Λένον, ο προφητικός
Πέρασαν 33 χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Λένον, τη νύχτα της 8ης προς 9η Δεκεμβρίου 1980, στη Νέα Υόρκη. Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, στην οποία απηύθυνε τον τελευταίο λόγο ξεψυχώντας, που ήταν μόνο μια λέξη: «Γιατί;». Εως την ύστατη στιγμή του ιερού χρόνου ο άνθρωπος αυτός δεν σταμάτησε να αναρωτιέται. Ακόμη και για το θάνατό του. Για τη φονική επίθεση εναντίον του.
Σε αυτά τα χρόνια, που μεσολαβούν από το 1980, ο κόσμος άλλαξε. Ο Λένον, ένας ιδιοφυής, που ποτέ δεν ξέχασε ότι κατάγεται από την εργατική τάξη, είχε συλλάβει τις αλλαγές που συντελούνταν, είχε αναγνώσει τα όσα θα ακολουθούσαν, καταγράφοντας όσα έβλεπε σε ένα τραγούδι που σήμερα αποκτά προφητικές διαστάσεις
Στο Nobody told me (there'd be days like these) - «Κανείς δεν μου είπε ότι θα έλθουν τέτοιες μέρες», ο Λένον περιέγραφε με απλές λέξεις, 33 χρόνια πριν, τις καταστάσεις και το αίσθημα αυτών που τώρα μας πνίγουν. Οσων ζούμε σήμερα στο δυτικό κόσμο.
Την επέλαση του ατομικισμού και του ναρκισσισμού στις κοινωνίες, τον καταναλωτισμό μαζί με την ασημαντολαλιά και την αδιαφορία, που κατευθύνονται μαζικά στο δημόσιο χώρο, μέσω των social διαύλων, από άτομα που έχουν χάσει την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου. Την άνοδο του νεοναζισμού. «Everybody's talking and no one says a word/Everybody's making love and no one really cares/ There's Nazis in the bathroom just below the stairs».
Το 2013 όλοι μιλούν. Και γράφουν. Πόσοι όμως από αυτούς έχουν πράγματι κάτι σημαντικό να πουν; Και πάνω από όλα, ποιοι από αυτούς γίνονται επικίνδυνοι για την εξουσία;
Λένε πως ο Τζον Λένον ήταν οραματιστής. Λένε τη μισή αλήθεια. Διότι δεν μπορείς να λέγεσαι άνθρωπος αν δεν έχεις όραμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, αν δεν νοιάζεσαι για όσα συμβαίνουν γύρω σου. Ο Λένον ήταν πραγματικός άνθρωπος. Δεν την πάτησε από τη δόξα και τον πλούτο, όπως την έπαθε ο Elvis.
Εγινε σοφότερος στην πορεία της ζωής του, όπως δηλαδή πρέπει να είναι η διαδρομή του ανθρώπου πάνω σε αυτόν τον κόσμο, φθάνοντας, μόλις στα 40 του χρόνια, στο ίδιο συμπέρασμα που είχε καταλήξει ο μέγας Σωκράτης. «The more that Ι see the less that Ι know for sure». Με άλλα λόγια «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα».
Ο Λένον ανήκε σε μια γενιά καλλιτεχνών που ήταν ταλαντούχοι και επικίνδυνοι για το σύστημα. Γι' αυτό και κυνηγήθηκε άγρια από το FBI. Γι' αυτό και σήμερα η απουσία του είναι αισθητή στην υφήλιο, που παρακολουθεί αμήχανη και μουδιασμένη την προέλαση των νέων ολοκληρωτισμών σε βάρος της Δημοκρατίας όπως τη γνωρίσαμε, της αξιοπρέπειας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου