Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η... ανησυχία των δανειστών

Αν το ΔΝΤ «ψηφίζει» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε οι Ελληνες γνωρίζουν -τουλάχιστον- ποια είναι τα κόμματα που δεν πρέπει να ψηφίσουν.

Η... ανησυχία των δανειστών

Το ΔΝΤ ομολογεί, επί της ουσίας, πως «ψηφίζει» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, προχωρώντας ευθέως σε ακόμη μία απαράδεκτη παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα με αφορμή την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Διαμηνύοντας παράλληλα -σε ποιους άραγε;- ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.
Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας, έσπευσε να κινδυνολογήσει, εκφράζοντας την ανησυχία του Ταμείου για τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν, την προηγούμενη Παρασκευή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον. «Στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα», είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου σε μια αποστροφή που προκαλεί κατ' αρχάς δύο εύλογα ερωτήματα:
Πρώτον, γιατί άραγε μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εκλαμβάνεται από το ΔΝΤ ως εξέλιξη πολιτικής αστάθειας; Και δεύτερον, πώς ορίζουν οι τεχνοκράτες του διαβόητου Ταμείου την πολιτική σταθερότητα μιας χώρας;
Διότι αυτή η φοβερή πραγματικότητα που τώρα βιώνει η Ελλάδα, με 1,5 εκατ. ανέργους και την κοινωνία γονατισμένη από την αποδόμηση που επέφερε η πεντάχρονη λιτότητα, μόνον πολιτική σταθερότητα δεν φανερώνει. Αντιθέτως. Υποδηλώνει κενό εξουσίας και απουσία εθνικής πολιτικής προς όφελος των πολιτών και της χώρας.
Αναδεικνύει όμως και κάτι ακόμη αυτή η άκομψη παρέμβαση των ξένων, ως πολύ χρήσιμο συμπέρασμα για όσους τουλάχιστον παραμένουν αναποφάσιστοι -μιας και θα κληθούμε όλοι στις 25 του μηνός να εκλέξουμε εκείνους που θα υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της πατρίδας.
Δείχνει την ανησυχία των δανειστών μήπως πολύ σύντομα δεν θα βρίσκουν στην Αθήνα πρόθυμα πολιτικά πρόσωπα για να προωθούν τις εντολές τους. Οπως, δηλαδή, προσφέρεται τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και πως άλλο κόμμα ως επιλογή, πλην της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εκλαμβάνεται από αυτούς ως αποσταθεροποίηση, δηλαδή κίνδυνος για τα υπερκέρδη τους.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ αν διαβαστεί από την ανάποδη δεν αφήνει περιθώρια στους Ελληνες. Αν το ΔΝΤ «ψηφίζει» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε οι Ελληνες γνωρίζουν -τουλάχιστον- ποια είναι τα κόμματα που δεν πρέπει να ψηφίσουν. Το ΔΝΤ μπορεί να παρεμβαίνει όσο θέλει από τη Νέα Υόρκη. Την πολιτική, όμως, για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου συνεχίζουν να την ορίζουν οι πολίτες. Με την ψήφο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου