Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Τα βασικά σημεία της πρότασης προς τους Θεσμούς

Τι γίνεται με ΦΠΑ, ΕΚΑΣ και φόρους – Τι προβλέπεται για εργασιακά, περιουσιολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις 
Τα βασικά σημεία της πρότασης προς τους Θεσμούς

του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Τα βασικά σημεία της πρότασης προς τους Θεσμούς - Τι γίνεται με ΦΠΑ, ΕΚΑΣ και φόρους – Τι προβλέπεται για εργασιακά, περιουσιολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις  Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με κατάργηση μεταξύ άλλων του ΕΚΑΣ, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, συνέχιση αποκρατικοποιήσεων και περικοπή αμυντικών δαπανών προβλέπει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς, την οποία πρώτο αποκάλυψε το newpost.gr

Έσοδα και φορολογική διοίκηση

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, προβλέπεται η λήψη μέτρων για την αύξηση του εταιρικού φόρου το 2015, την 100% προκαταβολή του φόρου από τις εταιρείες, και σταδιακά για τις ατομικές επιχειρήσεις έως το 2017, σταδιακή κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες έως και το 2017 καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Παράλληλα προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου για τους αγρότες και καλύτερη επιλεξιμότητα ώστε να μειωθούν οι επιδοτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.  
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει τόσο το 2015, όσο και το 2016, με την πρόταση να αναφέρει πως ενόψει της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, θα ρυθμιστούν οι συντελεστές ώστε να διατηρηθούν τα έσοδα από τον φόρο στα 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα, διευρύνεται η φορολογητέα βάση με τις ασφαλιστικές εργασίες, αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και καταργούνται προνόμια των εφοπλιστών.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Προβλέπεται εξάλλου νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της.
Παράλληλα εισάγεται το περιουσιολόγιο.
Εφαρμόζεται άμεσα ο φόρος των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ενώ εισάγεται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέα μεταρρύθμιση για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο και μέσα ενημέρωσης.
Προβλέπεται παράλληλα η εισαγωγή φόρου 30% στα τυχερά παιχνίδια, η δημοπράτηση αδειών για δίκτυα 4G και 5G, καθώς και η δημοπράτηση αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Τα μέτρα για τη φορολογική διοίκηση είναι μη κοστολογημένα, αν αποδώσουν οι προσπάθειες για φορολόγηση αδήλωτων καταθέσεων, λαθρεμπορίου κλπ, τα έσοδα μπορούν να καλύψουν μέρος των κοστολογημένων μέτρων ή να εξεταστούν για τη μείωση του ΦΠΑ το τέλος του 2016.
Η κυβέρνηση με την πρότασή της δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ελλείμματος θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας για τα ενοίκια και ειδικότερα την αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Κατά τον ίδιο τρόπο θα εξετάσει την αύξηση της φορολογίας επι των κερδών των επιχειρήσεων από το 28% στο 29%.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει κανονικά τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβανομένων των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν ημερομηνίες δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2015.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα μεταφέρει το μερίδιου που κατέχει στον ΟΤΕ, στο ΤΑΙΠΕΔ.
Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται η διατήρηση ης δυνατότητας μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ/ Εναλλακτικό σχήμα με λειτουργικό διαχωρισμό για την ΑΔΜΗΕ χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Δημοσίου.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Σχετικά με τις αλλαγές στο δημόσιο, προβλέπεται νέο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο θα έχει ισχύ από 1/1 του 2016, με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, και θα συνδέεται με τις ικανότητες, την απόδοση και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων. Παράλληλα προβλέπεται εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων έως και τα τέλη Νοεμβρίου του 2015.
Ευθυγράμμιση μη - μισθολογικών παροχών όπως οι άδειες με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2016.
Νέο καθεστώς κινητικότητας από το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Εργασιακά

Για τα εργασιακά, θα αρχίσει μία διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση ολόκληρου του φάσματος των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης θα πρέπει να παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ILO. Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθεσία για ένα νέο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, όπως επίσης τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ προβλέπεται η εξαίρεση της έκπτωσης στα νησιά θα γίνει σταδιακά άρα η φετινή τουριστική χρονιά δεν θα έχει επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. Ταυτόχρονα, στα νησιά όπου θα καταργηθεί η έκπτωση του 30%, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ελάφρυνσης των βαρών στους κατοίκους με χαμηλότερα εισοδήματα. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι 31/12/2016 του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση. Η εξαίρεση δεν καταργείται για τα νησιά της παραμεθορίου.
Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν τέλος 2016 συνεκτιμώντας την απόδοση των μέτρων για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ που θα εισάγουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα επιτρέψει την επανεξέταση των συντελεστών.
Μείωση συντελεστή στα φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων σε 6% από 6,5%. Τα ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα θα μείνουν στο 13% (ενώ η πρόταση των θεσμών 23%)

Συνταξιοδοτικό

Ως προς το συνταξιοδοτικό προβλέπεται η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης έως το 2022, πέναλτι 10% για όσους επιλέγουν πρόωρη συνταξιοδότηση, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη του 2019. Η εφαρμογή του τελευταίου μέτρου θα αρχίσει άμεσα και θα αφορά το 20% των δικαιούχων από τον Μάρτιο του 2016.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται η αύξηση των εισφορών υγείας από το 4% στο 6% κατά μέσο όρο.
Εξάλλου προβλέπεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά εξοικονόμηση ύψους 0,25% -0,5% του ΑΕΠ ετησίως το 2015 και 1 % του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος το 2016, για εξομοίωση εισφορών σε όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία (και του ΟΓΑ) με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015, για στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών και για σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Κλειστά επαγγέλματα - αγορές 

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των συστάσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (toolkit I και ΙΙ), και σκοπεύει να υλοποιήσει το ανοιγμα των επαγγελμάτων μηχανικών, συμβολαιογράφων, αναλογιστών, δικαστικών επιμελητών, και απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς με πορθμεία.
Προβλέπεται επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας αδειοδότησης επενδύσεων και η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.

Προϋπολογισμός και αμυντικές δαπάνες

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά θα τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3%, και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα, λόγω της ύφεσης και της κακής κατάστασης της Οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να θεσμοθετηθεί νέος οργανικός νόμος και νέο σύστημα ελέγχου της πορείας του προϋπολογισμού.
Στην πρόταση προβλέπεται η μείωση του ανώτατου ορίου αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. το 2016 με μία στοχευμένη δέσμη ενεργειών, περιλαμβανομένης της μείωσης προσωπικού και των προμηθειών.
Παράλληλα προβλέπονται:
  • Αναδιάρθρωση του χρέους μέσω νέου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ), με χαμηλά επιτόκια και απώτερο χρόνο αποπληρωμής
  • Ευελιξία στη χρηματοδότηση με άμεση προκαταβολή με την υπογραφή της συμφωνίας και άμεση εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων
  • Συμμετοχή στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στοχευμένες επενδύσεις, συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς στα αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου