Δεν έχουν εμπιστοσύνη
Οσοι πίστεψαν ότι η απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι μια εύκολη υπόθεση που θα γίνει χωρίς όρους, βαρύ τίμημα και προϋποθέσεις, από χθες προσγειώνονται σιγά σιγά στην πραγματικότητα. Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε χθες στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι προέχει η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, δηλαδή του Μνημονίου.
Απολύτως αναμενόμενη αυτή η στάση του ΔΝΤ, αφού θέλει να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που δάνεισε, και αυτό θα το πετύχει μόνο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Πρώτο ορόσημο αποτελεί η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και με το περιβάλλον των αγορών εύθραυστο, θα είναι επισφαλής μια έξοδος της Ελλάδας χωρίς την «προληπτική στήριξη», που πρότεινε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να δείξει ότι ξεφορτώνεται το ΔΝΤ σε μια προσπάθεια να πάρει επικοινωνιακές ανάσες, ωστόσο αυτό φαίνεται να «σκοντάφτει» στον προβληματισμό πολλών Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, που εμφανίζονται ανήσυχοι για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι Βρυξέλλες, σε απόλυτη συνεργασία με το Βερολίνο, εμφανίζονται ως σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας «απεμπλοκής» από το ΔΝΤ. Αλλά την ίδια ώρα, θέτουν ως όρο η Ελλάδα να μη διεκδικήσει πλήρη απεξάρτηση από τον έλεγχό τους. Φέρονται διατεθειμένοι να φτιάξουν έναν «κουμπαρά» για τα δύσκολα, έχοντας έτσι ταυτόχρονα ένα άλλοθι για να συνεχίσουν να έχουν την εποπτεία στη χώρα.
Εάν, πάντως, το ΔΝΤ επιμείνει στην άποψη ότι το ίδιο θα πρέπει να παρέχει εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τότε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν θα έρθουν σε ρήξη με την Ουάσιγκτον. Κοινή παραδοχή όλων είναι πως δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εκείνους στο ρόλο των δανειστών.
Η χώρα θα χρειαστεί περί τα 25 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της. Ποσόν τεράστιο, όταν παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ήδη έχουν οδηγηθεί σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό μέσω των αγορών, όταν μάλιστα το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η συζήτηση για τη διευθέτησή του παραμένει ανοιχτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου