Ένα 48ωρο μετά το τελεσίγραφο του ΔΝΤ, που συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση της υπογραφής του πρωθυπουργού στη συμφωνία με τους δανειστές για τη λήψη νέων μέτρων, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η απόφαση που έλαβε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), εγκρίνοντας με οριακή πλειοψηφία (4 ψήφων έναντι 3) την απόλυση 45 από τους 74 εργαζόμενους στην Χαλυβουργία Ελλάδας συμφερόντων της οικογένειας Νικολάου Μάνεση, επιβεβαίωσε πανηγυρικά την κρυφή συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης και την εφαρμογή νέων εξοντωτικών μέτρων στην αγορά εργασίας (και το ασφαλιστικό) αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Η απόφαση για τις απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων (τράπεζες, ΜΜΕ, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες) και σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχοι φάκελοι με αιτήματα "αναδιάρθρωσης" έχουν κατατεθεί από δεκάδες επιχειρήσεις που θα σπεύσουν το επόμενο διάστημα να εκμεταλλευτούν την (ουσιαστική) απελευθέρωση των απολύσεων με το προκάλυμμα του ΑΣΕ.

Πώς ελήφθη η απόφαση...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΣΕ χρειάστηκε έξι συνεδριάσεις για να καταλήξει στην απόφαση. Το αίτημα της εταιρείας μετά τη μελέτη του φακέλου και των ισολογισμών υπερψήφισαν η διορισμένη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας (και προεδρεύουσα του ΑΣΕ) Άννα Στρατινάκη, που εισηγήθηκε την έγκριση των απολύσεων, ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας κ. Τσαγκαρόπουλος, η δικηγόρος και έμμισθο στέλεχος του υπουργείου Μ. Ντότσικα, στην οποία η κ. Ά. Στρατινάκη έχει αναθέσει τη μελέτη για τον μηχανισμό μείωσης του βασικού μισθού (!) από τον επόμενο χρόνο, και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Αντ. Βάγιας.
Κατά της εισήγησης για έγκριση των απολύσεων ψήφισαν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ε. Παπαγιάννης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αντ. Τσάρνας και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας Κ. Παπαδοπούλου.
Στις συνεδριάσεις η εταιρεία επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου, ενώ εστίασε και στα προβλήματα ανταγωνισμού και κυρίως στο γεγονός ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Ιταλία σε χαμηλότερες τιμές.
Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης είχε η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη. Επιχειρηματολογώντας υποστήριξε σχετικά με την απόφαση πως οι ομαδικές απολύσεις αυτού του μεγέθους αφορούν μόλις το 0,8% των ελληνικών επιχειρήσεων (!) επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα ακολουθήσει κυριολεκτικά "τσουνάμι" απολύσεων το επόμενο διάστημα, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις που σκέπτονται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση έχουν πλέον "οδηγό" τη συγκεκριμένη απόφαση.
Η Ά. Στρατινάκη ισχυρίστηκε πώς αυτό που μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν ότι οι εργαζόμενοι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ζουν με 150 ευρώ τον μήνα, αφού θα επιβαλλόταν εκ περιτροπής απασχόληση 5 ημερών τον μήνα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς αντίστοιχη περίπτωση (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) έχει κριθεί από ελληνικό δικαστήριο ως καταχρηστική και άρα άκυρη.
Πολλαπλά εκτεθειμένος με τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος είχε αποδεχθεί τη διαδικασία απελευθέρωσης των απολύσεων μέσω του ΑΣΕ. Όπως υπενθύμισε η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε τονίσει τότε:
«Με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπαίνουν όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες, ενώ δεν αλλάζει καθόλου το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού»!

Πιέζουν και για "γυμνό" μισθό...

Μετά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων το ΔΝΤ επικεντρώνει τις πιέσεις στον κατώτατο μισθό, ενώ απαιτεί ουσιαστικά μείωση των δαπανών για επιδόματα ανεργία, με πρόσχημα την πιλοτική εφαρμογή του λεγόμενου "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος", που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ και θα δίνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ. προϋποθέτει οικογενειακό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ).
Οι δανειστές επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι οι τριετίες οι αποκαλούμενες ωριμάνσεις, δεν θα αποτελούν συστατικό στοιχείο του κατώτατου μισθού, που θα ισχύει ίσως και νωρίτερα από το 2017. Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόσφατη μείωση των ωριμάνσεων κατά 50% (μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους που θα προσληφθούν ως υπάλληλοι) αποτελεί ένα μεταβατικό βήμα για την πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων μετά το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι οι ωριμάνσεις, οι οποίες έχουν «παγώσει» και δεν αυξάνονται περαιτέρω, προσθέτουν από 10% έως 30% στους κατώτατους μισθούς με βάση τρεις τριετίες - προϋπηρεσία για τους παλαιούς εργαζόμενους. Κατά το ΔΝΤ η διατήρηση του επιδόματος θέτει σε δυσμενέστερη θέση τους λιγότερο εκπαιδευμένους και τους μακροχρόνια άνεργους!