Σήμερα στη Γενεύη ο Γ. Βρούτσης για να ζητήσει τη βοήθεια του ILO για τις ομαδικές απολύσεις
"Δίνουν" τις απεργίες, αμύνονται για απολύσεις και συντάξεις...
Ανδρέας Πετρόπουλος
"Θυσία" το δικαίωμα στην απεργία φέρεται αποφασισμένη να προσφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει, όπως ισχυρίζεται, τις πιέσεις της τρόικας που ζητεί νέο νόμο για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Με αυτή τη γραμμή προσέρχεται σήμερα στη Γενεύη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας τη θετική στάση του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), τονίζοντας πως οι αλλαγές που επήλθαν στις ομαδικές απολύσεις στις αρχές του χρόνου έχουν αποδώσει και δεν χρειάζεται νέος νόμος, ενώ αποδέχεται πως θα πρέπει να "εκσυγχρονιστεί" ο συνδικαλιστικός νόμος, η νομοθέτηση του οποίου χρονολογείται από το 1982.
Ταυτόχρονα και εν όψει της συνάντησης της ερχόμενης Πέμπτης με την τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές για μετάθεση των επίμαχων αλλαγών στο Ασφαλιστικό για την άνοιξη του 2015, γνωρίζοντας πως τυχόν μειώσεις στις συντάξεις ή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να προκαλέσουν κοινωνική κατακραυγή και πτώση της κυβέρνησης σε μια περίοδο δραματικής υποχώρησης της στις δημοσκοπήσεις και με τον σκόπελο της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας να φαντάζει αυτή τη στιγμή απροσπέλαστος.
Στα εργασιακά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα επιδιώξει τη διατήρηση του καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας), όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 2014. Για αυτό το θέμα οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα έχει τη συμπαράσταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, υπενθυμίζοντας την ικανοποίηση του αιτήματος για παράκαμψη του υπουργού Εργασίας στην έγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέση που είχε την απόλυτη αποδοχή και από το ΠΑΣΟΚ. Σε τυχόν επιμονή της τρόικας για νέο νόμο που θα απελευθερώνει πλήρως το καθεστώς και θα αυξάνει το όριο πάνω από το 5% για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας θα προβάλλει τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν και εντός της συγκυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να διαμηνύει πως "δεν περνούν από τη Βουλή νέες αλλαγές στα εργασιακά".
Όσον αφορά την πλευρά των συνδικάτων, το υπουργείο Εργασίας έχει διαβεβαιώσει πως οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να ακουμπήσουν το "λοκ-άουτ", το οποίο, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, «δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη πλην Βουλγαρίας».
Στο θέμα του Ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας θα προβάλλει το σχέδιο ενοποιήσεων που έχει μελετήσει το ΚΕΠΕ (τρία σενάρια, με επικρατέστερο αυτό με την υπαγωγή όλων σε ένα Ταμείο) αλλά και την άμεση εφαρμογή (από 1.1.2015) του νόμου Λοβέρδου που προβλέπει την καθιέρωση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, προσπαθώντας να αποκρούσει πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι δανειστές θα ζητήσουν την καθιέρωση 20ετίας για τη χορήγηση της κατώτατης, αντί της 15ετίας που ισχύει σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου