Το Μαξίμου βλέπει συμφωνία και λύση για το χρέος
Λύση για το χρέος σε «ήπιο άξονα», ευνοϊκό συμβιβασμό για την Ελλάδα στο μέτωπο των πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων και κλείσιμο της αξιολόγησης το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου βλέπει η κυβέρνηση στα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών – μηνύματα, στα οποία το Μαξίμου επιλέγει την αισιόδοξη ανάγνωση και θεωρεί ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία που θα υπερκαλύψει το πολιτικό κόστος από το νέο πακέτο των μνημονιακών μέτρων.
Το κυβερνητικό επιτελείο, παρά τις εκ Βρυξελλών και Βερολίνου ενδείξεις για πιθανή παράταση της διαπραγμάτευσης έως το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες του για τελική λύση ακόμη και στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας και βασίζει τις προσδοκίες του στη νέα χαρτογράφηση των συμμαχιών στην Ευρώπη.
Το χρέος, για πρώτη φορά, στην ατζέντα τουEurogroup
Σ’ αυτή τη χαρτογράφηση κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν χθες το βράδυ ως «εξαιρετικής σημασίας» την δήλωση του εκπροσώπου του Φρανσουά Ολάντ ότι ο γάλλος πρόεδρος «επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία για την Ελλάδα», έκαναν λόγο για «σταθερή, θετική μεταστροφή του Γερούν Ντάισελμπλουμ» και τόνιζαν ότι «για πρώτη φορά, το θέμα του χρέους, μπαίνει επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup».
Αστάθμητοι, και υψηλής βαρύτητας, παράγοντες, όμως, κόντρα σ’ αυτόν τον «συμμαχικό άξονα» παραμένουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και το ΔΝΤ. Τα τελευταία σήματα από το Βερολίνο δείχνουν πως οΒόλφγκανγκ Σόιμπλε θα στηρίξει μεν το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά με… γερμανικούς όρους, που μένει να ξεκαθαριστεί πόσο σκληροί θα είναι αυτή τη φορά. Το δε ΔΝΤ καθιστά σαφές ότι θα πουλήσει ακριβά την όποια συμφωνία και με μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού διαρρέει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας πιθανότατα δεν θα παραστεί η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ο «σκληρός»Πολ Τόμσεν – ο εμπνευστής του πρόσθετου «προληπτικού» πακέτου μέτρων των 3,6 δις ευρώ.
ΜΝΙ: Η Αθήνα θα ζητήσει γραπτές εγγυήσεις
Παρά το μπρα ντε φερ τακτικής, ωστόσο, το Μαξίμου θεωρεί ότι στο θέμα του «εφεδρικού» πακέτου θα επέλθει συμβιβασμός με αποδοχή της ελληνικής πρότασης για δημοσιονομικό «κόφτη» χωρίς εξειδίκευση και νομοθέτηση των μέτρων και το βάρος θα μετατεθεί πλέον στη λύση για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις από τους εταίρους για το θέμα του χρέους, ωστόσο τα στενά χρονικά περιθώρια καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί έστω και το πλαίσιο αυτής της λύσης έως τη Δευτέρα. Η δε χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση πρέπει να υπάρξει συμφωνία-πακέτο τόσο για τα μέτρα όσο και για το χρέος, γεγονός που ενισχύει το σενάριο για μετάθεση της τελικής συμφωνίας στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Η φόρμουλα για το χρέος
Σε ό,τι αφορά την ουσία της λύσης για το χρέος, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της «ήπιας» επιμήκυνσης από τα 32,5 στα 40 ή και 50 χρόνια, χωρίς μείωση επιτοκίων, και με ρήτρα ανάπτυξης στις ετήσιες αποπληρωμές – μια ρήτρα, που πιθανότατα θα θέτει ως πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους το 15% του ΑΕΠ. Ανοιχτό, πάντως, παραμένει και το εάν η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα δρομολογηθεί άμεσα ή θα παραπεμφθεί στον Οκτώβριο, μετά την επόμενη αξιολόγηση, με δεδομένη και την πάγια θέση Σόιμπλε ότι «δεν επείγει η ελάφρυσνη του ελληνικού χρέους»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου