Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τι αλλάζει με τον νόμο Γεωργιάδη

Τι αλλάζει με τον νόμο Γεωργιάδη

 


Την Πέμπτη ψηφίστηκε επί της αρχής (151 υπέρ και 119 κατά) στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και τον σχηματισμό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Έξω από την Βουλή συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο του πανυγειονομικού συλλαλητηρίου, με τις αντιδράσεις να έρχονται από κάθε πλευρά, που εκπροσωπήθηκε. Μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Αττικής, Παναγιώτης Ψυχάρης, σχολίασε ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο «να κλείσει μονάδες» και «να απολύσει γιατρούς», την ώρα που «ανοίγει διάπλατα τον χώρο για τα ιδιωτικά συμφέροντα».
  Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο;

Το νέο νομοσχέδιο κλείνει μονάδες. Προσωρινά, για ένα μήνα, τις κλείνει όλες. Εκτιμώ ότι μετά θα κρατήσει κλειστές περισσότερες από τις μισές. Επίσης απολύει γιατρούς εκβιαστικά.

Έχουν βάλει ένα στόχο: να ικανοποιήσουν τους στόχους που έθεσε η τρόικα. Έτσι βάζουν τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα. Πολλοί από αυτούς θα απολυθούν στο τέλος.

Όλα αυτά γίνονται για να συρρικνωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, μέσω ελαττωμένης κρατικής επιχορήγησης. Επίσης, οι εισφορές στα ταμεία είναι πενιχρές, όπως δείχνουν οι στατιστικές. Τα δεδομένα δείχνουν πως αυτό το σύστημα δεν θα προχωρήσει καθόλου.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα τον χώρο για κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, που θα αγοράσουν τα κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ σε φτηνή τιμή και ο ασφαλισμένος θα πληρώνει από την τσέπη του για την περίθαλψη.
 
Ο δημοσιονομικός στόχος επηρεάζει τους υγειονομικούς;


Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι σε άμεση συσχέτιση με τους υγειονομικούς. Δεν μπορούν να διαχωριστούν, καθώς όταν μειώνεις τις δαπάνες μειώνεις και το προσδόκιμο ζωής και φέρνεις δυστυχία στον κόσμο.

Μην ξεχνάμε ότι το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής των μνημονίων. Σκεφτείτε τι θα γίνει τώρα που θα μειωθεί ακόμη 40% η κρατική συμμετοχή.

Επίσης, το κράτος δεν είναι παρόν να αντιμετωπίσει πρώτες ανάγκες. Πως θα αντιμετωπιστούν θεομηνίες και καταστροφές, όπως η πιο πρόσφατη της Κεφαλλονιάς;

Πως θα αλλάξουν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών, πέραν του οικονομικού παράγοντα;

Αναλογιστείτε ότι κάθε δήμος είχε ένα, δυο ή και τρία ακόμη κέντρα. Τώρα, που αυτά θα κλείσουν, η πρόσβαση των ασθενών στις μονάδες υγείας θα είναι πολύ δύσκολη. Είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μια φωτογραφία από χαρτάκι αναμονής, που ανέγραφε «εκτιμώμενη ώρα αναμονής 8 ώρες και 20 λεπτά». Αυτό είναι αλήθεια. Λίγοι γιατροί για πολλούς ασθενείς. Το πρόβλημα είναι εμφανές.

Πως σχολιάζετε την στάση της κυβέρνησης;


Φαίνεται πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα νούμερα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά θα τους ενδιέφερε να είναι και λιγότεροι οι ασφαλισμένοι. Να έχουν, δηλαδή, υποχρεώσεις απέναντι σε λιγότερους. Αυτή την στιγμή, το 30%-40% του πληθυσμού της χώρας είναι ανασφάλιστο. Αυτό τα λέει όλα.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει ένας ασφαλιστικός οργανισμός που θα λειτουργεί με ιδιωτικούς όρους.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου