Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Το «Ελληνικό δράμα» χτυπά τις διεθνείς αγορές

Το «Ελληνικό δράμα» χτυπά τις διεθνείς αγορές

Άννα Φαλτάιτς 
 Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αρκετές ιταλικές τράπεζες εκτός διαπραγμάτευσης. Στο "κόκκινο" αναμένεται να ανοίξει η Wall. Πτώση 30% για το ADR της Εθνικής. Η Κίνα ίσως αναστείλει τα προγραμματισμένα IPOs λόγω των αναταράξεων στις αγορές. Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. 
 
Σε κλοιό πιέσεων οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο, μετά το δραματικό Σαββατοκύριακο που έδειξε ότι η Ελλάδα μάλλον πλησιάζει όλο και περισσότερο στην χρεοκοπία. Οι αγορές από την Ασία μέχρι την Ευρώπη άνοιξαν με σημαντικές απώλειες, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Οι συνεδριάσεις όμως δεν είναι χωρίς προβλήματα, καθώς ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, με αρκετές ιταλικές τράπεζες μάλιστα να προχωρούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, μετά τη «βουτιά» έως και 10% που έκαναν στο άνοιγμα.
Αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος των εξελίξεων του Σαββατοκύριακου στο ευρώ και στις αποδόσεις των ομολόγων –ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας, ενώ ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας γνωστοποίησε πως παρενέβη ώστε να αποδυναμωθεί το ελβετικό φράγκο.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική αγορά ετοιμάζεται για αρνητική συνεδρίαση, με το ADR της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει πτώση 30%. Εν τω μεταξύ, προ ολίγου δημοσίευμα ανέφερε πως η Κίνα ενδέχεται να αναστείλει τα προγραμματισμένα IPOs λόγω των αναταραχών στις αγορές.
Πλήγμα δέχονται και οι τιμές του πετρελαίου -παρά το ότι η ελληνική κρίση δεν επηρεάζει άμεσα τις αγορές πετρελαίου. Το Brent παράδοσης Αυγούστου υποχωρεί κατά 2,8% στα 61,56 δολάρια, ενώ πτώση 2,45% καταγράφει το WTI στα 58,18 δολάρια.

«Μαύρη» Δευτέρα στις ευρωαγορές

Ο γερμανικός DAΧ άνοιξε με απώλειες 4,4% και ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 4,76%, με τις τράπεζες να δέχονται βαρύ πλήγμα με πτώση έως 10%.
Οι απώλειες λίγη ώρα αργότερα περιορίζονται στο 3,2% για τον DAX (11.124 μονάδες), στο 3,12% για τον CAC (4.900 μονάδες), ενώ κατά 1,48% κινείται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.654 μονάδες και 2,23% ο Stoxx 600 στις 388 μονάδες.
Κατά 3,76% πιέζεται ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 10.945 μονάδες, στο 4,5% διευρύνονται οι απώλειες για τον πορτογαλικό  PSI στις 5.569 μονάδες και στο 3,4% για τον ιταλικό FTMIB στις 22.970 μονάδες.

Εκτός διαπραγμάτευσης πολλές ιταλικές τράπεζες

Αρκετές ιταλικές τράπεζες βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης σήμερα στην αγορά, καθώς οι φόβοι για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ώθησαν πολλούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές της ευρωπεριφέρειας –περιλαμβανομένων των ιταλικών- με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Οι εντολές πώλησης ιταλικών μετοχών, και ιδιαίτερα μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου, ήταν ήδη αυξημένες πριν το άνοιγμα της αγοράς. Με το άνοιγμα, οι εντολές πώλησης ήταν τόσες που το σύστημα δεν μπορούσε να τις επεξεργαστεί –κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν συγκεκριμένες ειδήσεις προκαλούν ξεπούλημα σε μετοχές.
Οι θεωρητικές τιμές των ιταλικών μετοχών –οι τιμές στις οποίες θα είχαν ξεκινήσει να διαπραγματεύονται- κυμαίνονταν στο -8% με -10% στην έναρξη της συνεδρίασης.
Οι UniCredit και Intesa Sanpaolo κατάφεραν να ξεκινήσουν τις συναλλαγές λίγο αφότου άνοιξε η αγορά, όμως στη συνέχεια ανέστειλαν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις τους, συσσωρεύοντας απώλειες περίπου 6% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Βαριές απώλειες και για τις μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ισπανικές Santander και BBVA, τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale και τη γερμανική Deutsche Bank να κάνουν «βουτιά» άνω του 6%.
Σημειώνεται πως την Κυριακή ο επικεφαλής του ιταλικού τραπεζικού λόμπι Antonio Patuelli είχε υποβαθμίσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης στις ιταλικές τράπεζες, λέγοντας πως η έκθεσή τους στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη του 1 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένες οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων – Εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών

Πιέσεις καταγράφονται και στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, κυρίως στους ελληνικούς, ιταλικούς και ισπανικούς τίτλους, και το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς να διευρύνεται σε υψηλά έτους. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, πάντως, σχολιάζει πως τα spreads των ομολόγων δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης είναι περιορισμένος.
Το yield του ελληνικού τριετούς τίτλου εκτινάσσεται πάνω από το 33%, του 5ετούς στο 21,8% και του 10ετούς στο 14,5%, ενώ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις και στα ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας -αν και η αύξηση περιορίζεται γύρω στις 20 μ.β.. Στο 2,3% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 2,24% του ισπανικού και στο 2,93% του πορτογαλικού, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,8%.

"Βουτιά" στην Ασία

Νωρίτερα, με πτώση σχεδόν 2% στο ευρώ και "βουτιά" στις τιμές των μετοχών "υποδέχθηκαν" οι ασιατικές αγορές τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στην Κίνα, το αρχικό ράλι μετά την απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έδωσε γρήγορα τη θέση του σε σημαντική πτώση, καθώς δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αγορές.
Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,0955 δολάρια -σε χαμηλό μηνός- για να σταθεροποιηθεί λίγο αργότερα γύρω στα 1,010 δολάρια, και κατά 3% έναντι του γεν στα 133,8 γεν (χαμηλό πέντε εβδομάδων), ενώ ο χρυσός ενισχύονταν έως τα 1.185,2 δολάρια η ουγκιά.
Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού υποχωρεί κατά 1,03%, ενώ με 2,88% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.109 μονάδες. Οι κινεζικοί δείκτες έφτασαν να υποχωρούν έως και 5,4%, περιορίζουν όμως τώρα τις απώλειές τους στο 0,67% ο CSI (4.307 μονάδες) και στο 1,5% ο Shanghai Composite (4.129 μονάδες). Πτώση πτώση 2,4% σημειώνει ο δείκτης Hang Seng στις 26.023 μονάδες, 2,16% ο ASX στις 5.416 μονάδες και 1,42% ο δείκτης Kospi στις 2.060 μονάδες.

Παρέμβαση SNB

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την άνοδο του ελβετικού φράγκου μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα και το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο σήμερα, ο Thomas Jordan επιβεβαίωσε την κίνηση αυτή, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια μαζική εισροή προς το ελβετικό φράγκο, το οποίο είναι ήδη υπερτιμημένο.
Ο επικεφαλής της SNB δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι θα παρέμβει αν χρειαστεί, σχολιάζοντας πως κανένας δεν γνωρίζει προς τα πού οδεύει η κατάσταση.

Καθησυχάζει ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, δήλωσε πως δεν νομίζει ότι η πτώση των ιαπωνικών μετοχών θα διευρυνθεί ή ότι το γεν θα αυξηθεί ξαφνικά, λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η ελληνική κρίση. Κατά τον ίδιο, αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη η επίπτωση στις αγορές θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αλλά όχι τόσο μεγάλη αν η Αθήνα χρεοκοπήσει εντός ευρωζώνης.
Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η μέχρι τώρα αντίδραση των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών δεν έχουν θέσει σε συναγερμό την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της, δεν εξετάζει ακόμα την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Σε υψηλό πενταετίας η βραχυπρόθεσμη υποδηλούμενη αστάθεια του ευρώ

Την ίδια ώρα, το κόστος του hedging έναντι των έντονων διακυμάνσεων στο ευρώ έναντι του δολαρίου για την επόμενη εβδομάδα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τουλάχιστον σήμερα, καθώς η Ελλάδα «φλερτάρει» με την χρεοκοπία και την πιθανή έξοδο από το ευρώ.
Η υποδηλούμενη αστάθεια ευρώ/δολαρίου για την επόμενη εβδομάδα αυξήθηκε στο 21,75%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, με τα options να συνυπολογίζουν το δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Ο αντίστοιχος δείκτης εντός μήνα αυξήθηκε στο 14%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη 2011, με τους επενδυτές να αγοράζουν options που δείχνουν μεγαλύτερη αδυναμία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι φόβοι των αναλυτών

Αναταραχές στις αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών της ευρωπεριφέρειας καθώς κλιμακώνεται το αδιέξοδο με την Ελλάδα βλέπουν πολλοί αναλυτές.
Για «καθησυχασμό» των επενδυτών τις προηγούμενες εβδομάδες κάνει λόγο ο John Porter της AXA Investment Management. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν ποντάρει είτε στο ενδεχόμενο συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, είτε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει διευρυμένες επιπτώσεις.
«Τα ομόλογα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης είναι αποτιμημένα "για έναν τέλειο κόσμο", σχολίασε.
Οι χρηματαγορές οδεύουν αδιαμφισβήτητα για μια ακόμη εβδομάδα μεταβλητότητας, τουλάχιστον στην αρχή, που θα χαρακτηρίζεται από στροφή στην ασφάλεια και την αποφυγή ρίσκου", λέει ο Jan von Gerich, κορυφαίος οικονομολόγος της Nordea Bank.

ΟΟΣΑ: Οι αγορές δεν είναι έτοιμες για ένα Grexit

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, εξέφρασε την Κυριακή την εκτίμηση, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ότι οι "αγορές δεν είναι έτοιμες" για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Για την Μαν "είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση για αυτήν την κατάσταση". "Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραυστη και επομένως εξαρτάται από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο. Προκειμένου να την παγιώσουμε (την ανάκαμψη) πρέπει να άρουμε κάθε αβεβαιότητα" τόνισε η ίδια.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι προετοιμασμένες για τα χειρότερα, δηλαδή μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Μαν απάντησε ότι "εδώ και κάποιο καιρό, συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος, σαν ο πληθωρισμός ή η μεταβλητότητα (των ξένων νομισμάτων) να μη μπορούν να συμβούν".
"Επομένως εάν με ρωτάτε εάν είναι έτοιμες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σας απαντώ πως όχι: δεν έχουν προβλέψει, στις εκτιμήσεις τους, κανέναν κίνδυνο" υπογράμμισε η ίδια.

Αναταράξεις βλέπει η Deutsche Bank

Σημειώνεται ότι χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, σημειώνοντας πως «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ξένοι επενδυτικό κολοσσοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρχει deal τότε ίσως επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο αυτές οι προειδοποιήσεις δεν διεύρυναν σημαντικά τα spreads των ομολόγων του νότου.
Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς επί παραδείγματι υποχώρησε κατά 0,16% την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, η απόφαση για δημοψήφισμα μπορεί να καταστήσει τα ομόλογα του ευρωνότου λιγότερο ελκυστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου