Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πόλωση ενόψει επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πόλωση ενόψει επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

 
Του Πασχάλη – Αλέξανδρου Τεμεκενίδη
 Η πρώτη για το 2014 μέτρηση της Palmos Analysis για το TVXS, δείχνει ότι μπήκαμε ουσιαστικά στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που στη λήξη της οδηγεί στις Δημοτικές/Περιφερειακές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου: το εκλογικό σώμα αποκρυσταλλώνει σιγά – σιγά τις εκλογικές του διαθέσεις, καθώς η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος», το άθροισμα δηλαδή όσων δεν εκδηλώνουν την προτίμησή τους υπέρ οποιουδήποτε κόμματος, μειώνεται κατά 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ενδυναμώνονται σημαντικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με το προβάδισμα του τελευταίου να παραμένει κοντά στις πέντε μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, ενδεικτικό ίσως μια πολωμένης εκλογικής μάχης που έχουμε μπροστά μας, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί.
Αναλυτικότερα:
1)Η κοινή γνώμη στέκεται ιδιαίτερα επιφυλακτικά απέναντι στις εξελίξεις στα θέματα διαφθοράς με τα οποία ασχολείται η δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιφυλακτικά, με την έννοια ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει τελικά θετικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο συμφέρον στις υποθέσεις των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και – ιδιαίτερα – της διερεύνησης της λίστας Λανγκάρντ.
2)Διαφορετικά είναι τα κριτήρια με τα οποία ετοιμάζονται οι ψηφοφόροι να βρεθούν μπροστά στις ταυτόχρονες κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο. Έτσι, οι Ευρωεκλογές φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το πεδίο έκφρασης της δυσαρέσκειας των πολιτών από την υφιστάμενη κατάσταση απέναντι τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα έχουν ως κύριο κριτήριο στις Ευρωεκλογές τη διαμαρτυρία προς Κυβέρνηση και ΕΕ. Αντίθετα, στις Δημοτικές Εκλογές το κύριο κριτήριο των ψηφοφόρων θα είναι – με βάση τις απαντήσεις που δίνουν σχεδόν οι μισοί – το πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου και τα πρόσωπα των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, ενώ και στις Περιφερειακές Εκλογές το πρόσωπο του υποψηφίου Περιφερειάρχη θα είναι κρίσιμο (αν και στην περίπτωση αυτή τα αμιγώς πολιτικά/ κομματικά κριτήρια είναι σαφώς πιο έντονα σε σχέση τις Δημοτικές Εκλογές).
3)Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μελλοντικό Κυβερνητικό σχήμα, είτε αυτοδύναμα είτε ως βασικός εταίρος, αποτελεί πλέον τη δημοφιλέστερη επιλογή μελλοντικής Κυβέρνησης των πολιτών: αθροιστικά, 4 στους 10 περίπου ψηφοφόρους δηλώνουν ότι η προτιμότερη Κυβέρνηση μετά τις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές είναι είτε μια αυτοδύναμη είτε μια συνεργατική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το αντίστοιχο αποτέλεσμα για τη ΝΔ να επιλέγεται από 3 στους 10 περίπου ψηφοφόρους.
4)Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στον κατεξοχήν εκλογικό δείκτη, στην πρόθεση ψήφου, παγιώνεται γύρω από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. , διαμορφώνεται δε τόσο από την υψηλότερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του σε σχέση με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ αλλά και από τις παγιωμένες καθαρές «ροές» ψηφοφόρων της ΝΔ του 2012 προς το ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνδυασμό με το μεγάλο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (54% έναντι 28% για τη ΝΔ) , που αποτυπώνει την αίσθηση των πολιτών για το «ρεύμα», την τάση των πραγμάτων, διαμορφώνεται μια εικόνα σταδιακής αλλαγής του Κυβερνητικού σκηνικού.
5)Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, αλλά και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθούν να μην επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
6)Η πλειοψηφία (όχι πάντως συντριπτική) των πολιτών (55%) θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να τεθεί εκτός Νόμου, αλλά υπάρχει εν μέρει διχασμός καθώς ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 38% των ερωτώμενων δεν θεωρεί ότι το κόμμα αυτό πρέπει να κηρυχθεί παράνομο.
7)Τέλος, τα θέματα θρησκευτικής πίστης δεν πρέπει να απασχολούν την πολιτική αντιπαράθεση απαντούν περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους (68%), αλλά προσωπικά θα σταθώ στο 28% των πολιτών για το οποίο τα θέματα θρησκείας είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και, συνεπώς, εν δυνάμει κριτήριο κομματικής επιλογής.
Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου