Το μήνυμα της συνάντησης
Η συνάντηση που είχε στο Βατικανό ο Αλ. Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο είναι ιστορική. Για πρώτη φορά Πάπας συναντάται με αριστερό πολιτικό ηγέτη που δεν έχει κυβερνητικό αξίωμα, όπως π.χ. συνέβαινε με τον Κάστρο, τον Τσάβες κ.ά. Ο Πάπας δέχτηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την ιδιοτυπία του ελληνικού προβλήματος. Είναι χαρακτηριστική η φράση του ότι "είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα".
Η συνάντηση όμως επιβεβαιώνει και το διεθνές ενδιαφέρον για το "φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ" και τον Αλ. Τσίπρα, σε μια περίοδο κρίσης της πολιτικής και χρεοκοπίας των πολιτικών ηγεσιών παγκοσμίως. Ο Πάπας υποδέχθηκε τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι "η γλώσσα που μιλούν οι νέοι πολιτικοί μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας".
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και κατόπιν η ολοένα εντεινόμενη κρίση του "θριαμβεύοντος καπιταλισμού", κρίση όχι μόνον οικονομική αλλά και ηθική, έχει αναγκάσει τις εκκλησιαστικές εξουσίες να αναδείξουν περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του χριστιανισμού και να απομακρυνθούν από τη σιδηρά θεολογία του δόγματος. Έμβλημα του Πάπα Φραγκίσκου είναι "η Εκκλησία πρέπει να είναι φτωχή και των φτωχών". Πρόκειται για μια προσπάθεια να μεταρρυθμιστεί η γραφειοκρατία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να ανταποκριθεί στη λαϊκή ζήτηση για απλότητα και εκ του σύνεγγυς σχέση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου.
Στη χριστιανική θεολογία το "κοινωνικό αμάρτημα" και το "περιβαλλοντικό αμάρτημα", καθώς και η προτεραιότητα του ανθρωπιστικού δικαιωματισμού, συνιστούν τον πυρήνα της προσπάθειας η Εκκλησία να ενσαρκώνει την ελπίδα στην καθημερινότητα, να γίνει ηθική δύναμη αλλαγής, στη βάση των χριστιανικών αξιών και σε ανοιχτή σχέση με τον διαθρησκειακό διάλογο.
Αυτή η ηθική διάσταση της θρησκευτικής δράσης, καθώς και η παγκοσμιότητά της, δημιουργεί δυνατότητες συνάντησης με άλλα λαϊκά ρεύματα σοσιαλιστικής και γενικότερα δημοκρατικής κινηματικής έμπνευσης. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μια τέτοια συνάντηση προσδίδει νέο νόημα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση και τον ιστορικό δυναμισμό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική αριστερή δύναμη σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που οι κυρίαρχες πολιτικές την έχουν μεταλλάξει σε "πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού". Η επιλογή του Πάπα να συναντηθεί με τον Τσίπρα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Γίνεται σε μια περίοδο που η κρίση των ασκούμενων πολιτικών οδηγεί την Ευρώπη σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, με αποτέλεσμα να δυναμώνουν οι φωνές (αλλά και οι πρωτοβουλίες αξιωματούχων) για να απεγκλωβιστεί η Ε.Ε. από την τυραννία των αγορών και τη σκληρή λιτότητα. Σε μια περίοδο που η κρίση οδηγεί σε τερατογενέσεις, όπως η άνοδος του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η συνάντηση του Πάπα με τον Έλληνα αριστερό ηγέτη συνιστά μήνυμα για το εύρος των κοινωνικών - πολιτικών δυνάμεων, αλλά και για την πολιτική τους, καθώς είναι αναγκαίο να συνασπιστούν για να μην ξαναζήσει η Ευρώπη την κόλαση.
Οι συμβολισμοί, λοιπόν, της επίσκεψης Τσίπρα στο Βατικανό είναι πολλαπλοί. Αφορούν την Ελλάδα, τους εργαζόμενους, την Ευρώπη, την υπαρξιακή αγωνία του καθενός μπροστά στα αδιέξοδα της κρίσης του σύγχρονου κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου