Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Με αντικατάσταση οκτώ βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο!

Με τεχνάσματα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα του δημοψηφίσματος για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Με αντικατάσταση οκτώ βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο!

Των Ελενας Βαρίνου – Χάρη Ιωάννου
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την πρόταση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο ψηφίστηκε χθες με τις συνήθεις φαστ τρακ κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν μαζευτεί ήδη 115 υπογραφές από τις 120 που απαιτεί το Σύνταγμα για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.


Στη γραμματεία του προέδρου της Βουλής κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις: μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (71), μία από τους Ανεξάρτητους Ελληνες μαζί με τον ανεξάρτητο Ν. Νικολόπουλο (14), μία από τη Χρυσή Αυγή (16) και μία από τους ανεξάρτητους βουλευτές (14). Ολες έχουν ως κοινό αίτημα τη διεξαγωγή συζήτησης για τη «μικρή ΔΕΗ» βάσει του άρθρου 44 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής.
Σήμερα πρόκειται να κατατεθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ και το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων στο Κοινοβούλιο θα συζητήσει και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.
Εν τω μεταξύ, η διάσταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας έγινε εντονότερη χθες το βράδυ.
Μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ…
Βουλευτής της Ν.Δ. και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, μιλώντας με δημοσιογράφους, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ψηφισμένο νομοσχέδιο να πάρει ακόμη και… μεταμεσονύκτιο ΦΕΚ, μπλοκάροντας ουσιαστικά την πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα απέκλειε την πιθανότητα να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια για να συζητήσει την «παλαβή», όπως είπε, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας εδώ και χρόνια η απελευθέρωση της ενέργειας. Η χώρα θα εξετίθετο στα μάτια των εταίρων της εάν γίνει αυτή η συζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν εμφανώς πιο συγκρατημένοι και εξηγούσαν ότι εφόσον οι προτάσεις των κομμάτων αθροίζονται, βάσει όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, τότε δεν έχουν αντίρρηση να γίνει η συνεδρίαση, καθώς, πέρα από τη συζήτηση, οι 180 ψήφοι για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα δεν υπάρχουν.
Την ίδια άποψη εξέφρασε, δύο φορές μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες και ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι θα ζητηθεί και η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Σημειώνεται ότι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα αποτελέσει την τελευταία γραμμή άμυνας του Μαξίμου, καθώς εικάζεται ότι θα εγείρει ζήτημα ασυμβατότητας των έξι ξεχωριστών προτάσεων.
Αξιωματούχοι της Βουλής απέκλειαν πάντως κατηγορηματικά –και για πρακτικούς λόγους– το ενδεχόμενο του… βραδινού ΦΕΚ.
Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εγκρίθηκε τελικά με 51 ψήφους υπέρ (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και 46 ψήφους κατά, από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης (πρώην Ν.Δ.) ψήφισε παρών, μετά το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνολικά οκτώ από τους 51 βουλευτές της πλειοψηφίας στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής αντικαταστάθηκαν, ώστε το νομοσχέδιο να περάσει χωρίς προβλήματα.

Από τη Νέα Δημοκρατία αντικαταστάθηκαν οι Χρίστος Δήμας, Κώστας Κόλλιας, Ελενα Ράπτη, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευάγγελος Μπασιάκος. Στη θέση τους ορίστηκαν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Καράμπελας, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Σκρέκας, Διονύσης Σταμενίτης.

Από το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκαν οι Θάνος Μωραΐτης και Αχμέτ Χατζή Οσμάν από τους Σίμο Κεδίκογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τελικά όμως η κ. Χριστοφιλοπούλου καθυστέρησε να φτάσει στη Βουλή, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αμηχανία στο προεδρείο και τελικά ως λύση ανάγκης ορίστηκε ως αντικαταστάτης της… αντικαταστάτριας ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.

Ενταση

Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στο σύνολό του, επικράτησε ένταση, καθώς, όπως παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης, όταν υπάρχουν αλλαγές και τροπολογίες, η ψηφοφορία στο σύνολο γίνεται την επόμενη ημέρα. Πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., Ραχήλ Μακρή, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της καταθέτει πρόταση για δημοψήφισμα.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Υποχρεωτική κατέστη για τον επίδοξο αγοραστή της «μικρής ΔΕΗ» η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα, έπειτα από σχετική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ενώ με άλλη διάταξη δεσμεύεται η ΔΕΗ ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» μόνο για να υλοποιήσει επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα της Φλώρινας, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες ορίζει ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα προκριθούν «εκείνες οι προσφορές στις οποίες περιλαμβάνεται εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και δεσμευτικό σχέδιο προς αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό Μελίτη ΙΙ, ισχύος 540 MW».

Η κατασκευή της νέας λιγνιτικής, που προϋποθέτει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε μόνο τη μεταβίβαση της άδειας κατασκευής στον αγοραστή.

Με άλλη διάταξη, δεσμεύεται η ΔΕΗ ότι θα αξιοποιήσει το τίμημα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» μόνο σε επενδύσεις. Οπως επισημαίνεται, το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», θα πάει σε επενδύσεις «και κατά προτεραιότητα σε αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων παλαιάς τεχνολογίας».

Επιπλέον, θεσπίζεται αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «να ενημερώνεται και να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου των μετοχών της «μικρής ΔΕΗ»».

Με άλλη τροπολογία που έγινε, αυξάνεται κατά 47+16% η τιμή αποζημίωσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής, των οποίων η θερμική ενέργεια αξιοποιείται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, είτε διατίθεται για τηλεθέρμανση πόλεων.
Β.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου