Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Πανελλαδικές σε μαθήματα που δεν έχουν διδαχτεί

Χιλιάδες κενά στα Λύκεια λόγω διαθεσιμότητας, ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης – Καταργούν τμήματα στα ΕΠΑΛ για να εξοικονομήσουν καθηγητές

Πανελλαδικές σε μαθήματα που δεν έχουν διδαχτεί

Της Αφροδίτης Τζιαντζή
«Το καλοκαίρι μάς επιστράτευσαν με τη δικαιολογία ότι σαμποτάρουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τώρα το ίδιο το υπουργείο σαμποτάρει την αξιοπιστία των πανελλαδικών όταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα δεν έχουν διδαχθεί μαθήματα κατεύθυνσης. Αυτό δεν είναι μόνον εμπαιγμός, είναι αθλιότητα».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, Γιάννης Φάσαρης, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε δεκάδες Λύκεια της Αθήνας που χάνουν κάθε εβδομάδα πάνω από 200 διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης καθηγητών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής πραγματοποίησαν χθες μαθητές, γονείς και καθηγητές από τα 41ο, 42ο, 19ο και 65ο Λύκεια Αθηνών, ζητώντας να τοποθετηθούν επιτέλους οι καθηγητές που λείπουν, ακόμα και από μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Προβλήματα στη Βιολογία
Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα. Τα πρωτεία στις χαμένες ώρες έχουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές, ενώ στα Γενικά Λύκεια σοβαρότερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, ειδικά τη Βιολογία. Υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε μαθήματα που ακόμα δεν έχουν διδαχθεί. Σε κατάληψη έχουν προχωρήσει από την Τρίτη οι μαθητές του 41ου Λυκείου Αθήνας, απευθύνοντας ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα Βιολογία: «Μήπως πρέπει να ασκήσουμε αγωγή προς το υπουργείο Παιδείας, αφού δεν θα εξεταστούμε επί ίσοις όροις στις πανελλαδικές; (…) Προτίθεστε άραγε να μειώσετε τη διδακτέα ύλη ή να μας απαλλάξετε από τις εξετάσεις του μαθήματος της Βιολογίας, αφού καταστρατηγείται η ισότητα;» ρωτάνε τον υπουργό.

Στη χθεσινή τους κινητοποίηση αντίκρισαν κλειστές πόρτες, καθώς οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να τους συναντήσουν. «Την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από πολλές άκαρπες κινήσεις, ήρθαμε εδώ με τους γονείς μας. Ο περιφερειάρχης κ. Γκίνης μάς έσφιξε το χέρι δίνοντάς μας τον λόγο του ότι θα έρθει καθηγητής. Ομως δεν ήρθε κανείς», μας λέει η 17χρονη Κική Καπετάνιου, πρόεδρος του 15μελούς στο 41ο Λύκειο. «Με την κατάληψη θορυβήθηκαν και έστειλαν υπηρεσιακό σημείωμα σε καθηγήτρια από το 8ο Γυμνάσιο να να μας διδάξει Βιολογία. Ετσι όμως στερούν μαθήματα από άλλους μαθητές. Αυτό δεν το δεχόμαστε».

«Και τώρα να έρθει καθηγητής Βιολογίας, πάλι θα είμαι πίσω», μας λέει ο Χάρης Κομπόλιας, μαθητής θετικής κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου. «Στις πανελλαδικές θα συναγωνίζομαι παιδιά που έχουν κάνει κανονικά μάθημα όλη τη χρονιά. Πολλοί συμμαθητές μου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο. Είναι σαν να μας λένε «“κόψτε τον λαιμό σας”».

Σε ασκήσεις κοπτοραπτικής επιδίδεται το υπουργείο για να καλύψει τα κενά: «Ακροβατούν στα όρια του νόμου, καλώντας συναδέλφους να αναλάβουν υπηρεσία σε άλλο σχολείο, με ανυπόγραφα σημειώματα, χωρίς έγκριση υπηρεσιακού συμβουλίου», σχολιάζει ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Το άλλο τέχνασμα είναι να κόβουν ώρες από την Α΄ Λυκείου, ώστε να καλύψουν την Γ΄ Λυκείου. Ομως με το νέο νομοσχέδιο, στις πανελλαδικές μετράει και ο βαθμός της Α’ Λυκείου. Μεταθέτουν το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνουν».

Πανελλαδικά τα κενά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσυφάκη, τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, παραμένουν σε όλη την Ελλάδα: «Επειδή δεν γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών, συγχωνεύουν τμήματα για να εξοικονομήσουν καθηγητές. Εκτός από τα ΕΠΑΛ, δραματική είναι η κατάσταση στα μουσικά σχολεία, όπου λείπουν όλοι οι καθηγητές μουσικών οργάνων, περίπου 2.500. Στην ειδική αγωγή λείπουν πάνω από 1.300 άτομα ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό». Επαγγελματικά σχολεία οδηγούνται σε μαρασμό, όπως το 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά και το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά Δραπετσώνας, όπου κλείνουν συνολικά 16 τμήματα. Η ΟΛΜΕ την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου, που θα παρουσιάσει συγκεντρωτικά τα κενά, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη.

«Πιο πολύ απ’ όλους πλήττονται ακριτικές περιοχές, όπως ο Εβρος, και τα νησιά», παραδέχεται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. «Ως τις 20 Οκτώβρη είχαμε κενά 440 ωρών την εβδομάδα, γι’ αυτό προσφύγαμε στην Εισαγγελία, θεωρώντας ότι καταλύεται η αρχή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση», μας λέει η πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Εβρου, Κική Γιαννάτου.

«Το υπουργείο δεν έστειλε ούτε έναν εκπαιδευτικό. Προσπάθησε να καλύψει κάποιες ώρες με υπερωρίες, όμως εξακολουθούν να χάνονται μαθήματα». Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Ικαρία και στους Φούρνους: «Στο Λύκειο των Φούρνων μέχρι και αυτή την εβδομάδα έλειπαν πέντε καθηγητές, δύο από αυτούς διδάσκουν μαθήματα πανελλαδικών, οικονομικά και φιλολογικά. Είναι σαν να λένε στα παιδιά “φύγετε από εκεί που είστε”», μας λέει εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ικαρίας. «Στο ΕΠΑΛ Ικαρίας χάνονται κάθε εβδομάδα 95 ώρες. Η ΕΠΑΣ Ικαρίας έχει μόλις δύο καθηγητές, από 9 που είχε, και υπολειτουργεί. Τα κενά έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επίδοση των μαθητών, καθώς στην Ικαρία δεν υπάρχουν φροντιστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου