Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ερχεται πάλι η τρόικα, που θα... έφευγε

ΔΩΔΕΚΑ ΚΑΥΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΗΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ερχεται πάλι η τρόικα, που θα... έφευγε

Δεκαήμερη επίσκεψη «εκτός προγράμματος» των τριών επικεφαλής των κλιμακίων Μεταξύ ανασχηματισμού και προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι πολιτικές εξελίξεις που έφερε η διπλή εκλογική μάχη, αλλά και η προεκλογική περίοδος που προηγήθηκε, έχουν παγώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες τις προετοιμασίες αναφορικά με τις εκκρεμότητες που έχει αφήσει πίσω της η τρόικα κατά την αποχώρησή της από την Αθήνα.
Δεκαήμερη επίσκεψη «εκτός προγράμματος» των τριών επικεφαλής των κλιμακίων Αυτές οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί από τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, τους οδήγησαν να επισπεύσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για μια «εκτός προγράμματος» δεκαήμερη επίσκεψη, ώστε να εξεταστεί η εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων δράσεων που αποφάσισε το Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έδωσαν στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup στην Αθήνα τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα έπρεπε σε δύο φάσεις να προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή των 6+6 προαπαιτούμενων δράσεων, που συνδέονται με την αποδέσμευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη.
Η μακρά λίστα των νέων απαιτήσεων της τρόικας αναγκάζει την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να τρέξει την κατάθεση και ψήφιση των απαιτούμενων νομοσχεδίων στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρωζώνη θα «παγώσει» την εκταμίευση των δόσεων και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από τα κρατικά ταμεία 6 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Αύγουστο, χωρίς να υπολογίζει τα 2 δισ. ευρώ του EFSF.
Πλέον το σχέδιο που παρέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και περιείχε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των 6+6 προαπαιτούμενων δράσεων βρίσκεται εκτός στόχων, καθώς προέβλεπε τα 6 πρώτα προαπαιτούμενα να ολοκληρωθούν ώς το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου). Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» έως την επιστροφή των επικεφαλής να καταθέσει νομοσχέδια και να ετοιμάσει λίστες και κώδικες για τα εξής προαπαιτούμενα:
  •   Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων, καθώς τα 2 σχέδια που παραδόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή (σε εξέλιξη).
  •   Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους, αλλά και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος με παράλληλη μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων (δεν έχει κατατεθεί νομοσχέδιο).
  • Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).
  • Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων (εκκρεμεί).
  •   Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων (εκκρεμεί).
  •   Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (κατατέθηκε στη Βουλή).
Ταυτόχρονα με τα έξι προαπαιτούμενα του Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει και τα έξι προαπαιτούμενα που η υλοποίησή τους είχε προγραμματιστεί εξ αρχής για τον Ιούνιο και είναι τα εξής:
  •   Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας (εκκρεμεί).
  •   Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
  • Υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου.
  •   Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο (έχει παρουσιαστεί η έκθεση του ΟΟΣΑ, εκκρεμεί το νομοσχέδιο).
  •   Υιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της (το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις εκλογές, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή).
  •   Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους (εκκρεμεί).
Ωστόσο, οι υποχρεώσεις για την κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στην υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων, καθώς είτε ο κ. Στουρνάρας είτε ο νέος υπουργός Οικονομικών, εάν ο πρώτος μετακινηθεί από τη θέση του, θα πρέπει να προετοιμάσει τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο.
Η επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα προμηνύεται από τις πιο δύσκολες, καθώς η ατζέντα περιλαμβάνει:
  1. τον προσδιορισμό και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει μετά τα μέσα του 2015,
  2.   την απόφαση για τη λήψη ενός ακόμα δανείου από την τρόικα, που θα συνοδεύεται από μια ακόμα δανειακή σύμβαση,
  3.   την εκτίμηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσει στις αποφάσεις για τη διαχείρισή του,
  4. το ύψος του δημοσιονομικού κενού, σε συνδυασμό με το νέο πακέτο μέτρων που θα το καλύψει.
Ειδικά για τα δύο τελευταία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, αντιτείνοντας ότι και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που σημαίνει ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ενώ θα παρουσιάσει το εναλλακτικό σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, με το οποίο ελπίζει να αποφύγει ένα ακόμα δάνειο το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ακόμα μνημόνιο.

Τεντωμένα νεύρα

Σημάδια απορρύθμισης εν όψει ανασχηματισμού εμφανίζονται σε πολλά υπουργεία της κυβέρνησης που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Μνημόνιο. Οι πολλές υποχρεώσεις που εκκρεμούν έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα μάτια και τα αυτιά όλων είναι ανοιχτά μόνο για να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις δηλώσεις των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης, αλλά και όσων βουλευτών εποφθαλμιούν τη θέση τους. Προς το παρόν επικρατεί «πολιτικός πολιτισμός», αλλά όσο περνούν οι μέρες τα νεύρα είναι όλο και περισσότερο τεντωμένα. Κάποιοι ήδη ακονίζουν τα μαχαίρια και κάποιοι έχουν αρχίσει και ράβουν κοστούμια.
Α.Κ.
Θα δώσει «γραμμή»
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι δανειστές τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδίως τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό. Επίσημα δεν αναμένεται να εκφράσουν άποψη για το ποιος θα ήθελαν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφ' όσον απομακρυνθεί ο Γιάννης Στουρνάρας. Ετσι κι αλλιώς η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποια πρόσωπα αποτελούν για την τρόικα «persona non grata» και ποια πρόσωπα έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις μαζί τους. Πάντως ο κ. Σόιμπλε, που θα συναντηθεί στο Βερολίνο στις 11 Ιουνίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα δώσει γραμμή για τις εξελίξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου