Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Το Twitter ψήφισε… Τσίπρα στο debate για την προεδρία της Κομισιόν

Το Twitter ψήφισε… Τσίπρα στο debate για την προεδρία της Κομισιόν


Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό debate για την προεδρία της Κομισιόν ήταν ένα θέαμα στο οποίο μάλλον οι Ευρωπαίοι δεν είχαν συνηθίσει, καθώς οι «μαγκωμένοι» Γιούνκερ και Σουλτς είναι πιο κοντά στο στερεότυπο του Ευρωπαίου ηγέτη.
Κατά γενική ομολογία, ο υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς «έκλεψε την παράσταση», όπως άλλωστε μαρτυρά και το γεγονός ότι από τους πέντε συμμετέχοντες ήταν αυτός που στο Twitter είχε τις περισσότερες αναφορές (17.763 έναντι 16.160 του Μάρτιν Σουλτς, 13.693 του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 13.603 του Γκι Φερχόφσταντ και 10.136 της Σκα Κέλερ).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εντυπώσεις όταν απευθύνθηκε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας εξηγήσεις για το τι συνέβη στις Κάννες, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times, με τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τηρεί σιγήν ιχθύος.
«Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος που συμμετέχουν 28 ηγέτες και τελικά αποφασίζουν ό,τι θέλει η Μέρκελ. Με την ευκαιρία να ρωτήσω τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος;», ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αργότερα, καθώς δεν είχε λάβει απάντηση, ανέφερε: «Φοβούνται τη δημοκρατία, την αντίδραση των λαών. Πέτυχαν τα προγράμματα; Τι έγινε στις Κάννες; Μπορώ να σας δώσω το τζόκερ μου (επιπλέον χρόνος) να απαντήσετε κύριε Γιούνκερ».
O μοναδικός τρόπος για να σταματήσει η Ευρώπη να ζει την παράνοια του χρέους και να καταπολεμήσει την ανεργία είναι να προβεί σε ένα «ευρωπαϊκό new deal», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε πως «αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη το πρόβλημα του χρέους, δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή».
Αναφορικά με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι υπαίτιος για την αμφισβήτηση της Ευρώπης είναι η ίδια η ηγεσία της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι υπαίτιοι είναι οι τρεις πολιτικές οικογένειες που διοικούν την Ευρώπη», εννοώντας τα κόμματα των κκ Juncker, Schulz και Verhofstadt.
«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου