Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το θερινό τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει για τις προτάσεις δημοψηφίσματος

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή-Σε αποχή προσανατολίζονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Το θερινό τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει για τις προτάσεις δημοψηφίσματος


Αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης καταγγέλλουν (και θα απέχουν) ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ, καθώς πέρασε η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής για να αποφασίσει αν αθροίζονται οι προτάσεις των κομμάτων για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ, ενώ συνολικά οι υπογραφές των βουλευτών ξεπερνούν τις 120.



Η απόφαση για την έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής ελήφθη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά αποφασίζουν να απέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

ΣΥΡΙΖΑ: Mη νομιμοποίηση της διαδικασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Πάντως η εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και του κ. Βούτση, όπως διευκρίνισε ο πρώτος, θα είναι αρνητική στο ζήτημα της συμμετοχής των βουλευτών σε μια πρακτική «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας, όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α' Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ένα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.


Αργότερα ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε και την απόφαση το ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν η ακόλουθη: "Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής".

Οριστική απόφαση για αποχή πήρε το ΚΚΕ

Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην συζήτηση στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ". Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ΄ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνεδριάζει απόψε η ΚΟ των ΑΝΕΛ - Ποια σενάρια εξετάζονται

Το βράδυ της Πέμπτης θα αποφασιστεί η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς στις 21:30 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος θα προτείνει την παρουσία του κόμματος στη Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι θα εξηγήσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την «αντισυνταγματικότητα» της κυβερνητικής επιλογής για τη ΔΕΗ, και στη συνέχεια, οι βουλευτών των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Η δεύτερη πρόταση που θα εξεταστεί θα είναι η πλήρης απουσία του κόμματος από τη Βουλή και η αποχή από την ψηφοφορία.

Αναμένεται η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Αναγνωστάκης, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχαν παραπεμφθεί οι επτά προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από: τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές) τη Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές) τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος) τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές) το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές), τη ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές) και τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου