Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΤΣΕΜΠΕΡΑ “Όλα έγιναν με εντολή της ηγεσίας του δήμου”

“Ήξεραν για τα μετρητά ο αντιδήμαρχος, ο γενικός γραμματέας, ο δήμαρχος. Έβλεπε ο δήμαρχος τι μετρητά κινούνται”.
ΤΣΕΜΠΕΡΑ “Όλα έγιναν με εντολή της ηγεσίας του δήμου”

Του Κώστα Καντούρη
Τις ευθύνες της ηγεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης για τις αθρόες αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία του δήμου έδειξε στην κατάθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, στη χθεσινή, δεύτερη μέρα της δίκης της υπεξαίρεσης στο πενταμελές εφετείο.
Περιέγραψε μια χαώδη κατάσταση στις οικονομικές υπηρεσίες και στη διαχείριση των χρημάτων, όπως τη συνάντησε η ίδια στην έρευνα που πραγματοποίησε.

Η κ. Τσεμπερά επανέλαβε χθες όσα είχε καταθέσει στο πρωτόδικο δικαστήριο για την απόλυτη γνώση της διοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων του δήμου, αλλά ειδικά για τη δυνατότητα που είχε ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης να παίρνει ό,τι ώρα θέλει όσα μετρητά ήθελε από το ταμείο, με πρόχειρες αποδείξεις, για να πληρώσει δήθεν τις παρακρατηθείσες εισφορές των εργαζομένων σε εφορία και ταμεία. “Όλα έγιναν με εντολές της διοίκησης. Αυτοί που λάμβαναν γνώση ήταν ο γενικός γραμματέας, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος μόνος του δεν μπορούσε να κάνει τίποτε” τόνισε η επιθεωρήτρια, σημειώνοντας ότι ο Σαξώνης είχε “εν λευκώ εντολή για αναλήψεις μετρητών και οι ταμίες είχαν το ΟΚ να του δίνουν λεφτά”, όπως είπε. “Η χορήγηση μετρητών κάλπαζε αντί να σταματάει”, είπε.
Μίλησε για “ένα απόλυτο χάος” που επικρατούσε στις δοσοληψίες των οικονομικών υπηρεσιών, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε άλλους υπαλλήλους εκτός των δύο διευθυντών της ταμειακής που είναι κατηγορούμενοι στο εφετείο. “Οι χρεώσεις γίνονταν έξω από κάθε νόμο. Ο Σαξώνης έπαιρνε χρήματα με μία απλή απόδειξη. Τα έπαιρνε κατευθείαν από την πηγή πριν ενταλματοποιηθούν, χωρίς να δίνει ούτε καν το διπλότυπο της ΔΟΥ” σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας έπρεπε να κάνουν ελέγχους. Η κ. Τσεμπερά, όπως και πρωτόδικα, ανέφερε πως η πλαστότητα των παραστατικών ήταν τόσο απροκάλυπτη, καθώς χρησιμοποιούνταν πλαστά από τον τύπο των αποδείξεων τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών είχε καταργήσει πριν χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως γινόταν δεκτό να δίδονται μετρητά στον ταμία, την ώρα που οι εφορίες δέχονταν χρήματα μόνο με επιταγές. “Ήταν ένας άναρχος τρόπος, χανόταν η ταυτότητα των κωδικών και η ταυτότητα των χρημάτων. Η χαλάρωση και η δήθεν αταξία ήταν εσκεμμένη. Δεν έγινε ποτέ ούτε δειγματοληπτικός έλεγχος”, ανέφερε.

“ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ”
Όταν η επιθεωρήτρια ρωτήθηκε από το δικαστήριο, επανέλαβε πως ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης είχε πει στην ίδια πως δεν ήταν μόνος του στην υπεξαίρεση και ότι έδινε στον τέως γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια τα χρήματα. “Είπε ακόμη ότι ‘και ο δήμαρχος γνωρίζει για τις ενέργειές μου’”, αναφερόμενη στην τελευταία κατάθεση Σαξώνη, ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, στην οποία ενέπλεξε τον Β. Παπαγεωργόπουλο, χωρίς όμως να έχει γνώση από κάποιο στοιχείο ότι πήρε χρήματα. Μεταφέροντας μάλιστα τα όσα κατέθεσε ο Π. Σαξώνης στην προκαταρκτική και στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με την ίδια, είπε πως την κατάσταση γνώριζαν και οι διευθυντές της ταμειακής και οι άλλοι υπάλληλοι.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς των άλλων κατηγορουμένων στα όσα υποστήριξε ο πρώην ταμίας, η κ. Τσεμπερά είπε πως όλοι τους αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση. Ειδικά για τους διευθυντές της ταμειακής σημείωσε ότι προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στην προϊσταμένη εξόδων, η οποία πάντως αθωώθηκε.
Ένταση επικράτησε όταν η επιθεωρήτρια κλήθηκε τόσο από το δικαστήριο όσο και από συνηγόρους να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έλεγξε τους εφοριακούς της Θ’ ΔΟΥ, στην οποία η ίδια ήταν εποπτεύουσα. “Τοποθετήθηκα το δεύτερο εξάμηνο του 2007 και μετά άρχισε η έρευνα της παγίας. Δεν χαρίστηκα σε κανέναν, αρκετά έχω υποστεί με τη Θ’ ΔΟΥ” τόνισε, αναφέροντας πως ήρθε σε ρήξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατονομάζοντας τον γενικό διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη. “Παραιτήθηκα όταν είδα ότι με έβαλαν για τον φορολογικό έλεγχο επικεφαλής συνεργείου με τους υπαλλήλους που ήταν ελεγχόμενοι” ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ολόκληρη αλληλογραφία με την εισαγγελία και το υπουργείο για το θέμα αυτό.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα πάλι με την κατάθεση της επιθεωρήτριας, η οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
Η αντιπαράθεση μεταξύ των συνηγόρων του τέως δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου και του τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια αναφορικά με την ταύτιση της υπερασπιστικής γραμμής τους μεταφέρθηκε χθες και στο ακροατήριο του πενταμελούς.
Οι διαρκείς αναφορές του συνηγόρου του Μ. Λεμούσια Αλέξη Κούγια  εκτός του πελάτη του και στον τέως δήμαρχο, παρουσιάζοντας με τον τρόπο αυτό μια “κοινή στάση” των δύο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνηγόρου του τέως δημάρχου Δημήτρη Τσάκου. “Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε. Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο θα τα πούμε εμείς”, είπε. Ο κ. Κούγιας αντέδρασε με τη σειρά του λέγοντας ότι “ο εντολέας μου (Μ. Λεμούσιας) είναι ταυτισμένος με τον δήμαρχο. Οι επιλογές του είναι επιλογές Παπαγεωργόπουλου. Δεν θα κάνουμε λοβοτομή”.

Η ΜΗΝΥΣΗ, Ο ΡΟΥΒΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΝΔΗ
Ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Αλ. Κούγιας, κατέθεσε προφορική μήνυση χθες στο δικαστήριο σε βάρος της επιθεωρήτριας Αν. Τσεμπερά, την οποία κατηγορεί ότι δεν έλεγξε τους συναδέλφους της εφοριακούς κατά την έρευνα για την υπεξαίρεση. Παράλληλα, μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ήταν να αναζητηθούν οι ισολογισμοί της ομάδας μπάσκετ του Πανοράματος που χρηματοδοτούνταν από τον Σαξώνη, αλλά και των κέντρων διασκέδασής του. “Να κληθούν να καταθέσουν οι καλλιτέχνες Βανδή, Ρουβάς, Κοκκίνου, Καρράς και Γονίδης”, ζήτησε.
Χθες επίσης το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση για αποβολή της κ. Τσεμπερά, κατά πλειοψηφία τεσσάρων δικαστών έναντι μίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου