Ενώ η Χρυσή Αυγή απειλεί τον Ν. Φίλη με μήνυση με τον... αντιρατσιστικό νόμο!
Πασαρέλα ψυχροπολεμικής πατριδοκαπηλίας έστησε η Ν.Δ.
Πυρρίχιο πατριδοκαπηλίας και εθνικιστικής υστερίας, με στραμμένο το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες, έστησαν οι μνηστήρες της Ν.Δ., με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων. Την ώρα, όμως, που έστηναν τον χορό, τους πήρε φαλάγγι η Χρυσή Αυγή και, πριν προλάβουν να «κεφαλαιοποιήσουν», ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας αξιοποιώντας -αν είναι δυνατόν- τον αντιρατσιστικό νόμο!
Στην πολεμική αντάρα κατά του Ν. Φίλη δήλωσαν παρουσία το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάλυψε τον υπουργό Παιδείας τονίζοντας ότι η Βουλή έχει ψηφίσει για το θέμα αυτό, αλλά είναι δικαίωμα του Ν. Φίλη να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.
Στην πολεμική αντάρα κατά του Ν. Φίλη δήλωσαν παρουσία το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κάλυψε τον υπουργό Παιδείας τονίζοντας ότι η Βουλή έχει ψηφίσει για το θέμα αυτό, αλλά είναι δικαίωμα του Ν. Φίλη να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.
Σφαγιάζοντας τη λογική και ποινικοποιώντας το δικαίωμα του λόγου, οι τέσσερις υποψήφιοι της Ν.Δ., συν μία ομάδα 45 βουλευτών του κόμματος, η Χρυσή Αυγή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, επιδόθηκαν σε μία πρωτοφανή πολεμική, που ξεκινούσε από κραυγές για αποπομπή ή παραίτηση του Ν. Φίλη και έφτανε μέχρι κατηγορίες για «εθνική προδοσία» και «εγκλήματα κατά της ιστορικής μνήμης» που θα τιμωρηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός κάλυψε τον υπουργό Παιδείας τονίζοντας σε συνεργάτες του ότι «υπάρχει απόφαση της Βουλής που την έχουμε ψηφίσει» για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, είναι όμως «δικαίωμα του Ν. Φίλη να έχει τις προσωπικές του απόψεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι' αυτές».
Ν. Φίλης: Υπήρξε εθνοκάθαρση
Την πολεμική αντάρα των παραπάνω προκάλεσαν δηλώσεις του Ν. Φίλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον «Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, με τις οποίες υπεραμύνθηκε παλαιότερης θέσης που είχε εκφράσει για το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε με ευθύτητα ότι, συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και διεθνολόγων, θεωρεί πως στην περίπτωση των Ποντίων υπήρξε εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία.
Όπως τόνισε, «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και, επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι, και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα». «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Νεότουρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια». Όμως, ο Ν. Φίλης διευκρίνισε ότι αυτό είναι προσωπική άποψη και «εγώ δεν θέλω να επιβάλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Αντίστοιχο σχόλιο διατύπωναν χθες και κύκλοι του υπουργείου Παιδείας κάνοντας λόγο για ήδη εκπεφρασμένη προσωπική άποψη που σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.
Από την παραίτηση στο... πράκτορας των Τούρκων Κεμαλιστών!
Οι δηλώσεις του Ν. Φίλη αποτέλεσαν πρόσχημα για να στηθεί πάνω στην ολόμαυρη ράχη της Ν.Δ. μια πρωτοφανής πασαρέλα δηλώσεων προς άγραν ψήφων. Ο Κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitterότι «ένας ανιστόρητος δεν μπορεί να είναι υπουργός Παιδείας!». Ο Άδ. Γεωργιάδης σχολίασε επίσης στο Twitter ότι «είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη Γενοκτονία». Ο Απ. Τζιτζικώστας ζητάει από τον πρωθυπουργό να διώξει τον υπουργό Παιδείας ή από τον υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί μόνος του. Επιπλέον, κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για «εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες».
Τέλος, ο Ευ. Μεϊμαράκης μιλάει για «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων», καλώντας τον πρωθυπουργό «να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη», διότι «ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την ελληνική Ιστορία». (Μάλλον αυτή η «ελληνική Ιστορία» είναι πολύ εύθραυστη για να μπορούν να την ανατρέψουν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας).
Από κοντά με τους υποψήφιους και 45 βουλευτές της Ν.Δ., με επικεφαλής τον Σ. Αναστασιάδη, ζητούν, εκτός από την αποπομπή του υπουργού Παιδείας και την ποινική του δίωξη, κατηγορώντας τον εμμέσως πλην σαφώς για πράκτορα των «Τούρκων κεμαλιστών», αφού «αναμασά τις θέσεις τους, προσφέροντάς τους ως καλός πρέσβης καλές υπηρεσίες».
Πρόκληση Κασιδιάρη - Φ. Κρανιδιώτη
Ακόμα πιο προκλητική, η Χρυσή Αυγή τόλμησε να ανακοινώσει, μέσω ενός εμετικού παραληρήματος του Ηλ. Κασιδιάρη, ότι θα μηνύσει τον υπουργό Παιδείας με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για «κακόβουλη άρνηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ρατσισμό σε βάρος των Ελλήνων»! Το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει και ο γνωστός για τις απόψεις του, Φαήλος Κρανιδιώτης: "Η δήλωση του κ. Φίλη, με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση, που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, και βεβαίως για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση! Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης!».
Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις
Πρόκληση χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη το ΠΑΣΟΚ καλώντας τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρήκε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «εθνικά, ιστορικά, ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες». Την παρέμβαση του Αλ.Τσίπρα ζητά και η Ένωση Κεντρώων, δηλώνοντας ότι δεν επιτρέπεται από τον υπουργό Παιδείας να λέγεται ότι δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια γι' αυτόν τον χαρακτηρισμό.
Σε ηπιότερους τόνους, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι το κόμμα έχει ψηφίσει στη Βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της, αλλά αναφέρει ότι για πολλοστή φορά ανοίγονται ζητήματα που αξιοποιούνται για αποπροσανατολισμό απ' την αντιλαϊκή λαίλαπα.
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν, διά της εκπροσώπου του κόμματος Μ. Χρυσοβελώνη ότι «δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο».
«Ανιστόρητες και ανεδαφικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ενώ οξύτατη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Χ. Αποστολίδη, ο οποίος μίλησε για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας» και είδε στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας την «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη».
Γ. Αμμανατίδης: Με όρους πατριδοκαπηλίας η μάχη στη Ν.Δ.
«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015 όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες μέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ.Αμανατίδης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας». Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας, ο Γ. Αμανατίδης τόνισε: «Αυτή ήταν η δήλωσή μου δεν έχω να πω κάτι άλλο».
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν με τις δηλώσεις του Ν. Φίλη. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Αλ. Τριανταφυλλίδη, την Ολ. Τελιγιορίδου, τον Α. Μιχαηλίδη και τη Μ. Τριανταφύλλου. Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου