Ποιος θα βάλει φρένο στην ασυδοσία Σαμαρά;
Με 51 ψήφους, αφού άλλαξαν και έξι κυβερνητικούς βουλευτές, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ". Τώρα εκκρεμεί η τύχη της πρότασης όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τοποθετηθεί με θεσμική ευθύνη, αλλά ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκληθεί η Ολομέλεια. Θα περάσει χωρίς θεσμική αντίδραση κι αυτό το κραυγαλέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Μήπως είναι ώρα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του, ώστε να διαφυλάξει το κύρος της Βουλής και να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Συντάγματος; Δεν θέλουμε να κάνουμε υποδείξεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά στο τέλος της προεδρικής θητείας του ο Κάρολος Παπούλιας δεν έχει λόγο να ανεχθεί την αυταρχική μέθοδο και τον ετσιθελισμό του Σαμαρά.
Αυτή η στάση του πρωθυπουργού προκαλεί επιπλέον συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Δεν ενδιαφέρεται για τη συνταγματική τάξη. Συμπεριφέρεται ως εάν να προβαίνει σε αγοραπωλησία οικογενειακών αγροκτημάτων. Και μάλιστα για ένα θέμα που η έκβασή του θα κρίνει την ανάπτυξη και θα επηρεάσει την εθνική κυριαρχία ή θα υποβαθμίσει τη θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και θα τη μετατρέψει σε αποικία χρέους.
Η μάχη για τη ΔΕΗ αφορά την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι ένα περιφερειακό θέμα. Ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα ελέγχει την ενέργεια θα αποδειχθεί καθοριστικός για την ποιότητα της ανάπτυξης. Αν δηλαδή θα έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Και οι νέοι ιδιοκτήτες της ενέργειας, η νέα διαπλοκή, θα αποκτήσουν δυνατότητες ελέγχου της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απηύθυνε δύο σαφείς προειδοποιήσεις. Πρώτα - πρώτα σε όλους όσοι ετοιμάζονται να αρπάξουν τα διαμελισμένα τμήματα της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα θέσει και πάλι υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ. Όχι για λόγους ιδεοληψίας, αλλά γιατί η ενέργεια, όπως και το νερό και άλλα κοινωνικά αγαθά, μόνο υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να συνεισφέρει σε μια ανάπτυξη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Και δεύτερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μπλοκάρει την εκποίηση της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνήργησε στην υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ώστε το ξεπούλημα της ΔΕΗ να είναι άλλη μια ξεπέτα του θερινού λόχου των κυβερνητικών βουλευτών. Πρέπει να μιλήσει ο λαός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου