"Ρήτρα" μείωσης όλων των συντάξεων από το 2015
Πετρόπουλος Ανδρέας
"Μαχαίρι" και στις κύριες συντάξεις από το 2015 σηματοδοτεί η επέκταση της ρήτρας "μηδενικού ελλείμματος" στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη ασφαλιστική παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατ' εντολήν της τρόικας, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πλήρως ανταποδοτικό - κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με μηδενικά ελλείμματα και όσο το δυνατόν χαμηλότερη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού. Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε ήδη στην ανάθεση στο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) της μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συμπεριληφθεί στον νέο ασφαλιστικό νόμο, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου.
Δραματικές μειώσεις προβλέπονται και στις κύριες συντάξεις, μετά τη δραματική μείωση των εισφορών και τα νέα ελλείμματα σε όλα τα μεγάλα ταμεία.
Το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, που θα εφαρμοστεί από την 1.1.2015, θα περιλαμβάνει:
1. Πλήρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (με εσωτερική ενοποίηση των 60 κλάδων) και δημιουργία τριών ταμείων (Μισθωτών - ΙΚΑ, Ελεύθερων Επαγγελματιών - ΟΑΕΕ, και Αγροτών - ΟΓΑ).
2. Απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα νέα τρία ταμεία που θα δημιουργηθούν.
3. Δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα αποτελέσει την "ομπρέλα" για όλα τα ταμεία και σε αυτό θα ενταχθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, διατηρώντας ωστόσο ξεχωριστές διευθύνσεις.
4. Καθιέρωση βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη θα διαμορφώνεται ανάλογα με τη "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" και το ύψος της (με βάση τα 360 ευρώ που καθιέρωσε το 2010 ο νόμος Λοβέρδου) και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.
Δραματική μείωση εσόδων...
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν με την εξαγγελία της νέας ασφαλιστικής "μεταρρύθμισης" να ξεπεράσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο τη δεδομένη οικονομική κατάρρευση που απειλεί τα ταμεία, των οποίων οι προϋπολογισμοί δείχνουν δραματική μείωση των εσόδων και έλλειμμα που αγγίζει -ή και ξεπερνά- τα 1,75 δισ. ευρώ.
Αν και στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν δείχνει αυξημένες ανάγκες από την πλευρά των ταμείων, καθώς στο πρώτο πεντάμηνο έχουν απορροφηθεί κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 41,3% του ετήσιου ποσού επιχορήγησης, οι προϋπολογισμοί των ταμείων δείχνουν στο τέλος του έτους άνοιγμα 1,75 δισ. ευρώ.
Το ΙΚΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ γράφει έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ προϋπολογίζει τρύπα 181,3 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχει έλλειμμα 66,2 εκατ. ευρώ, το ΤΑΥΤΕΚΩ αναμένει έλλειμμα 41,4 εκατ. ευρώ, το ΤΣΑΥ του ΕΤΑΑ -39,5 εκατ. ευρώ, ενώ και το μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων εγγράφει ταμειακό άνοιγμα της τάξης του 91,3 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου