Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Επισείουν τον πέλεκυ της διαθεσιμότητας πάνω από 1.793

«ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΛΑ» ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 1.349 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ 1.793 ΑΠ' ΟΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ * ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ

Επισείουν τον πέλεκυ της διαθεσιμότητας πάνω από 1.793

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξουσιοδότησε τον πρύτανη να ορίσει συνάντηση αντιπροσωπείας της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση Κυβερνητική αθλιότητα με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Το ΑΣΕΠ, επικαλούμενο «λόγους διαφάνειας», ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του προσωρινή λίστα με 1.793 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων αντί της οριστικής λίστας με τους 1.349, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και πίεσης για να σταματήσει η απεργία του κλάδου.


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξουσιοδότησε τον πρύτανη να ορίσει συνάντηση αντιπροσωπείας της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση  Η «Ε» έχει στα διάθεσή της τα ονόματα και τη μοριοδότηση που τα συνοδεύει, αλλά αρνείται να τα δημοσιεύσει, καθώς πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων τίθεται και θέμα προσωπικών δεδομένων.
Πρόκειται για υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πατρών, Κρήτης και Θεσσαλίας. Τα ονόματα είναι κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, όπως προέκυψε από τη μοριοδότηση των προσόντων τους, που διενήργησε το ΑΣΕΠ. Η μοριοδότηση βασίστηκε στα στοιχεία που έλαβε το ΑΣΕΠ από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του υπουργείου Παιδείας. Θα ακολουθήσει έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης, γιατί υπάρχουν ήδη καταγγελίες για πολλά λάθη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν και προσφυγές των θιγομένων.
«Λάθη στη μοριοδότηση»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων Φρ. Βορτελίνος κατήγγειλε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στη μοριοδότηση και ότι από τις λίστες έχουν παραλειφθεί ονόματα υπαλλήλων που έχουν απογραφεί.
«Η Ομοσπονδία μας είχε καταγγείλει τη διαδικασία ως ατελέσφορη, παράνομη και αυθαίρετη», δήλωσε. «Η διαδικασία ήταν αρμοδιότητα των διοικητικών υπηρεσιών των ΑΕΙ και όχι ευθύνη του κάθε υπαλλήλου. Οι υπάλληλοι των ΑΕΙ δεν διέθεταν όλα τα στοιχεία για την απογραφή τους, δεδομένου ότι οι Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού ήταν κλειστές».
Το ΑΣΕΠ στην ανακοίνωση των πινάκων τονίζει ότι η μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων και η κατάρτιση των σχετικών βαθμολογικών πινάκων κατάταξης βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία όπως ακριβώς απεστάλησαν από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του εν λόγω υπουργείου.
Επίσης το ΑΣΕΠ υπογραμμίζει πως για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος περί ορθής μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων βάσει των υποβληθέντων πινάκων με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Την ίδια ώρα εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι διοικητικοί υπάλληλοι εξήγγειλαν δύο νέες 48ωρες απεργίες, η Σύγκλητος παραιτήθηκε, ο υπουργός προσφεύγει εκ νέου στα δικαστήρια και ο πρύτανης κάνει αγωγή στο Συμβούλιο Διοίκησης. Επειτα από όλα αυτά το εξάμηνο για τους φοιτητές δεν σώζεται ούτε με θαύμα.
Κι όλα αυτά ενώ σήμερα επρόκειτο να αρχίσουν τα μαθήματα στο ΕΚΠΑ, όπως είχε αποφασίσει η Σύγκλητος την περασμένη εβδομάδα. Ομως τα γεγονότα αντιστράφηκαν πλήρως, μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να συνεχίσουν την απεργία τους, για ενδέκατη εβδομάδα, μέχρι την Παρασκευή. Συνέχιση της απεργίας αποφάσισαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Νέα αγωγή Αρβανιτόπουλου
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος προσφεύγει ξανά σήμερα στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων παράνομη. Ο υπουργός Παιδείας καλεί τους φοιτητές και τους καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους δηλώνοντας τα εξής:
«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη. Η άρνηση της Συγκλήτου και του πρύτανη να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια.
Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δύο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».
Νωρίτερα τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη, αφού ήταν πλέον σαφές ότι μόνο με την παρουσία της Αστυνομίας θα μπορούσαν φοιτητές και καθηγητές να μπουν στο Ιδρυμα για να γίνουν τα μαθήματα. Την παρουσία της Αστυνομίας άλλωστε είχε προτείνει σαφώς ως τη μόνη λύση ο κ. Αρβανιτόπουλος, σε δηλώσεις του για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξουσιοδότησε ακόμη τον πρύτανη να ορίσει συνάντηση αντιπροσωπείας της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να βρεθεί λύση και να αρθεί το αδιέξοδο που οδηγεί το Ιδρυμα σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των λειτουργιών του.
«Θέλουμε να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαθήματα, αλλά όχι σε καθεστώς αστυνομοκρατίας», δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης. Επειτα από μια δραματική συνεδρίαση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:
* Το ΕΚΠΑ στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).
Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.
* Τα μέλη της Συγκλήτου, εν όψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη.
* Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.
Λίστα από 8 Πανεπιστήμια
Λίγες ώρες πριν από τα γεγονότα αυτά, το ΑΣΕΠ άρχισε να δημοσιεύει τις προσωρινές λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων οκτώ Πανεπιστημίων, από τους οποίους 1.349 εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Με ανακοίνωσή της η απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ ζητεί να ανακληθεί η υπουργική απόφαση με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 498 εργαζόμενοι, να ακυρωθεί η οριζόντια κατάργηση κλάδων όπως φύλακες και προσωπικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και να αρθούν οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος συναδέλφων τους. Πρόκειται για τους μη απογραφέντες που έχουν πάρει κλήση για το Πειθαρχικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα τεθούν σε αργία.
«Η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 498 εργαζομένων, αναφέρουν, και σε αργία άλλων 200 καθιστά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αδύνατη. Πιθανές ευθύνες σε σχέση με θέματα ασφάλειας που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ιδρύματος υπό καθεστώς αστυνομικής καταστολής βαραίνουν αποκλειστικά όσους επιχειρήσουν να εισβάλουν στους χώρους του, καθώς και όσους τους προτρέπουν να το κάνουν».
Τέλος, καλούν σήμερα στις 7.00 π.μ. στην Πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλοφ Πάλμε) και στην Ιατρική Σχολή (Μ. Ασίας 75) «όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες γειτονιάς και όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό μας αγώνα και να εναντιωθούν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που στα χνάρια της χούντας απειλεί με εισβολή των δυνάμεων καταστολής στα Πανεπιστήμια».

Αγωγή Πελεγρίνη κατά του Συμβουλίου

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τις δηλώσεις μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος για πλημμεληματική διαχείριση από την πλευρά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, ο τελευταίος κατέθεσε αγωγή ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος αναφέρει ότι τα χρήματα της αποζημίωσης θα δοθούν για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, υποστηρίζει πως τα μέλη του συμβουλίου προχώρησαν με ανακοίνωσή τους σε συκοφαντίες, με αποτέλεσμα να του αποδώσουν ευθύνες για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το Συμβούλιο εκτιμά ότι σοβαρότατη ευθύνη έχει ο πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως εκ του νόμου την αρμοδιότητα της διοίκησής του».
Μάλιστα, στην αγωγή καταγράφεται πως τα μέλη του ΕΚΠΑ στοχοποίησαν τον πρύτανη, έτσι ώστε να διαταχθεί εις βάρος του εισαγγελική έρευνα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι εvαγόμεvoι, με το υπ' αριθμ.πρωτ. 222/5-11-2013 έγγραφο του Συμβουλίου Ιδρύματος, ισχυρίστηκαν εις βάρος μου αναληθείς ισχυρισμούς, (...) προσέβαλαν βαρύτατα τηv προσωπική και επαγγελματική μου αξιοπρέπεια και εvτιμότητα και τηv επάρκεια προς άσκηση τωv υπηρεσιακώv μου καθηκόvτωv, και συvακόλoυθα τηv προσωπικότητά μου, καθ' όσov με εvεφάvισαν ως πρύτανη που παρανομεί, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να είναι απαραίτητη και η διερεύνηση των πράξεών μου από δημόσιες Αρχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου