιστής διευθυντής του τμήματος οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, ψυχίατρος Θανάσης Βαξεβάνης. Παράλληλα ανέφερε ότι το σύμφωνο που υπογράφηκε μεταξύ Λυκουρέντζου-Andor προβλέπει την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων (ΨΝΘ, Δρομοκαΐτειο και Δαφνί) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Ωστόσο, για να καταργηθούν τα νοσοκομεία, θα έπρεπε πρώτα να έχουν γίνει κάποιες δομές. Θα έπρεπε να υπάρχουν 94 κέντρα ψυχικής υγείας, ενώ σήμερα έχουμε μόνον 43, τα κέντρα ημέρας, αντί να έχουν 1.500 θέσεις, έχουν μόνο 900 και τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων αντί για 2.900 κλίνες έχουν συνολικά μόλις 650. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας ήδη από το 2007 είχε 4.200 κλίνες, που σίγουρα σήμερα έχουν διπλασιαστεί”, σημείωσε ο κ. Βαξεβάνης και πρόσθεσε: “Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει σταματήσει στην Ελλάδα. Υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Θα χάσουμε τις δημόσιες δομές μας”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ
Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη κανείς από το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει μετά το κλείσιμο του ΨΝΘ. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι έως το τέλος του 2015 θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” ένα από τα τμήματα οξέων περιστατικών του ΨΝΘ, ενώ η β’ πανεπιστημιακή κλινική του θα μεταφερθεί στο “Ιπποκράτειο”.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 185 κλίνες οξέων περιστατικών, εκ των οποίων οι 125 στο ΨΝΘ και οι 60 σε ‘Παπανικολάου’, ‘ΑΧΕΠΑ’ και ‘Παπαγεωργίου’. Οι κλίνες του ΨΝΘ εξυπηρετούν ασθενείς από τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία. Ωστόσο στον ‘Άγιο Δημήτριο’ δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε υποδομές για τα οξέα περιστατικά και οι δώδεκα-δεκαπέντε κλίνες που θα λειτουργούν εκεί δεν θα επαρκούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών από τη Θεσσαλία και όλη τη Μακεδονία, σε περίπτωση που εφημερεύει μόνη της. Σε τέτοια περίπτωση θα βγουν ράντζα”, επισήμανε ο κ. Βαξεβάνης.
Εξάλλου κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα τμήματα σωματικής αποτοξίνωσης και ακαταλόγιστων. Το τελευταίο, όπως ειπώθηκε, “έχει γίνει μπαλάκι” μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης.

ΞΑΝΑΚΥΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ
Για αύξηση του αριθμού των νεοεισερχόμενων στην ενέσιμη χρήση ουσιών έκανε λόγο ο συντονιστής διευθυντής ΨΝΘ, υπεύθυνος δομών απεξάρτησης, Παναγιώτης Γεωργάκας. Αναφερόμενος σε στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, τόνισε ότι ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα που συνοδεύει την ένταξη στο χώρο των εξαρτημένων, ενώ παρατηρείται συνεχής “μετανάστευση” των εξαρτημένων από ουσία σε ουσία, μέχρι να βρουν την πιο φθηνή. Άλλωστε στην Αθήνα ένα φτηνό ενέσιμο ναρκωτικό από υγρά μπαταρίας η σίσα έχει εκδιώξει την ηρωίνη.
Την ίδια στιγμή τα κέντρα πρόληψης, που λειτουργούσαν ως ανάχωμα, οδηγούνται σε συρρίκνωση και κλείσιμο, ενώ ο νέος νόμος δίνει δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εταιρειών απεξάρτησης χωρίς έλεγχο”, είπε ο κ. Γεωργάκας.
Από την πλευρά του ο συντονιστής διευθυντής του Ψυχιατρικού τμήματος του “Ιπποκράτειου” Σωτήρης Τσιλίκας ανέφερε ότι εδώ και χρόνια έχει δεσμευτεί το ποσό των 800.000 ευρώ για την οργάνωση ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης επισήμανε ότι όλοι οι φορείς της ψυχικής υγείας οφείλουν να συνεργαστούν, ώστε να υπάρξει ένα σωστό και αποτελεσματικό σχέδιο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Πολύπλοκες ανθρώπινες ιστορίες ψυχικά ασθενών που είναι ανασφάλιστοι συναντούν και οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Όπως είπε η ψυχίατρος και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Φρόσω Μουρελή, οι πιο βαριές περιπτώσεις δεν έρχονται, καθώς επιλέγουν να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια. Αυτοί που έρχονται στο ιατρείο είναι όσοι έχουν ακόμη τη δύναμη να αγωνιστούν και να ψάξουν για κάτι καλό για τον εαυτό τους.
Σε μόνιμη βάση στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης εργάζονται 180-200 άτομα, ενώ άλλα 100-150 αποτελούν το δίκτυο των γιατρών στους οποίους προωθούνται ασθενείς για περαιτέρω εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου