«Παράθυρο» στο χιούμορ και στο πάθος από καθηγητή
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
«Μου άρεσε αυτό που μου είπατε προηγουμένως, ευχαριστώ», μας λέει ο καθηγητής Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, Μάρκος Ασσαέλ, λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο. Δεν του είχαμε πει κάτι φοβερό. Απλώς στην απορία του εάν τελικά «θα βγει σε καλό» η ξαφνική δημοσιότητα που έχει λάβει -δεν την περίμενε-, του είπαμε να μην ανησυχεί: μας άνοιξε ένα παράθυρο στη φοιτητική τάξη, είδαμε ότι υπάρχουν και ευρηματικότητα και πάθος και χιούμορ στο ελληνικό πανεπιστήμιο και ότι αυτό είναι σπουδαίο, ιδίως αυτή την εποχή.
Ο κ. Ασσαέλ είναι ο άνθρωπος πίσω από το βίντεο που έχει γίνει τις τελευταίες ώρες viral. Τον δείχνει την πρώτη ημέρα του εξαμήνου να διδάσκει το μάθημα των Φυσικών Διεργασιών σε τριτοετείς φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών, όταν ξαφνικά μια «φοιτήτρια» στο πίσω έδρανο διακόπτει το μάθημα μιλώντας δυνατά στο κινητό. «Ερωτικά προβλήματα», λέει στον καθηγητή που της ζητάει τον λόγο. «Τι προβλήματα;», τη ρωτάει. «Θα σας πω, αλλά επειδή ντρέπομαι, θα σας τα πω σε άλλη γλώσσα», του λέει εκείνη. Προς γενική έκπληξη, τότε, σηκώνεται από τη θέση της και αρχίζει να τραγουδάει μια άρια από την «Κάρμεν» του Μπιζέ: η «φοιτήτρια» δεν ήταν άλλη από τη γνωστή μέτζο σοπράνο Κασσάνδρα Δημοπούλου που δεν είχε γίνει αντιληπτή από τους υπόλοιπους φοιτητές. Καθώς η αίθουσα πλημμυρίζει από τη μελωδία της γνωστής όπερας, οι φοιτητές παρατηρούν στην αρχή αμήχανοι τα τεκταινόμενα, αλλά σταδιακά ενθουσιάζονται. Στο τέλος ξεσπούν σε δυνατά χειροκροτήματα.
Το χάπενιγκ είχε διοργανωθεί από τον καθηγητή τους ως εισαγωγή σε ένα μάλλον «δύστροπο» μάθημα. Οι Φυσικές Διεργασίες καταπιάνονται με τις «βασικές αρχές που διέπουν τις μεθόδους υπολογισμού που εφαρμόζονται στον προκαταρκτικό σχεδιασμό στηλών απόσταξης, απορρόφησης, εκχύλισης και ψυκτικών πύργων»! Τι καλύτερο αντίβαρο από τον παθιασμένο μονόλογο μιας Τσιγγάνας από τη Σεβίλλη; Η ιδέα προέκυψε πριν από περίπου έναν χρόνο όταν ο κ. Ασσαέλ συνάντησε σε ένα μπαρ την Κασσάνδρα Δημοπούλου να τραγουδάει «Κάρμεν» τριγυρίζοντας ανάμεσα στα τραπέζια. «Ηταν υπέροχο, σχεδόν μας μετέφερε στην εποχή που γραφόταν η “Κάρμεν”. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να το κάνω στην τάξη», λέει στην «Κ». Η καλλιτέχνις ανταποκρίθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο ήταν στο «κόλπο» να συμμετάσχει και ο σύζυγός της, επίσης λυρικός καλλιτέχνης Φίλιππος Μοδινός, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο γνωστός τενόρος δεν μπορούσε να παραστεί. «Είχαμε κανονίσει να μαλώσει το ζευγάρι στην τάξη και έτσι να ξεκινήσουν», εξηγεί ο κ. Ασσαέλ. «Στο τέλος ήμουν κι εγώ στο σκοτάδι. Την έβλεπα στο πίσω μέρος της τάξης, αλλά δεν ήξερα τι θα κάνει. Τελικά αυτοσχεδίασε με καταπληκτικό τρόπο. Και όταν τραγούδησε, όλοι ανατριχιάσαμε».
Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που ο κ. Ασσαέλ σκαρώνει κάτι τέτοιο. «Εχω κάνει διάφορα στους φοιτητές μου. Το μάθημά μου είναι πάντα διαδραστικό». Μια φορά μπήκε στην τάξη στο μάθημα της Ανάλυσης Επικινδυνότητας και είπε στα παιδιά ότι βαριέται να διδάσκει τα ίδια και τα ίδια, γι’ αυτό και έφτιαξε βίντεο με την παράδοση. «Στο βίντεο εμφανίζομαι εγώ να τα λέω πάρα πολύ βαρετά. Τα παιδιά είχαν κοντέψει να κοιμηθούν όταν ο καθηγητής στο βίντεο, δηλαδή εγώ, γυρνάει προς το μέρος μου και λέει “ο κύριος θα κάτσει κάτω;”». Ο διάλογος μεταξύ Ασσαέλ σε βίντεο και Ασσαέλ στην τάξη συνεχίστηκε για ώρα, με τους φοιτητές στο τέλος να κλαίνε από τα γέλια. «Δεν είναι μόνο η ύλη που έχει νόημα στην τάξη», σημειώνει ο ίδιος. «Δεν μπορείς να εμπνεύσεις και τους εκατό, αλλά αν εμπνεύσεις έστω και τριάντα, είναι πολύτιμο. Ακούω για συναδέλφους που δεν πατάνε ή που στέλνουν βοηθούς, και εκνευρίζομαι. Τριάντα δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω λείψει ούτε μία ώρα από το μάθημα».
Τώρα το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπά με αφορμή την «Κάρμεν». «Εγώ ήθελα απλώς να έχω μια επαφή με τους φοιτητές μου», λέει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου