Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τα απομεινάρια της ΔΗΜΑΡ

Τα απομεινάρια της ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θα είναι μεγάλη έκπληξη, αν συμβεί κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα, που πλέον μετρά 11 μέλη, θα μοιραστεί. Άλλοι θα πάνε στο ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη, άλλοι στον Ποτάμι και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξαρτάται μόνο από τη διάθεση των βουλευτών αλλά και από τα περιθώρια συνεννόησης που θα υπάρξουν από την πλευρά των άλλων κομμάτων. Οι φυγόκεντρες τάσεις είναι ήδη έντονες και κάποιοι άρχισαν να αναζητούν έναν νέο δρόμο νωρίς, πριν φτάσει η ώρα του συνεδρίου που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο και μπορεί τελικά να μη γίνει ή να έχει χαρακτήρα αυτοδιάλυσης, εφόσον παρόλα αυτά γίνει.


Στην κυβέρνηση υπάρχουν ήδη σκέψεις ότι ο Φώτης Κουβέλης μέσα στο αδιέξοδό του θα μπορούσε να δεχθεί πρόταση της συμπολίτευσης να εκλεγεί ΠτΔ. Παρόλο που οι μετοχές του πέφτουν στο πολιτικό χρηματιστήριο, θεωρείται ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αυτοί που έμειναν και αυτοί που έφυγαν, θα δυσκολευτούν να μην τον ψηφίσουν, όταν μάλιστα θέλουν να διατηρήσουν την έδρα τους όσο γίνεται περισσότερο. Κάπως έτσι εξηγείται από κάποιες πλευρές η ζεστασιά με την οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, την οποία συνεχάρη άλλωστε για την επισήμανσή της ότι δεν πρέπει να συναθροιστούν οι βουλευτές της ΧΑ με εκείνους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της ΔΕΗ.

Από εκεί  και πέρα, ο Ευ. Βενιζέλος έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση Κουβέλη για διάλογο ως προς την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμφωνία στην εκλογή ΠτΔ για να αποφευχθούν οι εκλογές. Αντίθετα, ο Στ. Θεοδωράκης έχει απορρίψει την πρόταση με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη δημιουργία της ελληνικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει κανέναν λόγο μπερδεύεται με τα παλιά κόμματα αφού το ρεύμα είναι με το μέρος του. Η Κ. Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε λέγεται πως πηγαίνει κατά κει, ο Γρ. Ψαριανός βρίσκεται ήδη εκεί και έπεται συνέχεια. Άλλωστε, η δήλωση στήριξης από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη ήταν ένα μεγάλο δώρο για το Ποτάμι.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει πολιτική εκδήλωση ο Βασίλης Οικονόμου που ανεξαρτητοποιήθηκε πρώτος φεύγοντας από τη ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές και αναμένεται να δηλώσει τις δικές του προθέσεις. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο πρώην γραμματέας και βουλευτής Επικρατείας Σπ. Λυκούδης. Έχει πει ότι δεν θα πάρει μέρος στο συνέδριο του φθινοπώρου και αυτό τον θέτει επί της ουσίας εκτός ΔΗΜΑΡ, όμως ακόμη δεν έχει κάνει κάποια επίσημη κίνηση. Αντέδρασε με οργή στη διαγραφή Ψαριανού, δηλώνει με κάθε ευκαιρία τη διαφωνία του με στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας, αλλά δεν φεύγει. Την ίδια ώρα, κάνει συνεχώς συναντήσεις με πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς σαν να ενδιαφέρεται για «κάτι άλλο», χωρίς όμως να αφήνει να εννοηθεί ότι έχει κάποιο σχέδιο.

Το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και εκεί αναμένεται να μπουν διάφορα θέματα, με πρώτο ανάμεσά τους αν η Δημοκρατική Παράταξη προϋποθέτει την κατάργηση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή αν θα πρόκειται για μια νέα εκδοχή Ελιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής, για τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Το άνοιγμα του φακέλου του ελλείμματος 2009 είναι κάτι που του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει πολιτικές διακοπές διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου