Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

"Συνταγματική" φοροδιαφυγή, οπλοκατοχή κ.λπ.

"Συνταγματική" φοροδιαφυγή, οπλοκατοχή κ.λπ.

ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ
Κάτι συμβαίνει στην ελληνική Δικαιοσύνη: ένα τμήμα της, μεγάλο ή μικρό, δείχνει μια εμμονική προσήλωση στον τύπο του Συντάγματος για να επικρίνει νόμους της σημερινής κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Οι δολοφονίες, π.χ., στις ΗΠΑ, από ένοπλους ιδιώτες, έφτασαν τις 30.000 τον χρόνο. Ανάμεσά τους 127 μαθητές - παιδιά την τελευταία διετία. Κάθε απόπειρα ελέγχου των οιονεί δολοφόνων προσκρούει στην πανίσχυρη Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (τη χρηματοδοτούν οι κατασκευαστές όπλων), η οποία επικαλείται τη δεύτερη τροπολογία (2nd amendment) του αμερικανικού Συντάγματος (ψηφίστηκε το 1791!).

Προχθές, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το ελεγχόμενο από τους οπλολάγνους Κογκρέσο και με μια σειρά μέτρων (όπως η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά στοιχεία κάθε πολίτη πριν από αγορά όπλου μέσω Διαδικτύου) επιχειρεί να φρενάρει -αντισυνταγματικά λένε- το φρικαλέο διαρκές έγκλημα.

Στην Ελλάδα, η φοροδιαφυγή, η μεταφορά μαύρου χρήματος από μίζες, πορνεία, όπλα, ναρκωτικά σε ευαγή ιδρύματα της Ελβετίας ή αλλαχού έχει τη δική της 2nd amendment: καλύπτεται -λένε- από συνταγματικές διατάξεις όταν η αποκάλυψη του αδικήματος γίνεται με «μη νόμιμο τρόπο».

 

Νόμιμη κλοπή;


Αυτό τουλάχιστον ο μη νομικός κατάλαβα από την αναλυτική ανακοίνωση του προέδρου και γενικού γραμματέα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (EEE), με την οποία ενίστανται για την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή και επιτρέπει τη συνέχιση και ενίσχυση της διερεύνησης της lίστας Λαγκάρντ ή Φαλτσιανί. Ανάλογες ενστάσεις είχαν και πολιτικοί και έτσι... ξέχασαν τη lίστα Φαλτσιανί σε συρτάρια.

«Η νέα διάταξη -ισχυρίστηκε η ηγεσία της ΕΕΕ- δεν είναι εμφανές εάν και πώς συνάδει με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 19 παρ. 3, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού (απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας) και των άρθρων 9 (άσυλο κατοικίας) και 9 Α (προστασία προσωπικών δεδομένων)».

Εισαγγελείς είναι, κάτι παραπάνω από μένα γνωρίζουν.

Έλα, όμως, που πέντε από τα εννέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕ παραιτήθηκαν διότι φέρονται να μην ερωτήθηκαν γι' αυτή την ανακοίνωση!

Έλα, όμως, που εισηγητής της σχετικής διάταξης είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής του ΑΠΘ και θεωρούμενος κορυφαίος Έλληνας ποινικολόγος Νίκος Παρασκευόπουλος. Που στην απάντησή του καταλήγει: «Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα».

Έλα, όμως, που καταδικάστηκε (έστω με ποινή - χάδι) ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου, και αυτό το έγγραφο ήταν η λίστα Φαλτσιανί, δηλαδή «προϊόν υποκλοπής» κατά την ηγεσία της ΕΕΕ. Η εισαγγελέας, μάλιστα (ανήκει στην ΕΕΕ;), πρότεινε ποινή τεσσάρων ετών!

 

Όλοι παράνομοι;


Πώς το έγγραφο αυτό είναι προϊόν υποκλοπής όταν στην Ελλάδα το παρέδωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών; Η νέα λίστα, που παρέδωσε στην Ελλάδα με άκρα επισημότητα και δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, είναι κι αυτή προϊόν υποκλοπής; Το γερμανικό ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο, πάντως, απεφάνθη ότι η αγορά αυτών των στοιχείων είναι νόμιμη.

Αν αληθεύουν κάποια στοιχεία, 35.299 Έλληνες διαθέτουν στην Ελβετία (όχι κατ' ανάγκη παράνομα, αλλά μάλλον μη πατριωτικά) συνολική περιουσία 608,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν διπλάσιο ποσό από το δημόσιο χρέος. Όλοι ξέρουμε πώς χρεώθηκε ο ελληνικός λαός αυτά που «έφαγαν» κυβερνώντες και παρατρεχάμενοι. Η Ένωση Εισαγγελέων, που στις 13 Δεκεμβρίου 2015 ζήτησε και τη μη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών της για λόγους ασφαλείας (!), το αγνοεί;

Η Ένωση Εισαγγελέων έχει κάποια πρόταση προς την κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ώστε να αρθεί η κατά την άποψή της αντισυνταγματικότητα; Δηλώνει ότι συναινεί στην πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος, αλλά πώς; Μήπως δικαιώνει τον πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σήμερα, που δήλωσε: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

Μήπως τα θέματα που θίγει η Ένωση Εισαγγελέων είναι αρμοδιότητας Συμβουλίου της Επικρατείας ή όχι; Αν οι δικηγόροι των φοροφυγάδων επικαλούνται αυτές τις ανακοινώσεις, τι θα πράξουν οι εισαγγελείς που δεν συμφωνούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου