2016: Το έτος που θα κρίνει τον "πόλεμο"
Του Κώστα Βρατσάλη*
"Από μωρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια", λέει μια λαϊκή παροιμία. Μια κάποια αλήθεια. Ο "βαδίζω και παραμιλώ" πρόεδρος της Τσεχίας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα μπει στο ευρώ την ημέρα που θα αποχωρήσει η Ελλάδα απ' αυτό και συνάμα, απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, είπε ότι "αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων". Για να καταλάβουμε γιατί λέει "ήμασταν", τη στιγμή που η χώρα του δεν είναι στο ευρώ, θα πρέπει μάλλον να ρωτήσουμε εκείνες τις "πολιτισμένες" ευρωπαϊκές δυνάμεις που αρνούνται οι χώρες τους να δεχτούν πρόσφυγες, εκτός κι αν τους δημεύουν τα χρυσαφικά τους, όπως θα κάνει η Δανία του Βορρά, όχι του Νότου. Και επειδή και ο Βαρουφάκης απεφάνθη ότι το "παράλληλο πρόγραμμα" ακυρώνεται από το τρίτο Μνημόνιο -άρα τι αρλούμπες μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- να ρωτήσουμε με μια "πολιορκητική" λογική, για να δούμε τι μας σκαρώνουν, τους εξής:
"Τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που καταψήφισαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Κομισιόν για το σκάνδαλο της Volkswagen -προφανώς έχουν Mercedes- γιατί κάτι παραπάνω θα ξέρουν από μας. Τον Τραγάκη επίσης, που οι γνώσεις του στο "Κινέζικο θεώρημα υπολοίπων" αποδείχτηκαν μέτριες. Πάλι καλά που δεν έβγαλε "πρώτους αριθμούς" στα ποσοστά για πρόεδρο στη Ν.Δ. και σύνολο ψηφισάντων τον πληθυσμό της χώρας (να του καταλογίσουμε στα θετικά ότι κατάφερε κι έβγαλε τα αποτελέσματα εντός του 2015.)
* Να ρωτήσουμε τη Φώφη ποιον εννοούσε ο Παντελής Καψής ότι "δεν κάνει για αρχηγός"; Να ρωτήσουμε τον Καψή πότε θα καταθέσει ο Ψυχάρης για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ και ποιον θέλει για αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ.
* Να ρωτήσουμε τον μοναδικό εργαζόμενο Έλληνα Ciudadano τι άλλο είπε στο αυτί του Άλμπερτ Ριβέρα μετά το «Venceremos!».
* Να ρωτήσουμε τον Κουτσούμπα τι εννοούσε ο Παφίλης για τα λεγόμενα του Στουρνάρα στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens και αν μπορεί, ο τελευταίος, να μας πει "πόσο περίπου κόβει τις γερμανικές αποζημιώσεις" βάσει νόμων όμως, όχι με το μάτι.
Αν τώρα, έχουμε σύντομα σοβαρές απαντήσεις σε όλα αυτά, νομίζω ότι θα έχουμε μια καλή βάση δεδομένων για το συνέδριό μας.
Επειδή, όμως, υποψιάζομαι τις περισσότερες απαντήσεις -μη μου ζητάτε να σας τις πω σήμερα- και επειδή "ο χρόνος είναι χρήμα" όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, θα σας πω, τώρα πια που μπαίνουμε στο 2016, την ιδέα που έχω από τότε που έστησαν, ξένοι και ντόπιοι, την "αριστερή παρένθεση".
Πρώτον: Όσο και να έβαζαν οι νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές το προσφυγικό "κάτω από το χαλί" υπερβάλλοντας το ελληνικό πρόβλημα, κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να το δουν, όχι βέβαια να το λύσουν, αλλά να το δουν, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αφήνει να πνίγονται όλοι στο Αιγαίο.
Δεύτερον: Η "αριστερή παρένθεση", που άντεξε μέχρι και σήμερα, παρά τους σχεδιασμούς τους, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα με το πώς η χώρα μας χειρίζεται το προσφυγικό -σε αντίθεση με την πολιτισμένη βόρεια και κεντρική Ευρώπη που έχει τη λύση των φραχτών- και δεν θα εγκαταλείψουν καθόλου εύκολα την προσπάθειά τους να το μετατρέψουν σε συνοριακό πρόβλημα, δηλαδή εθνικό.
Τρίτον: Το "παράλληλο πρόγραμμα", που, κατά Βαρουφάκη, δεν μπορεί να ψηφιστεί αφού προαπαιτεί την άδεια των δανειστών, θα πρέπει με τη συνδρομή διαφόρων "διαμαντιών" Ελλήνων πολιτικών να μην ψηφιστεί ή να ψηφιστεί, καθ' οδόν, κουτσουρεμένο.
Τέταρτον: Θα προσπαθήσουν να στήσουν ένα πλαίσιο εμπλοκής της χώρας σε αυτό το πεδίο "κινούμενης άμμου", στη νοτιοανατολική Μεσόγειο κυρίως αλλά και στα Βαλκάνια, με κύριο στόχο, όσο μας αφορά, την επαναφορά του παλιού πολιτικού συστήματος. Τα ζητήματα της Κύπρου, των Σκοπίων, της Ουκρανίας, των Κούρδων, των Παλαιστινίων, της Συρίας και του Ιράκ είναι ζητήματα τέτοια που απαιτούν το κλείσιμο της "αριστερής παρένθεσης" γιατί δεν κολλά στη σκακιέρα τους.
Η "αριστερή παρένθεση" θα πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία, να κλείσει και το πρόσχημα, να ξέρουμε, θα είναι τα λογιστικά του "παράλληλου προγράμματος" και η αναρμοδιότητα (;!) της Βουλής να ψηφίζει.
Ο Βαρουφάκης το έχει δεδομένο. Εμείς όχι!
Το 2016 θα κρίνει τον "πόλεμο". Καλή χρονιά λοιπόν!
* Ο Κώστας Βρατσάλης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου