Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το μίασμα

Το μίασμα

Από τον ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Προσβλητικές εκφράσεις, άλλη μια φορά, από όσους αντιδρούν στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, το «Thessaloniki Pride», που γίνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. «Ηθική έκπτωση», «γενετήσια διαστροφή» και «πνευματική μόλυνση» είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν μέλη εκκλησιαστικών οργανώσεων για να χαρακτηρίσουν τη διοργάνωση.
Αυτοαποκαλούνται, δε, «ευαίσθητοι σε θέματα ορθοδόξου πίστεως και ζωής». «Διαστροφή της ανθρωπίνης υπάρξεως» το χαρακτήρισε ο θρησκευτικός και πνευματικός πατέρας των πιστών της Θεσσαλονίκης, μητροπολίτης Ανθιμος. Και προχώρησε ακόμη παραπέρα, χρησιμοποιώντας μια προτροπή της Εκκλησίας, όπως είπε. «Μη δώτε το άγιον τοις κυσί», δηλαδή «μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά».


Τι φοβούνται όμως; Είναι τόσο αδύναμη η θρησκεία, η αγάπη για τον Θεό, η πίστη που εμπνέουν πατριάρχες και γονείς στους πιστούς και στα παιδιά τους, που φοβούνται ότι αυτοί οι διαφορετικοί ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, τρανς θα τους μολύνουν; Θα πάρουν τα παιδιά τους από την αγκαλιά του Θεού και θα τα ρίξουν στις φωτιές της κόλασης; Είναι τόσο σίγουροι ότι ο Θεός έχει γυρίσει την πλάτη του σ' αυτούς τους ανθρώπους και θέλει μόνο την τυφλή υπακοή αυτών που αυτοαποκαλούνται πιστοί; Δηλαδή αν είναι κανείς ομοφυλόφιλος, λεσβία ή τρανς, δεν μπορεί παράλληλα να είναι και πιστός χριστιανός;

Προκαλεί απορία το πώς μπορεί ένας άνθρωπος που σέβεται την ελευθερία του άλλου, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, που δέχεται τον διαφορετικό, να θεωρείται μίασμα από τον Θεό. Ενώ αυτός που μισεί τον άλλον, τον διαφορετικό, τον ξένο, τον ομοφυλόφιλο, τη λεσβία, την τρανς, να θεωρείται εκλεκτός του Θεού. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα διδάχτηκα, αλλά θυμάμαι καλά ότι το μίσος δεν ήταν ποτέ κάτι που δίδασκε αυτή η θρησκεία. Κάτι για την αγάπη του Θεού θυμάμαι. Κάτι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του. Τέτοια πράγματα. Για μίσος κατά του άλλου, του διαφορετικού, δεν θυμάμαι τίποτα. Ούτε ότι ήθελε φουσκωτούς πορτιέρηδες έξω από εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου