ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (Ε.Δ.Ι.Α.) 1940-1974 Κ.-Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΥ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ)
ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής Μακεδονίας που είχε την καλοσύνη και την φροντίδα να αναλάβει την πρωτοβουλία οργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης καθώς και σε όλου που υποβλήθηκαν στον κόπο να παραστούν σ’ αυτή.
Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ κα Ιωάννα Παπαθανασίου, την κα Πασχαλούδη διδάκτορα ιστορία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σφήκα, τον ακούραστο συνεργάτη κ. Γιάννη Παπαγρηγορίου και τους κ.κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο Αλέκο Τζόλα και Χρήστο Παπαδημητρίου.
Αντιλαμβάνομαι και θεωρώ τη σημερινή εκδήλωση σαν μια βαθύτερη εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό προς την ένδοξη απελευθερωτική Εθνική Αντίσταση και προς τις εκατοντάδες χιλιάδες ηρωικών μαχητών που αγωνίσθηκαν και πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την βάρβαρη ξενική κατοχή και σε πρώτη σειρά για εκείνους που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους σ’ αυτόν τον Ιερό Εθνικό Αγώνα, καθώς και σε αυτούς που συνεχίζουν τους δημοκρατικούς αγώνες για μια καλύτερη Ελλάδα.
Δυστυχώς η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και ιδιαίτερα η πιο κρίσιμη δεκαετία του 1940 έχει μεθοδικά και συστηματικά κακοποιηθεί από τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις. Είναι όχι λίγα αξιοσημείωτα γεγονότα, που παρά την φιλότιμες προσπάθειες και την υπεύθυνη τοποθέτηση αρκετών αξιόλογων ερευνητών της ιστορίας, έχουν διαστρεβλωθεί, αποκρυβεί, παραμορφωθεί και προπάντων κομματικοποιηθεί.
Νομίζω ότι πρέπει να εντοπισθούν, να μελετηθούν σοβαρά και υπεύθυνα τα γεγονότα αυτά χωρίς προκαταλήψεις και ανεπίτρεπτες πολιτικές σκοπιμότητες.
Ιδιαίτερη προσπάθεια της ιστορικής έρευνας πρέπει να αποδοθεί προς την κατεύθυνση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και δραστηριοτήτων, στο μυστικό πόλεμο που γινόταν αθέατα στα παρασκήνια.
Για την εμπεριστατωμένη έρευνα και εξέταση, τον ακριβή προσδιορισμό των ιστορικών γεγονότων, των εξακρίβωση της αλήθειας αξία έχουν όχι τι λένε αυτοί που πήραν ή και δεν πήραν μέρος σ’ αυτά, αλλά τι λένε και τι δείχνουν τα ίδια τα γεγονότα.
Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του πολέμου το 1944 – 1945 προς την απελευθέρωση της χώρας από τη φασιστική βαρβαρότητα και τυραννία, από τη σκλαβιά προς την ελευθερία τόσο οξύνονταν και εντείνονταν οι αντιθέσεις και οι διαμάχες των πολιτικών παρατάξεων και η ξεδιάντροπη σε τραχύτητα επέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης Τσώρτσιλ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Όταν οι πολιτικοί παράγοντες, πολιτικάντηδες και διάφορες πολιτικές φατρίες αγωνίζονται για την κατάκτηση της εξουσίας σε κρίσιμες συνθήκες όπως π.χ. το 1944 – 1945 ψεύδονται ασύστολα, ξεδιάντροπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Παραφορτώνουν την ιστορία και τη συσκοτίζουν με ψέματα, συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις των γεγονότων.
Οι ιδέες της ισότητας, της αδελφοσύνης, της δικαιοσύνης τις οποίες οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις αναγνωρίζουν ή και διακηρύττουν ακόμη στα λόγια, στις ομιλίες, στις υποσχέσεις προς τις λαϊκές μάζες και τις οποίες καταπατούν με τον πλέον ωμό και βάναυσο τρόπο στην πράξη, είναι ιδέες οι οποίες εμπνέουν τους αγωνιστές που μάχονται για την κοινωνική πρόοδο, την ελευθερία και τη Δημοκρατία.
Για αυτές ακριβώς τις ιδέες, όπως τις παρουσίασε στο βιβλίο του ο αείμνηστος παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός αγωνίζονταν και πολεμούσαν οι μαχητές του ΕΑΜ.
Πιστεύω ακλόνητα ότι για τις ιδέες της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας και της Δημοκρατίας άξιζε και έπρεπε να αγωνιστεί οποιοσδήποτε παρά τις τρομερές και μεγάλες δυσκολίες, τους κινδύνους, τις απηνείς διώξεις, τις αφάνταστους κατατρεγμούς που υπήρχαν στο δρόμο αυτό.
Ευχαριστώ.
(Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)
Δες και ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου