Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η αλήθεια για τη δικογραφία της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για τον Βενιζέλο

Η αλήθεια για τη δικογραφία της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για τον Βενιζέλο

Η δικογραφία κατά Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία έφτασε στη Βουλή λίγες ώρες πριν αυτή κλείσει, με αποτέλεσμα την παραγραφή των πιθανών αδικημάτων των δύο υπουργών, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλά για μεθόδευση παραγραφής, όσο και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί με πρωτοφανή τρόπο να επιρρίψει ευθύνες και δήθεν σκοπιμότητες στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, η οποία σχημάτισε τη δικογραφία, μαζί με τον έτερο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο.


Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, δεν δίστασε να μιλήσει για νομικά απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά της εισαγγελέως και να την κατηγορήσει ότι δημιουργεί πολιτικό ζήτημα, λέγοντας μάλιστα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι «ο Βενιζέλος δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι». Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπει πολιτική μεθόδευση πίσω από τη δικογραφία και δεν διστάζει να απειλεί με πειθαρχική έρευνα την Πόπη Παπανδρέου, η δε ΝΔ κάνει τα στραβά μάτια για το θέμα και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, παρότι πριν από μόλις δύο χρόνια, μιλούσε η ίδια για τεράστιο σκάνδαλο, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Από την Εισαγγελία μέχρι τον Αθανασίου

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαβίβασε στην εισαγγελία τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας της 18ης Δεκεμβρίου 2013, όπου συζητείτο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κρίνοντας ως βουλευτής και νομικός, ότι από αυτήν μπορεί να προκύπτουν στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προσώπων και όχι απαραιτήτως υπουργών. Τα πρακτικά της Ολομέλειας διαβιβάστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2013, από την αντιεισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου στους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Ελευθεριάνο και Παπανδρέου, με την επισήμανση να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση προς εξακρίβωση των στοιχείων που είχε προσκομίσει η Ζωή Κωσνταντοπούλου, πράγμα το οποίο έπραξαν ως όφειλαν.

Μελετώντας την υπόθεση, οι εισαγγελείς εντόπισαν εμπλοκή των Βαγγέλη Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ακολούθησαν τη νόμιμη και επιβεβλημένη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία, αποστέλλοντας τη σχηματισθείσα δικογραφία στον Άρειο Πάγο, με την επισήμανση ότι «προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών», ώστε το ανώτατο δικαστήριο να κρίνει και να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, δια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η δικογραφία παρελήφθη από τον Άρειο Πάγο, όπως φαίνεται από το σχετικό διαβιβαστικό, στις 18 Μαρτίου 2014, έπειτα από έρευνα τεσσάρων μηνών και από εκεί, αφού ελέγχθηκε η νομική βασιμότητά της, εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εμφανίζεται να την παραλαμβάνει στις 30 του περασμένου Απριλίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης την (ξανά)ξέχασε

Η δικογραφία, έφθασε τελικά στον Πρόεδρο της Βουλής, στις 4 Ιουνίου, την ημέρα που αποφασίστηκε το κλείσιμο της Βουλής και μαζί μ’ αυτό η λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου. Ως αποτέλεσμα το πιθανό αξιόποινο των πράξεων των δύο υπουργών παραγράφηκε, δεδομένου ότι το αδίκημα φέρονται να τέλεσαν το 2010. Βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό δεν φέρει άλλος από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος, για λόγους που μόνον ο ίδιος γνωρίζει, κράτησε τη δικογραφία στο συρτάρι του επί έναν και πλέον μήνα, για να τη διαβιβάσει στη Βουλή, την ημέρα που εκείνη έκλεισε.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτον, ο υπουργός Δικαιοσύνης βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της δικογραφίας και ο ρόλος του είναι απολύτως τυπικός και εξαντλείται στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και δεύτερον, ότι ο κ. Αθανασίου έπραξε κάτι ανάλογο στην περίπτωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος εμφανίζεται σε δικογραφία να χρηματίζεται από τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε καταφέρει να κρατήσει κι εκείνη τη δικογραφία στο συρτάρι του επί σχεδόν τρεις μήνες και να την αποστείλει στη Βουλή, αφού το Hot Doc είχε αποκαλύψει την υπόθεση, κι ενώ νωρίτερα την είχε επιστρέψει, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να επανελεγχθεί.

Παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Η χυδαία αντίδραση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Πόπη Παπανδρέου, επειδή έκανε απλά τη δουλειά της, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία χθες Πέμπτη εξέδωσε ανακοίνωση-κόλαφο κατά του κόμματος του Βενιζέλου, τονίζοντας ότι στέκεται στο πλευρό της Πόπης Παπανδρέου που δέχεται επίθεση από το ΠΑΣΟΚ για τον χειρισμό της στην υπόθεση των υποβρυχίων και καλώντας τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζεται ότι για την επίμαχη υπόθεση των υποβρυχίων «είχαν υποβληθεί στους εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών «από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της από 18ης Δεκεμβρίου 2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, που αφορούσαν την υπόθεση των υποβρυχίων» και επισημαίνεται ότι «οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν- από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ” οιονδήποτε τρόπο- πέραν, βεβαίως, της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από τον νόμο ανακριτικές ενέργειες».

Σε ότι αφορά τις απειλές που εκτόξευσε το ΠΑΣΟΚ ότι θα ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των εισαγγελέων που μεταβίβασαν την δικογραφία για τα υποβρύχια στην Βουλή η Ένωση ξεκαθαρίζει ότι «οι έλληνες εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας. Ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».

Αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά τέλος, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου συνεχίζουν την έρευνά τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή, πράγμα το οποίο άλλωστε επισημαίνουν και στο διαβιβαστικό τους προς την Ελένη Ράικου στις 18 Μαρτίου στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «εξήχθησαν φωτοαντίγραφα όσον αφορά στα λοιπά εμπλεκόμενα πρόσωπα, για τα οποία δεν εμποδίζεται η πρόοδος της έρευνας ή εξέτασης από τη διαβίβαση των στοιχείων στη Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου