Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οταν ο Μπαρόζο έκανε «μνημονιακό» τον Αντώνη Σαμαρά

Οταν ο Μπαρόζο έκανε «μνημονιακό» τον Αντώνη Σαμαρά

Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ







Διαμαρτύρεται έξω φρενών ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της ανατροπής του. «Με ανέτρεψαν επειδή στάθηκα εμπόδιο στην πολιτική της Γερμανίας», δήλωσε χωρίς περιστροφές μεταξύ πολλών άλλων σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα», την πιο έγκυρη δεξιά εφημερίδα της Ιταλίας. «Ελεγα πάντα ότι το 2011, στις μάχες της κυβέρνησής μου αλλά και στις μάχες της χώρας, υπήρξε ένα κίνημα από το εσωτερικό και το εξωτερικό που στόχο είχε να αντικατασταθεί η εκλεγμένη κυβέρνησή μου από μία άλλη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τον Ιούνιο του 2011, όταν ακόμη δεν είχε εφευρεθεί η απάτη των σπρεντ, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είχε δεχτεί τον Μάριο Μόντι για να επιλεγεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών» ισχυρίστηκε ο Μπερλουσκόνι.

«Απέτρεψα τη μετατροπή της Ιταλίας σε αποικία, όπως έγινε στην Ελλάδα με την τρόικα» μέσω της απόρριψης δανεισμού από το ΔΝΤ, υπερηφανεύτηκε ο Μπερλουσκόνι. Στο μεταξύ, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου δημοσίευσαν χθες το δεύτερο εκτεταμένο άρθρο τους για τα ευρωπαϊκά παρασκήνια χειρισμού της ελληνικής κρίσης το 2011 και το 2012. Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2012, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, συγκροτήθηκε ολιγομελής ομάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που επεξεργαζόταν με απόλυτη μυστικότητα το αποκληθέν «Σχέδιο Ζ» για αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν σχημάτιζε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν οι όποιοι κυβερνώντες στην Αθήνα «έκαναν νερά» αρνούμενοι να υλοποιήσουν πλήρως τις γερμανικές απαιτήσεις αναφορικά με τους όρους του μνημονίου, στο οποίο είχε ήδη υπαγάγει τη χώρα μας η προηγούμενη κυβέρνηση του ανατραπέντος Γιώργου Παπανδρέου. «Ελήφθη απόφαση να μην αναμειχθεί στην επιτροπή Ελληνας αξιωματούχος εξαιτίας του φόβου διαρροών» τονίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Οι ξένοι αποφάσιζαν δηλαδή για την τύχη της πατρίδας μας χωρίς να ξέρουμε εμείς απολύτως τίποτα! Αυτή είναι η δημοκρατία, όπως την ευνοούν οι Γερμανοί, η ΕΕ ολόκληρη, οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ! Παράλληλα, αν και είχε ήδη εκλεγεί από τον Ιούνιο του 2012 μια κυβέρνηση «γερμανικής κοπής» στην Ελλάδα, οι Γερμανοί δεν επέτρεπαν την εκταμίευση μιας τεράστιας και επί πολλούς μήνες καθυστερούμενης δανειακής δόσης ύψους 34,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να εκβιάσουν την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη στις εντολές του Βερολίνου. «Ο Μπαρόζο αποφάσισε να γίνει ο πρώτος από τον ενδότερο κύκλο των μαχητών της ΕΕ κατά της κρίσης που θα επισκεπτόταν την Αθήνα από τότε που άρχισε η κρίση» γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και περιγράφουν τη συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου: «Ο Μπαρόζο είπε στον νέο πρωθυπουργό ότι έπρεπε να σταματήσει τις απαιτήσεις για συνολικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο Μπαρόζο παρότρυνε τον Σαμαρά να ξοδέψει τουλάχιστον έναν χρόνο εκτελώντας τις υπάρχουσες απαιτήσεις. Μετά από αυτά, θα μπορούσε να εξεταστεί το ζήτημα αναθεωρήσεων στο πρόγραμμα, πρότεινε ο Μπαρόζο. Πρώτα όμως έπρεπε να προηγηθεί η εκτέλεση (σ.σ. του υφιστάμενου προγράμματος). «Μην αρχίσεις να ζητάς νέους όρους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν δεκτοί» θυμάται τον Μπαρόζο να λέει άτομο που βρισκόταν στην αίθουσα. «Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να μεταφέρεις στη Γερμανία είναι ότι θα εκπληρώσεις όσα έχεις υποσχεθεί» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα. Στη συνέχεια αναφέρει ποια ήταν η αντίδραση του νεοεκλεγέντος Ελληνα πρωθυπουργού: «Το ωμό μήνυμα από έναν πολιτικό σύμμαχο φάνηκε ότι είχε την επιθυμητή επίπτωση. Αξιωματούχοι παρόντες στην αίθουσα λένε ότι ο Σαμαράς άρχισε να ξανασχεδιάζει με το χέρι τη δήλωσή του προς τον Τύπο, τη στιγμή ακριβώς που ο Μπαρόζο τον προειδοποίησε. Αργότερα (σ.σ. ο Αντ. Σαμαράς) είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ότι θα άρχιζε αμέσως ''την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων''».
Την τελική απόφαση όμως για το αν η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη ή θα εκδιωχθεί από αυτή την πήρε αργότερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, καθώς οι σύμβουλοί της δεν μπορούσαν να τη διαβεβαιώσουν ότι η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τη δανειακή δόση το Βερολίνο την απελευθέρωσε «ώρες πριν από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2012» γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Ποτέ πια η Ελλάδα δεν θα απειλούσε την ύπαρξη του ευρώ» γράφει η βρετανική εφημερίδα κλείνοντας τη χθεσινή δισέλιδη ανάλυσή της.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64008311













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου