Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δε θα βάλουμε στην κυβέρνηση το αμαρτωλό πολιτικό κατεστημένο

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Real News

Αλ. Τσίπρας: Δε θα βάλουμε στην κυβέρνηση το αμαρτωλό πολιτικό κατεστημένο


Το διακύβευμα των εκλογών ποιο είναι για εσάς κ. Πρόεδρε; Τι ζητάτε από τους πολίτες;
Είναι απλό, ξεκάθαρο, δημοκρατικό: Ζητάμε ισχυρή εντολή. Δεν είναι μόνο η ευκαιρία για μας να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα και το λαό με τις ιδέες, τις αξίες, την πολιτική μας. Αλλά είναι και η ευκαιρία για τη χώρα, που για σαράντα χρόνια έζησε ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο δικομματισμό. Μια η ΝΔ, μια το ΠΑΣΟΚ, τελευταία και οι δυο μαζί. Με τα αποτελέσματα που ζούμε όλοι.

Σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αν θα επιστρέψουμε στα παλιά, ή θα κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος. Άρα οι πολίτες θα αποφασίσουν στις εκλογές αυτές, όχι μόνο για το χτες, για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές. Αλλά και για το αύριο. Ποιον εμπιστεύονται να τολμήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ποιον εμπιστεύονται να αλλάξει το κράτος, να συγκρουστεί με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή. Και ποιον επίσης εμπιστεύονται να τους εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, που δεσμευτικά προβλέπει η συμφωνία μας με τους δανειστές.
Εάν επανεκλεγείτε, θα εφαρμόσετε το Μνημόνιο;
Θα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, παρά το γεγονός ότι είναι σε όλους γνωστές οι διαφωνίες και ο αγώνας μας. Για μας το μνημόνιο δεν είναι οι δέκα εντολές. Αφήνει αρκετά περιθώρια για διαπραγμάτευση, για αντισταθμιστικά μέτρα, για δικαιότερη κατανομή των βαρών. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά με τη δική μας πάλη και επιμονή. Παραδείγματος χάρη το εργασιακό καθεστώς. Οι επικουρικές συντάξεις. Η φορολόγηση των αγροτών. Τα κόκκινα δάνεια. Και αρκετά άλλα.
Η Συμφωνία που πετύχαμε έχει δυσκολίες αλλά δεν αποτυπώνει μόνο τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των δανειστών. Αποτυπώνει και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, που κορυφώθηκε με το Όχι στο δημοψήφισμα. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, ή σκόπιμα το αποσιωπά, μηδενίζει την ίδια τη μάχη του ελληνικού λαού, και τη δική μας, που έκανε το ελληνικό πρόβλημα παγκόσμιο, κινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους και κυβερνήσεις υπέρ της Ελλάδας, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ευρώπη.
Έτσι η ισχυρή εντολή που ζητάμε έχει να κάνει και με όλα αυτά. Έχει τεράστια σημασία ποιος και πώς θα εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Αυτοί που έκαναν τα μνημόνια ιδεολογία και την επιτροπεία καθεστώς ή εμείς που ματώσαμε για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει;
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο κύριος Γεωργιάδης δήλωνε ότι για τις απολύσεις στο δημόσιο δεν δεχόταν να παίρνει τη δική του "δόξα" η τρόικα. Για φανταστείτε λοιπόν να έρθουν ξανά αυτοί να διαχειριστούν τις κρίσιμες μάχες με τους δανειστές πάνω στην εφαρμογή της συμφωνίας. Για παράδειγμα τη μάχη για να μην περάσει καμία πρώτη κατοικία στα κοράκια των χρηματαγορών.
Αυτό λοιπόν θα κάνουμε αν εκλεγούμε: Θα συνεχίσουμε τη μάχη για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, αλλά χωρίς να ξεχνάμε αυτούς που πρέπει. Τους εργαζόμενους, τους νέους, τη μεσαία τάξη, τους αγρότες, την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα που χειμάζεται με τη γραφειοκρατία και τα μνημόνια.

Στη διαπραγμάτευση για το χρέος με τι θέσεις θα προσέλθετε;
Με τη θέση της μεγαλύτερης δυνατής μείωσής του με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία πενταετία με εξαίρεση τη δική μας υποστήριζαν και διακήρυσσαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι και θανάσιμο για την οικονομία, το λαό, την Ελλάδα. Και είμαστε εμείς, με σκληρή διαπραγμάτευση, που επιβάλαμε την άποψή μας στους δανειστές. Τώρα όλοι μιλούν όχι για το αν πρέπει να μειωθεί, αλλά για το πώς και πόσο πρέπει να μειωθεί το χρέος. Και υπάρχει δεσμευτικός όρος στη συμφωνία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε λίγο καιρό, το Φθινόπωρο. Και νομίζω ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί αυτό το θέμα ζωής και θανάτου για τη χώρα καλύτερα, πιο αποφασιστικά, και πιο αποτελεσματικά.

Στις αγορές πότε πιστεύετε ότι μπορεί να βγει η χώρα κ. Πρόεδρε;
Οι προηγούμενοι μας έβγαζαν με τα λόγια κάθε τόσο στις αγορές. Άφησαν πίσω τους μια οικονομία και μια χώρα ρημαγμένη, αλλά ακόμα προπαγανδίζουν ότι ήταν δήθεν έτοιμοι να μας βγάλουν στις αγορές με ένα χρέος 180% του ΑΕΠ και με βουνά τοκοχρεολυσίων μπροστά μας μέχρι το 2019 και από το 2022 και πέρα. Η Συμφωνία που πετύχαμε αναδιαρθρώνει άμεσα το βραχυπρόθεσμο χρέος, αφού μεταφέρει τα ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που λήγουν μέχρι το 2019, με επιτόκια 4,5% και 3,8% αντίστοιχα, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ESM) με επιτόκια 2,5%. Και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την αντίστοιχη απομείωση και του χρέους από το 2022 και μετά. Συνεπώς μέχρι τέλος του χρόνου ευελπιστούμε να έχουμε καταφέρει να λύσουμε αυτό το βασικό κόμπο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Από εκεί και πέρα η ακριβής ημερομηνία θα είναι σε συνάρτηση όχι με τις εξαγγελίες μας αλλά με τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και των αλλαγών στη χώρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία και θα δώσουν ανάσα στη κοινωνία.

Αλήθεια πώς μιλάτε για ένα «αριστερό» πρόγραμμα διακυβέρνησης, όταν βασικός πυρήνας της πολιτικής σας εφόσον επανεκλεγείτε θα είναι το Μνημόνιο;
Η Συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί μόνο το ένα τρίτο των ενεργειών και των νομοθετικών παρεμβάσεων που ανοίγονται μπροστά μας. Και αν μιλήσουμε σε βάθος τετραετίας, όσο δηλαδή και η θητεία που θα έχουμε μπροστά μας, ίσως είναι ακόμα μικρότερο. Το σχέδιο για δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, ακόμα και στους θεσμούς, δεν αφορά τη Συμφωνία. Η ρήξη μας με το παλιό στην οικονομία, στην κοινωνία, από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά, αν θέλουμε να μπούμε οριστικά σε ένα δρόμο αξιοπρέπειας, ανάπτυξης και εθνικής κυριαρχίας, ξεπερνάει τη Συμφωνία. Η μάχη με τη διαφθορά, με τη διαπλοκή, με το καθεστώς του κομματισμού, με το ρουσφέτι και τη νωθρότητα, με τη γραφειοκρατία, με την ενδημική φοροδιαφυγή, είναι που θα σπρώξει την Ελλάδα στην πρόοδο και στην απελευθέρωση από τις ταπεινωτικές εποπτείες. Κι αυτή η πολιτική είναι αριστερή, και εθνική ταυτόχρονα. Και είναι αποκλειστικά δική μας ιδιοκτησία, ενώ τα μνημόνια κληρονομιά άλλων.
Ας το κάνω πιο σαφές: Εμείς δεν παραιτούμαστε ούτε από τις ιδέες, ούτε από τις αξίες, ούτε από το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο. Αυτούς τους έξι μήνες δώσαμε μια πρώτη δύσκολη μάχη σε ένα μακρύ και δύσκολο πόλεμο. Θα υπάρξουν κι άλλες πολλές, μεγάλες ή μικρότερες. Το δημοψήφισμα που εμείς τολμήσαμε να προκηρύξουμε, και το Όχι που εμείς προτείναμε και ο λαός αγκάλιασε, είναι μια παρακαταθήκη που δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν. Μ' αυτό το γνώμονα θα πορευτούμε. Με σοβαρότητα, σωφροσύνη, επίγνωση των συσχετισμών, αλλά και με μια νέα αριστερή αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να δειλιάσουμε να βολευτούμε, να σταματήσουμε, όσο έχουμε τη λαϊκή στήριξη.

Στο μεταναστευτικό η κυβέρνησή σας κατηγορείται για ανεπάρκεια και ολιγωρία. Τι προτάσεις έχετε και τι ζητάτε από την Ευρώπη;
Όλοι ξέρουμε ότι το κύμα προσφύγων αυτή τη στιγμή είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Είναι πολύ φτηνό να προσπαθούν κάποιοι να το προσεγγίσουν με όρους μικροπολιτικής. Και σας ομολογώ ότι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που με θυμώνουν είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση της δυστυχίας χιλιάδων ξεριζωμένων από την πατρίδα τους. Και χιλιάδων Ελλήνων επίσης, που δοκιμάζονται από το προσφυγικό αυτό κύμα, στα νησιά κυρίως. Μια εκμετάλλευση που φλερτάρει με το ρατσισμό και το χρυσαυγιτισμό.
Η κυβέρνηση παλεύει, μαζί με φορείς, δήμους, και πολίτες, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα πιέζουμε την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την πεποίθηση ορισμένων ότι οι κανόνες και οι υποχρεώσεις εξαντλούνται στο πεδίο της οικονομίας και από εκεί και πέρα ο καθένας θα κοιτά μόνο το δικό του σπίτι. Δώσαμε μεγάλες μάχες ενάντια στην αντίληψη αυτή, σε δυο διαδοχικές Ευρωπαϊκές Συνόδους για το μεταναστευτικό και καταφέραμε να πετύχουμε κάποιες έστω και μικρές διαφοροποιήσεις στη στάση της Ε.Ε. Τώρα ποια είναι εμφανές ότι οι πρόσφυγες δεν έρχονται στην Ελλάδα αλλά περνάν από την Ελλάδα με προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Και είναι επίσης προφανές ότι δε θα επιτρέψουμε ούτε η χώρα μας, ως χώρα υποδοχής, να γίνει αποθήκη ή φυλακή ανθρώπινων ψυχών ούτε το Αιγαίο θαλάσσιο νεκροταφείο. Η Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Φαντάζομαι να συμφωνείτε πως αυτές οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση. Πως νέες εκλογές δεν σηκώνει ο τόπος…
Συμφωνώ και επαυξάνω. Η πλειοψηφία του λαού μας, ζητά τομές και σταθερότητα. Για αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που και θέλει και μπορεί να κάνει τις αναγκαίες για την ίδια την ύπαρξη της χώρας αλλαγές και τομές. Και ταυτόχρονα ο μόνος πλέον που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα.

151 βουλευτές φτάνουν για τα δύσκολα που έρχονται κ. Πρόεδρε;
161, ή 171, είναι ακόμα καλύτερα. Αλλά αν υποθέσουμε ότι οι πολίτες μας δώσουν πλειοψηφία έστω με 151 έδρες, πάλι θα τα καταφέρουμε. Σημαντική πάντα προϋπόθεση : να έχουμε -και θα έχουμε- την κοινωνία μαζί μας στις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.

Το ερώτημα είναι ευθύ: Εάν δεν διαθέτετε αυτοδυναμία, με ποιους θα κυβερνήσετε κ. Πρόεδρε; Ιδίως εάν οι ΑΝΕΛ δεν εισέλθουν στη Βουλή.
Και η απάντηση είναι επίσης ευθεία. Θα έχουμε ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα έχουμε επίσης ένα σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝ-ΕΛ.

Μεγάλο συνασπισμό με τη ΝΔ αποκλείετε με κατηγορηματικό τρόπο;
Το ξαναλέω. Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να βάλουμε από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο, που ο λαός μας έδιωξε από την πόρτα.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί τον αποκλείετε; Μιλάτε συχνά, φαίνεται να έχετε καλή προσωπική χημεία-θα ήθελα και τη γνώμη σας για τον Πρόεδρο του Ποταμιού…
Καλή η προσωπική χημεία, αλλά δεν μπορεί να κρύψει τη πολιτική αλχημεία που αποτελεί την αγαπημένη μέθοδο στην οποία συστηματικά καταφεύγει ο κύριος Θεοδωράκης.

Και τη Φώφη Γεννηματά; Δείχνει να λαμβάνει αποστάσεις από την πολιτική του προκατόχου της που είχε επιλέξει στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ…
Μακάρι, αλλά δε το βλέπω. Τι θέση πήρε η κυρία Γεννηματά στο δημοψήφισμα; Τι θέση πήρε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης; Τι θέση παίρνει σήμερα; Ακόμα και την ανοησία της δραπέτευσης αντιγράφει από τον κύριο Μεϊμαράκη, σε πλήρη αντίθεση με όσα λένε σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ξεκολλήσει το κόμμα της από το άρμα της ΝΔ και την ανυποληψία, αν το επιθυμεί φυσικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης σας επιτίθεται σε προσωπικό τόνο και επιμένει πως επιλέξατε την απόδραση…
Ο καθείς και τα όπλα του. Εγώ πάντως εύχομαι να μη δραπετεύσει, αλλά να παραμείνει αρχηγός της ΝΔ.

Δυο διευκρινιστικές ερωτήσεις κ. πρόεδρε. Εάν χάσετε θα συμβάλλετε ως αντιπολίτευση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχετε υπογράψει με τους δανειστές; Και δεύτερον, θα παραμείνετε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είναι προσωπικό μου στοίχημα ούτε οι εκλογές, ούτε το μετεκλογικό τοπίο. Είναι στοίχημα της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του κάθε πολίτη. Και δεν θα χάσουμε. Θα κερδίσουμε και θα κερδίσουμε καθαρά. Κατά τα άλλα ισχύει πάντα θεωρητικά ο γενικός κανόνας. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και όταν κάποιοι παράγουν αδιέξοδα τότε σπαταλούν δημοκρατία, θα συμπλήρωνα.

Εκλεγήκατε και με την υπόσχεση της σύγκρουσης με τη διαπλοκή. Εάν επανεκλεγείτε , τι θα πράξετε; Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας;
Δώσαμε ήδη κάποια δείγματα με το νομοσχέδιο για τις συχνότητες, που βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι εθνικοί εργολάβοι. Και με τα πρόστιμα που ήδη κατέβαλαν κάποιοι από αυτούς. Και με τις λίστες που ήδη ελέγχονται με αυστηρότητα. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ να έχουν γίνει κέντρα γκρίζας και μαύρης προπαγάνδας κατά της κυβέρνησής μας.
Η προσπάθειά μας όμως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μετά τις εκλογές. Μπορώ να πω το εξής: Είναι ένας Γόρδιος Δεσμός που είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε με το σπαθί της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Και θα τον κόψουμε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πάντως, σας κατηγορεί ακόμα και ότι τα έχετε βρει με τη διαπλοκή…
Είναι πράγματι πολύ θλιβερό το γεγονός…

Ήταν τελικά λάθος σας που την προτείνατε για Πρόεδρο της Βουλής; Και τις τελευταίες της κινήσεις ως Προέδρου της Βουλής, πώς τις κρίνετε;
Είμαι από αυτούς που δε διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου. Αλλά για όσους το παραξηλώνουν στην κριτική τους για την επιλογή μου, ένα έχω να πω: Έχει η ζωή γυρίσματα. Εξάλλου όπως είδατε τις τελευταίες μέρες των εντολών η κυρία Κωνσταντοπούλου έτυχε απρόσμενης αναγνώρισης και φιλοφρονήσεων τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα πολύ αριστερά. Δεν σας λέει τίποτε αυτό;

Γίνατε μνημονιακό κόμμα και εσείς μνημονιακός πρωθυπουργός δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης…
Ο καθένας μπορεί στη θέση της πολιτικής, της διαφωνίας, του ελέγχου για τις πράξεις του, να βάζει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Τι δείχνει αυτό, δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να το καταλάβουμε. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποφάσισε να κηρύξει αριστερό εμφύλιο. Έχει ανάγκη από έναν εμφύλιο πόλεμο. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι αυτός ο εμφύλιος θα μείνει μονόπλευρος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη πραγματικότητα, πραγματικούς εχθρούς και αντιπάλους, πραγματικά προβλήματα. Ο αγώνας της Αριστεράς είναι αναμέτρηση με την πραγματικότητα για την αλλαγή της. Και όχι αναμέτρηση χαρακτηρισμών για την απαλλαγή μας.

Τον κατηγορείτε, πάντως, ότι έριξε την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς στη χώρα και, τελευταία, στελέχη σας αφήνουν αιχμές ότι με την τακτική της η Λαϊκή Ενότητα βοηθάει τους αντιπάλους σας, δηλαδή τη ΝΔ…
Η πραγματικότητα που σας είπα πιο πάνω είναι πεισματάρα. Ποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν και τα αποτελέσματα της στάσης του καθενός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του.

Τις ευθείες βολές που τελευταία εξαπολύει ο Γιάνης Βαρουφάκης εναντίον σας, πού τις αποδίδετε κ. Πρόεδρε;
Έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος, όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται.

Τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των εκλογών πώς τις κρίνετε; Και πού αποδίδετε τις επιθέσεις κομμάτων της Βουλής και της Προέδρου της Βουλής εναντίον του;
Αυτό που κάνουν ορισμένοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απαράδεκτο τόσο από δημοκρατική, όσο και από ηθική άποψη. Είναι τεράστιο λάθος να στρέφονται εναντίον της συνταγματικής τάξης, που ο Προκόπης Παυλόπουλος τηρεί με ευλάβεια, προκειμένου να υπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι δυνατό πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες, με δημοκρατική μάλιστα διαδρομή, να μεταχειρίζονται τη δημοκρατία ως παράπλευρη απώλεια κομματικών και μικροκομματικών πολέμων. Ελπίζω να σταματήσουν σύντομα αυτό το αντιδημοκρατικό θέατρο του παραλόγου. Όλοι τους.

Αλήθεια κ. Πρόεδρε πως θα αντιστοιχίσετε τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ που απέμεινε, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που θέλετε;
Τι εννοείτε "που απέμεινε"; Υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών και μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει και υπερασπίζεται το κόμμα και την κυβέρνησή του.
Αποδείχτηκε στην κυβερνητική μας δοκιμασία, καθώς και στη δύσκολη διαπραγμάτευση, ότι το κόμμα μας έχει αδύναμους δεσμούς με την κοινωνία. Ότι δεν έγινε πράξη, από πάνω μέχρι κάτω, το γνωστό και απαιτητικό: Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Και ότι είναι αδύναμοι οι δεσμοί μας κυρίως με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, όλους εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια.
Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε στην ανάθεση. Ούτε βεβαίως στο κομματικό ρουσφέτι και στους ιδιοτελείς εναγκαλισμούς του κόμματος με την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες εξουσίες. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία που απαιτεί, προτείνει, παρεμβαίνει, μάχεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεθεί και να αντιστοιχηθεί με τα πιο δραστήρια και ανήσυχα κομμάτια της κοινωνίας. Να γίνει ένας από τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας του λαού με την κυβέρνηση. Από την άποψη αυτή θα θέλαμε όχι να χειροκροτεί, αλλά να απαιτεί μαζί με την κοινωνία από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Όρθιος, μαχόμενος, ριζωμένος στην κοινωνία της δημοκρατίας και της συμμετοχής.

Με τα ψηφοδέλτιά σας τι θα σηματοδοτήσετε;
Αυτό που πάντα θέλει να σηματοδοτεί η Αριστερά. Την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση στο λαό, τους αγωνιστικούς δεσμούς με την κοινωνία, τους δεσμούς με τη μόρφωση και τον πολιτισμό. Αλλά, με την πείρα και των τελευταίων εξελίξεων, και την αντοχή, την επιμονή, την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα σε δύσκολους στόχους. Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να συγκεντρώνει τους καλύτερους εκπροσώπους της Αριστεράς και όχι μόνο. Αλλά και να εγγυάται στους πολίτες ότι θα παραμείνει συμπαγής ως το τέλος στο δύσκολο εγχείρημα να αλλάξουμε τη χώρα.

Πολλοί ρωτούν «γιατί ο Αλέξης Τσίπρας που άλλα έταξε προεκλογικά και άλλα τελικά πραγματοποίησε, δεν ζητάει μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό»;
Να ζητήσω συγνώμη γιατί δε παραδόθηκα; Γιατί πάλεψα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου; Γιατί προκειμένου να μείνω πιστός στη λαϊκή εντολή έφτασα και ξεπέρασα ίσως τα όρια ;
Ή μήπως να ζητήσω συγνώμη γιατί δε καταφέραμε τελικά σε συνθήκες οικονομικού πολέμου, να νικήσουμε όλα τα θηρία, να διορθώσουμε όλες τις ασχήμιες, και να απαλλαγούμε από όλες τις δουλείες, τις οποίες φόρτωσαν στη χώρα το παλιό πολιτικό σύστημα, η διαπλοκή, οι βαρόνοι, οι τραπεζίτες, οι φοροφυγάδες και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες;
Εγώ κύριε Σκουρή ζητώ από το λαό να με κρίνει. Γιατί λογοδοτώ μόνο σε αυτόν και αντλώ δύναμη μόνο από αυτόν.
Να απευθυνθείτε σε άλλους πρωθυπουργούς που αλλού λογοδοτούσαν, για αυτό και έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη λαϊκή ετυμηγορία. Και από αυτούς να ζητήσετε μια συγνώμη.

Αν κερδίσετε τις εκλογές τι κυβέρνηση θα συγκροτήσετε κ. Πρόεδρε; Θα κρατήσετε πολλά από τα μέλη της τελευταίας που συγκροτήσατε;
Λιγότερα συνθήματα, λιγότερα παράθυρα, λιγότερη επικοινωνία, και πιο πολλή δουλειά. Μια κυβέρνηση που να αντέχει στα δύσκολα και να είναι συμπαγής στις μάχες κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, στις μάχες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους. Αλλά και στις μάχες να αλλάξουν εκείνες οι κληρονομημένες από ένα άρρωστο παρελθόν κοινωνικές συνήθειες, που αφυδατώνουν την κοινωνία των πολιτών, διαστρέφουν την ιδέα και την πρακτική της ισότητας, εφαρμόζουν ως φυσικό νόμο το ρουσφέτι, τη φοροδιαφυγή, την αποκεντρωμένη "μικρή" αλλά διαλυτική διαφθορά.
Και φυσικά μια κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει ό, τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα που είναι έτοιμο να στρατευτεί στην υπόθεση της μεγάλης αλλαγής.
Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί όπως καταλαβαίνετε από "μηδενική βάση". Με κριτήρια που να αντιστοιχούν στις νέες απαιτήσεις. Χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σταθεροί, σοβαροί, και αποτελεσματικοί στη προηγούμενη θητεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου