Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Βενιζέλος σε πανικό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για... "εκτσογλανισμό" της κοινωνίας

Βενιζέλος σε πανικό κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για... "εκτσογλανισμό" της κοινωνίας

Σε απολογητικό τόνο και αδυνατώντας να κρύψει τον πανικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επεχείρησε σήμερα να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος. Υπεραμύνθηκε της επιλογής της συνεργασίας με τη ΝΔ και στην τρικομματική κυβέρνηση και στη δικομματική, λέγοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία αποδέχθηκε η ΝΔ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών!

Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καταδικασμένο σε μόνιμη συνεργασία με τη ΝΔ και υπενθύμισε ότι ο ίδιος, όταν είχε κάνει, τον Μάϊο του 2010, την πρόταση να τεθεί το μνημόνιο σε ψήφιση με 180 ψήφους, ένας από τους στόχους ήταν η διάσπαση της ΝΔ. Στη χώρα, τόνισε, συγκρούονται δύο σχήματα, αυτό της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και εκείνο της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και έθεσε το ερώτημα ποιο από τα δύο σχήματα είναι πιο προοδευτικό και αριστερό.
Απευθυνόμενος σε όσους μέσα στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ είναι το παλιό και το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαϊκισμός, τότε αλίμονο στη χώρα». Και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προωθεί τον εκχυδαϊσμό, τον εκφασισμό και τον «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου.
Φευ, οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εξηγήσεις για την αποτυχία της στρατηγικής του δεν μπόρεσαν να κρύψουν την εσωστρέφεια και την ηττοπάθεια που διακατέχει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στη κριτική που ασκείται από στελέχη, ο Ε. Βενιζέλος τους επέρριψε προσωπική ευθύνη, αποδίδοντας τους εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.
Τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ, τον «μόσχο τον σιτευτό της κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε, μαζί με την οποία το ΠΑΣΟΚ συγκροτούσε τον προοδευτικό κυβερνητικό πόλο.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο νέων κυβερνητικών συνεργασιών, ο κος Βενιζέλος είπε πως μια προγραμματική συμφωνία πρέπει να έχει τρεις ενότητες. Την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, την ιδεολογία των αξιών και τους θεσμούς και την εξωτερική και αμυντική πολιτική, όπου χρειάζεται εθνική συναίνεση. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και με την τακτική του δημιουργεί συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου. Κατηγόρησε μάλιστα για "εκτσογλανισμό" και "εκφασισμό" της πολιτικής ζωής του τόπου τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την κεντροαριστερά
Αναφερόμενος στην κίνηση των «58» ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα κόμμα υπό δημιουργία και ότι δεν έθεσε θέμα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, πάντως, να υπάρχει σεβασμός προς το ΠΑΣΟΚ και να μη τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να είναι κάποιος να είναι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι κεντροαριστερός. Μπορείς, τόνισε ο κ. Βενιζέλος να είσαι υπεύθυνος έναντι της χώρας και να μετέχεις στην κυβέρνηση και να είσαι κεντροαριστερός.
Για τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνει πρόσκληση, σε όσους εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για συνδιοργάνωση συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον προσωπικό του ρόλο, τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».
Μ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου