Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ-Ρεπούση καταψηφίζουν το άρθρο δυο

Καταψηφίζει το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ-Διαφοροποιήθηκε από το κόμμα της, η Μ. Ρεπούση .

ΣΥΡΙΖΑ-Ρεπούση καταψηφίζουν το άρθρο δυο

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την Παρασκευή στη Βουλή. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για τρία άρθα.
 Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Βουλή με διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενος την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η Μαρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, «στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης». «Συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και πρόσθεσε ότι «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα». Παράλληλα, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στο άρθρο 2, για τις Γενοκτονίες, δήλωσε ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς».
Διαφοροποίηση Ρεπούση από το κόμμα της
Η Μαρία Ρεπούση σημείωσε ότι θα καταψηφίζει το άρθρο 2 για τις γενοκτονίες και θα ψηφίσει «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα. «Διαχωρίζω πλήρως την στάση μου από την θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δηλώνω παρών για το όλο σχέδιο νόμου» δήλωσε η κ. Ρεπούση από το βήμα της Βουλής όσον αφορά το αντιρατσιστικό. Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».
Σύμφωνο συμβίωσης
Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου την τροπολογία του ΠαΣοΚ με την οποία αυξάνει το ελάχιστο της ποινής για κάθε αδίκημα που τελείται το ρατσιστικό κίνητρο. Όσον αφορά πάντως την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠαΣοΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι το ζήτημα αυτό χρήζει ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης νομικής επεξεργασίας, παραπέμποντας το θέμα στο αστικό οικογενειακό δίκαιο όπου πρέπει η όποια ρύθμιση να ενταχθεί.
Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου με έμφαση στο άρθρο 2. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διενεργηθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου 2014. Ανάλογο αίτημα και από τη Χρυσή Αυγή.

Τ. Νεράτζης: Tο σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να… βρει θέση σε εμάς
Ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης, στην τοποθέτησή του, παραλλήλισε τα ομόφυλα ζευγάρια με τους παιδόφιλους και τους οίκους ανοχής, λέγοντας ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να… βρει θέση σε εμάς. «Στην Ολλανδία υπάρχουν κόμματα που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία, τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία, τι θα κάνουμε θα το υιοθετήσουμε και εμείς;», διερωτήθηκε.
Δεκτό απί της αρχής Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ), στο Γ΄θερινό τμήμα της Βουλής, την Τρίτη (2 Σεπτεμβρίου). Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών»(σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής νομοθεσίας), ενώ εξεδήλωσε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το άρθρο 2, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο αυτό ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι επανεκατατέθηκαν και οι τέσσερις καίριες τροπολογίες της ΔΗΜΑΡ με τις αιτιολογικές εκθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου