Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο Σταθάκης και οι φόροι

Ο Σταθάκης και οι φόροι



Είναι πραγματικά πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στην ελληνική πολιτική καθημερινότητα: αυτό που κυριαρχεί είναι η αρχαιοελληνική πρακτική της συκοφαντίας. Δηλαδή ο φθόνος, η έριδα, ο εμφύλιος ιδεολογικός πόλεμος, με μια έννοια. Κανένας δεν αναζητά την αλήθεια, αλλά τον σκοπό, ο οποίος πάντα αγιάζει και τα μέσα.


Κλασική περίπτωση οι δηλώσεις Σταθάκη για τους φόρους. Τι είπε ο Σταθάκης; Τίποτα το αξιοπερίεργο. Είπε αυτό που ξέρουν όλοι οι Ελληνες. Οτι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, εφόσον οι περισσότεροι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Οτι φόρους πληρώνουν μόνον οι μισθωτοί και κάποια κορόιδα επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αδικιών είναι να μην εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο τους φόρους που θα 'πρεπε. Δηλαδή, στο σύνολο, ο ελληνικός λαός υποφορολογείται, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Αυτά δεν τα λέει ο Σταθάκης. Τα λένε οι αριθμοί. Το γεγονός ότι έχουμε λίγους φόρους να εισπράξουμε συνολικά, σε σχέση με το συνολικό μας εισόδημα, δεν έχει να κάνει με την απλή αλήθεια, ότι ενώ οι πολίτες, ως σύνολο, υποφορολογούνται, συγκεκριμένοι πολίτες, συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, υπερφορολογούνται. Διότι οι μισθωτοί, σε σχέση με το εισόδημά τους, πληρώνουν πολλά και αβάστακτα.

Δεν είναι μόνον ο φόρος εισοδήματος. Αυτός αντέχεται κάπως. Αυτό που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μισθωτούς είναι οι έμμεσοι φόροι: διόδια, δασμοί σε καταναλωτικά είδη, τέλη αυτοκινήτων, τέλη δημοτικά, τέλη στη ΔΕΗ και, τέλος, τέλη ακίνητης περιουσίας. Ολοι αυτοί οι φόροι μπήκαν για να αντιμετωπίσει το κράτος εν μέρει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή πολλών κοινωνικών κατηγοριών, κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών. Αλλά, συλλαμβάνοντας μέρος της φοροδιαφυγής, επιβαρύνεις και άλλο τους ήδη επιβαρυμένους μισθωτούς, το εισόδημα των οποίων έχει ήδη συρρικνωθεί λόγω μνημονίων.

Επομένως το πρόβλημα μοιάζει άλυτο όσο δεν βρίσκεται τρόπος σύλληψης της φοροδιαφυγής. Δεν είναι ζήτημα ύψους φορολογικών συντελεστών. Αυτό είπε στην ουσία ο Σταθάκης, ότι δεν θα λύσεις το σοβαρό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της φορολογικής αδικίας, αλλάζοντας απλώς κάποιους συντελεστές. Το πρόβλημα λύνεται με το να βρεις τρόπους να φορολογήσεις τα πραγματικά εισοδήματα.

Επομένως, ορθώς ο Σταθάκης έθεσε το θέμα και εντελώς στρεψόδικα του απάντησε η Ν.Δ. Βεβαίως, πολιτική διαμάχη έχουμε και νομιμοποιείται ο καθένας να ερμηνεύει καταπώς τον βολεύει τις δηλώσεις των πολιτικών του αντιπάλων.

Εμείς, όμως, ξέρουμε πως η μαύρη αλήθεια είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τους φόρους που πρέπει, διότι πολλοί συμπολίτες μας καταφέρνουν να αποκρύπτουν εισοδήματα.

Τι θα κάνουμε; Πρώτον, δεν πρέπει να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, διότι αυτό θα επιδεινώσει και άλλο την επιχειρηματικότητα, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση όσων ήδη πληρώνουν. Φόροι και ανάπτυξη πάνε αντίστροφα.

Δεύτερον, πρέπει να μειώσουμε κάποιους συντελεστές, που είναι ήδη αρκετά υψηλοί, όπως ο ΦΠΑ. Τρίτον, πρέπει να εντοπίσουμε τα αληθινά εισοδήματα. Πώς; Υπάρχουν τρόποι. Τους έχουν βρει όλες οι χώρες της Δύσης. Γιατί δεν το κάνουμε; Διότι δεν επιθυμούμε να δυσαρεστήσουμε τους ψηφοφόρους μας.

Αντί, λοιπόν, να κατηγορούμε τον Σταθάκη, ας δούμε την αλήθεια και ας μην αντιμετωπίζουμε τη φοροδιαφυγή με γενικό φόρο ακίνητης περιουσίας, που είναι άδικος.

Το ζήτημα των φόρων είναι σοβαρό: γι' αυτό το ζήτημα έγιναν οι δύο μεγαλύτερες επαναστάσεις της νεώτερης εποχής, η αμερικανική και η γαλλική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου