Η Ηλεκτρονική και οι Κουμουτσάκος – Άδωνις στο ρόλο του… «Αλέκου»
Στο δρόμο βρέθηκαν οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών, με την εταιρία να κηρύσσει πτώχευση και επίσημα μετά από 66 χρόνια δραστηριοποίησης στην πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Για τσουβάλια με λεφτά α λα Spriders έκανε λόγο το μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ οι Κουμουτσάκος και Γεωργιάδης βρήκαν ευκαιρία να παίξουν τον… «Αλέκο»!
Το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ εργαζομένων, εργοδοσίας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Η πλευρά της εργοδοσίας δεν εμφανίστηκε για δεύτερη φορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, αναβάλλοντας τη συνάντηση.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κομνηνός, μέλος της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παραλλήλισε την κατάσταση με το μεγάλο κανόνι των Sprider Stores, κάνοντας λόγο για τσουβάλια με λεφτά που μετέφερε ο ιδιοκτήτης των Spriders, κ. Χατζηιωάννου, και αποθηκεύονταν σε κρυφά σημεία. Αυτά τα λεφτά προέκυψαν από τα bazaar που έκανε πριν κλείσει η εταιρία, πρακτική που ακολούθησε και η Ηλεκτρονική Αθηνών πριν την ανακοίνωση του λουκέτου.
«Το ίδιο ακριβώς έχει κάνει και η εργοδοσία της Ηλεκτρονικής. Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς λένε ότι από το bazzar που έχει κάνει, τις εκπτώσεις δηλαδή, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν μαζέψει εκατομμύρια, τα οποία πρέπει να αποδοθούν στους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας ευθύνες παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς όπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου γνώριζε για το κανόνι.
Αξιοσημείωτο δε πως η συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Στρούτσης, διεκόπη μετά από παρέμβαση των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωση της εταιρίας αποδίδονται ευθύνες στα capital controls λόγω του ότι αφενός ενίσχυσαν την καχυποψία των προμηθευτών και αφετέρου αποτέλεσαν τροχοπέδη για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας, μέσω νέου δανεισμού.
Σαφώς και οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές είναι ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση, όμως πρέπει να συνυπολογιστεί πως η εταιρία όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσε πτωτική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Ηλεκτρονική Αθηνών είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, ενώ το 2014 είχε ζητήσει από τους εργαζομένους της να συνεισφέρουν καταβάλλοντας περίπου έναν μισθό τους υπέρ της ανάκαμψης της εταιρείας.
Επίσης, η πορεία της εταιρίας είχε και σκοτεινές πλευρές -ειδικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν συνυπολόγισε πριν αποφανθεί ο κατά τ’ άλλα ετοιμόλογος Γιώργος Κουμουτσάκος, αγνοώντας τις καίριες ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία λόγω του γνωστού success story.
Έξω από το χορό δεν θα μπορούσε να μείνει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεχνώντας τα λουκέτα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό των Sprider Stores, για τα οποία τότε επικαλούταν τον νόμο της αγοράς. Ως εκ τούτου, διαδραμάτισαν και οι δύο για ακόμη μια φορά τον «Αλέκο» από την επιτυχημένη διαφήμιση της Ηλεκτρονικής.
To σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ
Τον κατήφορο είχε πάρει εδώ και αρκετά χρόνια η Ηλεκτρονική. Το έτος 2011 – 2012 έκλεισε με κάμψη πωλήσεων άνω του 20%, ενώ τα ίδια κεφάλαια είχαν καταστεί αρνητικά, αφού η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε κυριολεκτικά παγώσει. Επίσης, ο τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και ο τζίρος της εταιρίας είχαν συρρικνωθεί σε ασφυκτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας.
Μέσα σε όλα αυτά, η εταιρία έπρεπε να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 79 εκατ. ευρώ για συναλλαγές περίπου 40 εκατ. ευρώ, στις οποίες φερόταν να έχει προβεί σε υπεξαίρεση ΦΠΑ μαζί με ακόμα 22 επιχειρήσεις.
Η εταιρία είχε αρνηθεί την εμπλοκή της και γι’ αυτό είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Εν τέλει, το 2013 έγινε γνωστό πως η παράβαση κατέπεσε κατηγορία, με αποτέλεσμα η κύρωση να περιοριστεί στο 1 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε με δόσεις.
Οι εργαζόμενοι έδιναν το μισθό τους για να μείνει ζωντανή η εταιρία
Να δώσουν μέρος του μισθού τους για την «οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας» καλούνταν από την «Ηλεκτρονική Αθηνών» οι εργαζόμενοι της εταιρείας το 2014.
Ειδικότερα, η πρόταση της εταιρίας είχε ως εξής: Να δοθεί απ' τους εργαζόμενους το 1/4 του μισθού του Απρίλη, το 1/4 του μισθού του Ιούλη και το 1/2 του μισθού του Δεκέμβρη.
Την κίνηση αυτή είχε καταγγείλει τότε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος καλούσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό τους σωματείο και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου