Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ: Συλλαλητήρια, περιφρουρήσεις και «τριγμοί» στη ΝΔ

Οξύνεται η αντιπαράθεση-Αντίθετη και η ΔΑΚΕ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

ΔΕΗ: Συλλαλητήρια, περιφρουρήσεις και «τριγμοί» στη ΝΔ

Με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να συνεδριάζει σήμερα Κυριακή, ώστε να αποφασίσει τη στάση της, συλλαλητήρια σε τοπικές κοινωνίες, καλέσματα συνδικάτων για περιφρουρήσεις, αλλά και η αποστασιοποίηση της ΔΑΚΕ από τις κυβερνητικές επιλογές, δείχνουν το τοπίο που διαμορφώνεται. Tο Σάββατο το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταδίκασε την επιστράτευση. Ήδη η γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ στο δημόσιο την Τετάρτη, ενδέχεται να «συμπέσει» με όξυνση της αντιπαράθεσης για το θέμα της ΔΕΗ και να συνδυαστεί με ευρύτερες κινητοποιήσεις.
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της "καταγγέλλει την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό. Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επιστράτευσης και συμπαρατασσόμαστε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σ΄αυτή τη χώρα δεν κακοποιείται μόνο η οικονομία, κακοποιούνται και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Για τη ΓΣΕΕ, η αντιστοίχιση της Εκτελεστικής Εξουσίας με το Σύνταγμα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια και δεν πρέπει νομοθετικές διατάξεις να χρησιμοποιούνται προκειμένου να κάμπτονται – δια της πολιτικής επιστράτευσης – οι κοινωνικοί αγώνες και να «κουρελιάζεται» με τον τρόπο αυτό το Σύνταγμα. Το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις, δεν επιδέχονται «προκρούστεια» λογική για την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων.

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την προάσπιση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού, για την αποτροπή και ακύρωση των επικίνδυνων κυβερνητικών αποφάσεων που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για το λόγο αυτό η ΓΣΕΕ θα στηρίξει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τον αγώνα και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, γιατί η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί.

Εάν η Κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την κοινωνία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα τ’ απαράδεκτα σχέδια ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου και να σταματήσει να επικαλείται δήθεν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως άλλοθι για να ξεδιπλώνει τις συνήθεις αντιδημοκρατικές πρακτικές της".

Περιφρουρήσεις

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια με ανακοίνωσή του τονίζει: "Κάτω η επιστραύτευση στη ΔΕΗ – Όλοι στις περιφρουρήσεις στις πύλες ορυχείων και ΑΗΣ.

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τσακισει κάθε αντίσταση και να επιβάλει την υποταγή για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να μην υποκύψουν στην επίταξη, στην επιχείρηση της καταστολής και τρομοκράτησης. Να μην φοβηθούν - Να αντισταθούν.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των κατοίκων της Ποντοκώμης και του Μαυροδενδρίου να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο την Κυριακή στις 11:00π.μ στην πύλη του ΑΗΣ Καρδιάς.

Καλούμε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες αλλυλεγγύης σωματεία και φορείς της περιοχής αλλα και του συνόλου της εργατικής τάξης και των λαικών στρωμάτων. Δίνουμε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο του ΣΕΕΕΝ ενάντια στην κρατική καταστολή στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή στις 20:00μ.μ στην Κεντρική πλατεία Με μαζική και μαχητική στάση των εργαζομένων και με την αλλυλεγγύη, πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιου είδος αποφάσεις τσακίστηκαν".

Η ΔΑΚΕ

"Μαζί με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , εργαζόμενοι– κοινωνία δίνουμε την μάχη για την ανάπτυξη , την διαφάνεια και την λειτουργία της ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας", αναφέρει στο διαδικτυακό της τόπο η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Ενδεικτική της κατάσταης των σχέσεων κυβέρνησης - εργαζομένων, είναι η μακροσκελής μεν, αποκαλυπτική δε, ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, που αναφέρει τα εξής:

«Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι όταν εργαζόμενοι οποιουδήποτε κλάδου, επιχείρησης ή οργανισμού απεργούν…τότε “τιμωρούνται” με επίταξη και με παρεμβάσεις των ΜΑΤ. Μια επίταξη, μάλιστα, που αποφασίζεται με διαδικασίες “fast truck” όπως και η πώληση της δημόσιας περιουσίας… H ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πραγματοποιεί έναν κοινωνικά υπεύθυνο και δυναμικό αγώνα χωρίς να στερήσει από κανένα νοικοκυριό και από καμία επιχείρηση το δικαίωμα της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης, αυτό το δικαίωμα, δηλαδή, που δεν θα μπορεί να εγγυηθεί το ελληνικό Κράτος μετά τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ…

Γιατί λοιπόν κάποιοι “επιστρατεύουν” εκβιαστικά το εργαλείο της επίταξης προκειμένου να σταματήσουν μια απεργιακή κινητοποίηση που δεν υπονομεύει ούτε το κοινωνικό, αλλά ούτε και το δημόσιο συμφέρον;… Πώς προστατεύεται, άλλωστε, το δημόσιο συμφέρον και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για αυτό; Αν δεν είναι ο ελληνικός λαός, τότε ποιος μπορεί να είναι;

Ποιός τελικά εξυπηρετείται μέσα από την καταστολή των απεργιών; Μα φυσικά οι ιδιώτες επιχειρηματίες-αγοραστές είτε με το μέτρο της επίταξης στις κρατικές επιχειρήσεις για να φιμωθούν οι εργαζόμενοι, είτε με την αποστολή των ΜΑΤ ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που στοχεύουν στην απόκρουση των ομαδικών απολύσεων, όπως στη Χαλυβουργική.

Εδώ και τέσσερα χρόνια -από την υπαγωγή της Πατρίδας μας στο Μεικτό Μηχανισμό Στήριξης- η διακυβέρνηση της χώρας ασκείται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατάργηση του κοινωνικού διαλόγου, νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος που ψηφίζονται σε ένα μόλις άρθρο, επιτάξεις, Προεδρικά Διατάγματα δίχως την προηγούμενη έγκριση της Βουλής ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται κρίνονται άλλοτε αντισυνταγματικές και άλλοτε αντίθετες με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες…

Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί ότι από το 2010 όλες οι απεργίες κρίνονται ως παράνομες και καταχρηστικές; Η επίταξη από έσχατο μέσο μέχρι το 2009, έχει καταστεί σε πρώτιστη κυβερνητική προτεραιότητα, είναι πλέον “μόδα”…

Είναι σαφές ότι το Μνημόνιο μετατρέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτός από κοινωνικό και σε δημοκρατικό έλλειμμα με τεράστιες επιπτώσεις και προεκτάσεις, που οφείλουν επιτέλους κάποιοι να αναλογιστούν πριν εξαντληθεί τελείως η “ενέργεια” της σκληρά δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας… Σε αυτήν την κατεύθυνση, ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να διασφαλιστούν στο ακέραιο τόσο η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, όσο και σημαντικά δημοκρατικά δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου