Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Επιχείρηση συγκάλυψης των νέων απολύσεων στο Δημόσιο

Τον Σεπτέμβριο η τελική απόφαση για τις απολύσεις, με καθορισμένες ήδη 2.000 το α' τρίμηνο του 2015

Επιχείρηση συγκάλυψης των νέων απολύσεων στο Δημόσιο

Μορφονιός Νίκος
Την ψευδή εικόνα ότι "δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο το 2015" επιχειρεί να προβάλει η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι γραπτές μνημονιακές της δεσμεύσεις τη διαψεύδουν πανηγυρικά.
Μετά τη συνάντηση που είχε ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα το Σάββατο, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη "συμφωνία" της με τους δανειστές για τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθουν οι εναπομείνασες 7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του χρόνου, ταυτόχρονα με την αποφυγή καθορισμού νέων στόχων απολύσεων το 2015.


Ωστόσο, στην έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν (Απρίλιος), στην οποία περιλαμβάνεται και η επικαιροποιημένη συμφωνία για το Δημόσιο, περιγράφεται ξεκάθαρα η δέσμευση της κυβέρνησης για 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ζήτημα καθορισμού και επίσημα νέων στόχων στη "μεγάλη" αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 171 της έκθεσης, στο υπ' αριθμόν 11 των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "οι αρχές παραμένουν αφοσιωμένες στην ανανέωση του προσωπικού επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση των πειθαρχικών υποθέσεων, όπως και των υποθέσεων 'ανικανότητας' και παράνομων προσλήψεων (συμπεριλαμβανομένων και των παράνομων μετατροπών συμβάσεων). Αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν στην απόλυση μελών του προσωπικού, που είναι ανίκανοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως δημόσιοι λειτουργοί (ενδεικτικά, 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015)". Επιπρόσθετα, στην αμέσως επόμενη παράγραφο (αριθμ. 12) περιγράφεται ρητώς ότι "σε διαβούλευση με την τρόικα, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, η ενδεχόμενη ανάγκη να καθοριστούν επίσημα στόχοι απολύσεων θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο του 2015". Σημειωτέον, στο ίδιο κείμενο συμφωνίας, περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, την ένταξη 6.000 υπαλλήλων σε κινητικότητα το 2014 κ.λπ.

Οι δεξαμενές των 7.000 απολύσεων

Η συνάντηση της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ με την τρόικα κατέληξε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, στις δεξαμενές από τις οποίες θα προκύψουν οι 7.000 απολύσεις που απομένουν. Αυτές θα προέλθουν από: -τους διαθέσιμους που δεν θα μετακινηθούν, τη μείωση προσωπικού σε μικρά και μεγάλα Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση στις εταιρείες και οργανισμούς των υπουργείων Μεταφορών (συγκοινωνίες), Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, την εκδίκαση των πειθαρχικών, τις παράνομες προσλήψεις, την κατηγορία των συμβασιούχων που παρέμεναν προσωρινά στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου