Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

5 χρόνια επιπλέον για όσους βγαίνουν νωρίτερα


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ

5 χρόνια επιπλέον για όσους βγαίνουν νωρίτερα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Διαψεύδουν μείωση των κατώτατων συντάξεων, δηλαδή των 480 ευρώ * Από 15 χρόνια που είναι σήμερα, πηγαίνουν στα 20
Αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια και των απαιτούμενων ενσήμων στα 6.000 από 4.500 για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και 7.000 αντίστοιχα για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Τόσο η τρόικα στο Παρίσι όσο και η μελέτη του ΚΕΠΕ «πιέζουν» για αύξηση του ορίου ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, που φαίνεται να αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι η αύξηση των ετών θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 έτη, που είναι σήμερα σε όλα τα ταμεία, στα 20 χρόνια.

Το μέτρο της σταδιακής αύξησης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 είχε ζητηθεί από την τρόικα και το 2012, αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, αφού επελέγη η λύση της επιβολής ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε χθες σε διάψευση δημοσιευμάτων που αφορούν μείωση των κατωτάτων συντάξεων, δηλαδή των 480 ευρώ, λέγοντας ότι «ουδέποτε ετέθη ούτε και τίθεται συνολικά για την κυβέρνηση θέμα μείωσης των κατώτατων συντάξεων». Δεν έκανε όμως καμία κουβέντα για «μη αύξηση» των ελαχίστων όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 15 χρόνια σε όλα τα Ταμεία (κύριας και επικουρικής ασφάλισης).

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης του ΚΕΠΕ, ειδική αναφορά γίνεται για τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στο κεφάλαιο, ενώ σταθερός στόχος παραμένουν οι πρόωρες -πριν από τα 62- συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες όμως έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα, αφού ισχύουν για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων, που βρίσκονται κοντά στην ηλικία λήψης σύνταξης και στην πλειονότητά τους έχουν θεμελιώσει ή έχουν έστω κατοχυρώσει δικαίωμα.

Εκθεση ΚΕΠΕ

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αιτήσεων πραγματοποιείται από την ομάδα με ημέρες ασφάλισης μεταξύ 4.500 και 4.790, ήτοι μεταξύ 15 και 16 ετών. Μάλιστα, το ένα τέταρτο των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές για λιγότερα από 15 έτη. Οι μισοί από το σύνολο των νέων συνταξιούχων έχουν εισφέρει για λιγότερα από 22 χρόνια, αισθητά λιγότερα από την 35ετία.

Η μελέτη του ΚΕΠΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης είναι παραπλανητική. Τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο γενικός κανόνας είναι η εξαίρεση. Η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους δείχνει να μειώνεται. Οι συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή για ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, το 26% των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ έχει εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία και οι μισοί νέοι συνταξιούχοι έχουν εισφέρει για λιγότερο από 22 έτη. Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, το γεγονός ότι οι μελετητές χαρακτηρίζουν την αναπηρία «διέξοδο» για τους ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης!

Εάν προχωρήσουν οι αλλαγές, καθώς είναι θολό το τοπίο του χρόνου εφαρμογής τους, με δεδομένο ότι έχουμε μπει σε προεκλογικό κλίμα, τότε απειλούνται άμεσα 350.000 ασφαλισμένοι που έχουν ήδη από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Επιπλέον 12 χρόνια

Πρόκειται για μητέρες ανήλικων τέκνων, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35ετία, οι οποίοι φέρονται να κινδυνεύουν να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 12 χρόνια παραπάνω προκειμένου να πάρουν πλήρη σύνταξη. Κύκλοι της διοίκησης του ΙΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν έχει τεθεί από το Ταμείο στην κυβέρνηση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τέτοια σενάρια εξετάζονται υπό την πίεση της τρόικας.

Ετσι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αυξάνοντας καθολικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μια 50χρονη μητέρα ανηλίκου με 25 χρόνια ασφάλισης που χρειαζόταν 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί πρέπει πλέον να εργασθεί 17 χρόνια για να λάβει σύνταξη.

Ακόμη, όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία την τριετία 2010-2012 και περίμεναν να λάβουν σύνταξη στα 58, στα 60 ή στα 62, πρέπει πλέον να περιμένουν έως τα 67 έτη. Σήμερα οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος ή πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31/12/2012.

* Σχετική επερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εφαρμόσει τις προτάσεις της τρόικας καθώς και της παραγγελθείσας από τον ίδιο μελέτης του ΚΕΠΕ για ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα συνοδεύεται με νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων, με κατάργηση των δικαιωμάτων για πρόωρη συνταξιοδότηση και με θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη χορήγηση της κατώτερης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου