Η πολιτική ρελάνς της απλής αναλογικής
Ο κύβος ερρίφθη, η απλή (και όχι άδολη) αναλογική κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας και ο πρώτος κυβερνητικός στόχος επετεύχθη ήδη: Η πρόταση του Μαξίμου για τον νέο εκλογικό νόμο προκαλεί νέα ρήγματα στο σίριαλ της ένωσης «κέντρου» και κεντροαριστεράς», εκθέτει και στριμώχνει το ΚΚΕ και εμφανίζει πολιτικά απομονωμένη τη Νέα Δημοκρατία.
Η πρόταση, που προβλέπει κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ψήφο στα 17 έτη και διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, είναι το αποτέλεσμα των – έντονων – ζυμώσεων για τη διατήρηση των εσωτερικών ισορροπιών σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το όχημα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην, όποια, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Ρήγμα ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού
Και παρ’ ότι η συγκέντρωση των αναγκαίων 200 βουλευτών για να έχει ο νέος νόμος άμεση ισχύ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, το Μαξίμου δρέπει ήδη – σε επίπεδο τακτικής τουλάχιστον – τους πρώτους καρπούς. Η κυβερνητική πρόταση έφερε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σε δημόσια σύγκρουση, με τον μεν Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει και να καλεί τη Χαριλάου Τρικούπη να πράξει το ίδιο, τη δε Φώφη Γεννηματά να επιφυλάσσεται και να του απαντά αιχμηρά να… «κρατήσει τις συμβουλές για το κόμμα του».
Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, το «όχι» του Σταύρου Θεοδωράκη διευκολύνει την κυβέρνηση να του χρεώνει στήριξη της ΝΔ και της δεξιάς ατζέντας, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον να στριμώχνεται σοβαρά.
«Ζητάμε να ψηφίσουν την πρόταση Βενιζέλου…»
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες να κάνουν ακόμη πιο δύσκολα τα διλήμματα της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας πως «το μόνο που ζητά η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ είναι να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που το… ίδιο πρότεινε πέρσι, επί προεδρίας ακόμη Βενιζέλου».
Πρόκειται για μια ευθεία αναφορά στην πρόταση εκλογικού νόμου που είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2015 το ΠΑΣΟΚ και προέβλεπε κατάργηση του μπόνους εδρών, με την επισήμανση μάλιστα ότι πρέπει να τροποποιηθεί το ισχύον «ιδιόρυθμο μικτό εκλογικό σύστημα».
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι ο χρόνος που επιλέγει ο πρωθυπουργός για να προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου «κρύβει πολιτικό καιροσκοπισμό» και υπενθυμίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά του είχε προτείνει απλή αναλογική πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη αλλά εκείνος την απέρριψε. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν κάνει πιο εύκολες τις τελικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όπου η μεν Φώφη Γεννηματά δείχνει διαθέσεις συνεννόησης, ο δε άξονας Βενιζέλου – Λοβέρδου επιμένει στο «όχι σε όλα» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το όριο του 3%, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ
Πολιτικό ζήτημα προκύπτει και για το ΚΚΕ, το οποίο οχυρώνεται πίσω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή που αποκλείει την «άδολη» απλή αναλογική. Τα στελέχη του ΚΚΕ σημειώνουν, μάλιστα, ότι η διατήρηση αυτού του ορίου αποτελεί την παραχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις «εθνικές αγωνίες» των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να αιτιολογήσει πλήρως την απόρριψη από το Κομμουνιστικό Κόμμα ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς. Πόσο μάλλον, που κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως, παρά το όριο εισόδου, με τον νέο νόμο όλα τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή θα πάρουν περισσότερες έδρες απ’ όσες θα έπαιρναν με απλή και άδολη αναλογική.
Η Νέα Δημοκρατία και το… 40%
Από το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δημόσιο, σταθερό επιχείρημα είναι ότι η κατάργηση του μπόνους εδρών οδηγεί σε ακυβερνησία και απώλεια πολιτικής σταθερότητας. Παραπλεύρως, δε, τα γαλάζια στελέχη χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση να στερήσει από τη ΝΔ τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη κι εάν πάρει ποσοστό 40% στις εκλογές, καθώς και να μείνει ο ίδιος στο παιχνίδι των συνεργασιών ακόμη κι εάν είναι δεύτερο κόμμα.
Η απάντηση εδώ από κυβερνητικές πηγές είναι απλώς η παραπομπή στα αποτελέσματα των εκλογών της τελευταίας τετραετίας και η επισήμανση ότι «μάλλον θα περάσουν πολλές… τετραετίες ακόμη μέχρι να υπάρξει πρώτο κόμμα με ποσοστά άνω του 40%»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου