Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Ηθοποιοί με λογαριασμούς 3 εκατ. ευρώ-Ιερέας με καταθέσεις 500.000

ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΛΑΒΡΑΚΙΑ» ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ

Ηθοποιοί με λογαριασμούς 3 εκατ. ευρώ-Ιερέας με καταθέσεις 500.000

Ένας ιερέας με καταθέσεις 500.000 ευρώ, δυο ηθοποιοί με λογαριασμούς 3.000.000 και πλαστικοί χειρουργοί με δεκαψήφιες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είναι τα πρώτα «λαβράκια» του υπουργείου Οικονομικών, μετά την αξιοποίηση των λιστών που πρόσφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόμπερτ Μπόργιανς.
Η συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο πλευρών, ξεκίνησε στο πλαίσιο της διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε θέματα φοροδιαφυγής το οποίο έχει ήδη φέρει αποτελέσματα σε πολλές χώρες, θέτοντας αυστηρότερους κανονισμούς στη λειτουργία των τραπεζών και δίνοντας κίνητρα σε φοροδιαφεύγοντες να υποβάλουν σωστές δηλώσεις.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το ομόσπονδο κρατίδιο αναπτύχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, με το υπουργείο Οικονομικών της Ρηνανίας να παραδίδει στη χώρα μας μία λίστα με 10.500 Έλληνες καταθέτες στην ελβετική UBS.
Η διασταύρωση των ονομάτων άρχισε αμέσως και όπως δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι, τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι απέχουν πολύ από τα εμβάσματα στην Ελβετία. Οι πρώτες καταθέσεις δόθηκαν ήδη στους οικονομικούς εισαγγελείς, αφού πέρασαν το κατώφλι του ΣΔΟΕ.
Το μεσημέρι, Ελλάδα και Ρηνανία Βεστφαλία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα φοροδιαφυγής.
Η συμφωνία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της φορολογικής τεχνογνωσίας και προβλέπει παράλληλα την εκπαίδευση πενήντα στελεχών της ελληνικής φορολογικής διοίκησης – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οικονομικοί εισαγγελείς - ενώ όποτε αυτό απαιτείται, θα επισκέπτονται την Ελλάδα εμπειρογνώμονες
Κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Μπόργιανς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που έλαβε η χώρα μας και επεσήμανε: «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα».
Ο Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, τόνισε ότι η φορολογική απάτη αποβαίνει σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι περιμένουν μία δίκαιη κατανομή των βαρών. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί τεκμήριο για τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες ότι δεν είναι «αφελείς» επειδή απλά, πληρώνουν τους φόρους τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό για τον πολίτη να γνωρίζει ποια είναι η χρησιμότητα και πως αξιοποιούνται από το κράτος, οι φόροι που καταβάλει.
Όπως εξήγησε ο Γερμανός αξιωματούχος, η συγκέντρωση στοιχείων από τις φορολογικές αρχές – με οποιονδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, είναι σε κάθε περίπτωση δόκιμη και πρέπει να γίνεται δεκτή από τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Μπόργιανς υπογράμμισε ότι οι εισαγγελείς και η δικαιοσύνη στη Γερμανία αναγνώρισαν τη σημασία των στοιχείων αυτών. Έκαναν δεκτά τα ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές.
Εξήγησε ότι και στην χώρα του μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι πολίτες έλεγαν πως, «δεν με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου». Μόλις όμως συνειδητοποίησαν ότι όταν ο διπλανός τους φοροδιαφεύγει αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, τότε άλλαξαν ριζικά στάση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπόργιανς επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικές λίστες, κινητοποιούν περισσότερους φοροφυγάδες από αυτούς που ήδη περιλαμβάνονται σ’ αυτές. Αυτό προκύπτει από την εκούσια προσέλευσή τους οι οποίοι αυτοκαταγγέλλονται και έτσι «γλιτώνουν» τις ποινικές ευθύνες.
Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί οι ελληνικές αρχές δεν δέχθηκαν την πρότασή του το 2012, ο Γερμανός υπουργός απάντησε:
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα που οδήγησαν στις καθυστερήσεις. Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπήρξαν δεδομένα το 2012. Πρότεινα συνεργασία για ανταλλαγή εμπειρίας που είχαμε εμείς στη Γερμανία. Αυτή η πρόταση δεν προχώρησε. Υποθέτω λόγω της αμηχανίας που είχε προκαλέσει ήδη η λίστα Λαγκάρντ. Τότε είχα μιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Στις αρχές του 2015 μίλησα με τον κ. Βασιλειάδη (Γιώργος Βασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και τον Νοέμβριο του 2015, μέσω της φορολογικής αρχής της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αξιοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα».
Πάνω στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Μπόργιανς συμπλήρωσε ότι το 2012 «δεν υπήρξαν μακροσκελείς συζητήσεις και συνεννοήσεις. Εμείς κάναμε μία πρόταση, μία προσφορά που θεωρήσαμε χρήσιμη. Δεν είναι δεσμευτικό να δίνει αποδεκτή μία πρόταση. Φαντάζομαι ότι λόγω της περιρέουσας ατμόσφαιρας από τη λίστα Λαγκάρντ, δεν υπήρχε τότε διάθεση για μία νέα λίστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου