Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Η φοροδιαφυγή ως εθνικό ζήτημα

Η φοροδιαφυγή ως εθνικό ζήτημα
Χρήστου Δημήτρης
Χτύπησε ταβάνι η φοροδιαφυγή αυτό το καλοκαίρι. Η φαντασία και οι δράσεις για την αρπαγή αφορολόγητου μαύρου χρήματος, είναι πράγματι εντυπωσιακές. Κορυφαίο, κατά τη γνώμη μου, γεγονός, η αποκάλυψη της “Αυγής” στο πρωτοσέλιδο θέμα της Κυριακής. Το διαβάσαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών συνέλαβε την ιδέα να συστήσει και να προσφέρει την απόλυτη φοροδιαφυγή σε επιχειρηματίες των εμπορικότερων νησιών.
Πουλούσε POS συνδεδεμένα με τράπεζες χωρών της Ε.Ε., κυρίως της Βουλγαρίας και της Μάλτας, και τα καταστήματα που τα χρησιμοποιούσαν απέφευγαν και τον φόρο των συναλλαγών, και τον ΦΠΑ, και τα capital controls! Τα χρήματα των καταναλωτών που χρησιμοποιούσαν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα πήγαιναν κατευθείαν στις ξένες τράπεζες, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να γνωρίζει τίποτα και να εισπράττει φόρους και ΦΠΑ! Επιπλέον, αυτά τα ποσά που πρέπει να ήταν τεράστια, μπορούσαν να επιστρέψουν στην χώρα με τα μπόνους που έχουν θεσπιστεί για όσους επαναφέρουν χρήματα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

ΟΠΩΣ αποκάλυψε η “Αυγή”, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το γεγονός της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων από ΦΠΑ στα νησιά πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ 24%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σε νησιά, όπως για παράδειγμα, η Μύκονος, παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%! Παράλληλα, σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος, η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%. Σημειώνουμε τη νύξη, για την εμφανώς καθυστερημένη αντίδραση της οικονομικής αστυνομίας ίσως γιατί πίσω από το κύκλωμα βρίσκονται γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφόρους χώρους, όπως ΜΜΕ, ναυτιλία, ποδόσφαιρο, ηλεκτρονικός τζόγος, εστίαση, στέγαση κ.λπ.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι εξόχως σοβαρό για μια χώρα όπου τα φορολογικά έσοδα είναι ζήτημα επιβίωσης και λύτρωσης από τα δεσμά των Μνημονίων. Αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών υπηρεσιών του δεν αντιληφθούν τη σημασία του ρόλου τους, όπως, για παράδειγμα, τον αντιλαμβάνονται οι πυροσβέστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την προστασία ανθρώπων και φύσης, τότε οι δυσκολίες θα είναι πολύ μεγάλες. Και θα είναι πολύ μεγάλες, διότι έπειτα από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης, πολλές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και γενικότερα νοικοκυριά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά βάρη. Εδώ όμως δεν μιλάμε για αυτές τις περιπτώσεις που θα καθυστερήσουν τις δόσεις του ΦΠΑ ή θα αναβάλουν τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ λόγω πραγματικής αδυναμίας. Εδώ μιλάμε για μπίζνα θησαυρισμού σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

ΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ, διότι αν τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διορθώσει αδικίες και υπερβολές στη φορολογική της πολιτική. Διότι αν τα έσοδα πάνε κατά διαόλου, η ανάπτυξη θα αναβληθεί και αν η μηχανή δεν πάρει μπρος, τότε η ύφεση θα συνεχιστεί και θα δαγκώνει. Και αν η ύφεση συνεχιστεί και δαγκώνει, τα ερείπια στην ελληνική οικονομία θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Ειδικά όσοι μάτωσαν για να ανταποκριθούν με εντιμότητα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα σταματήσουν να παίζουν τον ρόλο “του μαλάκα της παρέας” και μετά, τρέχα γύρευε.

ΑΥΤΗ η χώρα χρειάζεται αυστηρότητα στη φορολογική υποχρέωση και παραδειγματισμούς, οι οποίοι να πείθουν την κοινωνία ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Αν εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου για τις φορολογικές υποχρεώσεις, αν ο πειρασμός σε περίπτωση αποκάλυψης κοστίζει πολύ σκληρά, τότε υπάρχουν ελπίδες να γίνουμε μια σύγχρονη χώρα. Ο κλήρος έπεσε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα. Αν αποτύχει και η Αριστερά, τότε οι δυνάμεις της παλινόρθωσης, θρασύτατες όπως είναι και δεν το κρύβουν, είναι έτοιμες να επαναφέρουν το σύστημα της κλεπτοκρατίας και των νταβατζήδων. Εμείς αποφασίζουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταβάλει όσες δυνάμεις διαθέτει και να κόψει το λαιμό της να βρει και εφεδρείες, ώστε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής να μη χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου