Στενοί συνεργάτες κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων των πρόσφατων ετών στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν στη διοίκηση της τράπεζας
Οι... διπλοθεσίτες της Αττικής
attica-bank-nd.jpg
Νίκος Σβέρκος
Το περίφημο «τρίγωνο της διαπλοκής», κατατρώει τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Η αντιμετώπισή του έχει γίνει η «σημαία» πολιτικών κομμάτων, με τη σχετική συζήτηση να έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η αντιπολίτευση εστιάζει στην περίοδο διακυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχος ή και πολλαπλάσιος επισφαλής δανεισμός προς επιχειρήσεις υπήρχε επί πολλά έτη παλαιότερα. Δημοσιεύματα σχετικά με τη θέση της Attica Bank την φέρουν επίσης λίγο-πολύ στα όρια της κατάρρευσης.
Ολα αυτά μένει να αποδειχτούν ή να διαψευστούν από το πρόσφατο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, που αποτελεί τον θεσμικό ελεγκτή των πεπραγμένων των διοικήσεων των τραπεζών, άρα και της Attica Bank.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι ενδεικτικά για το πώς στενοί συνεργάτες κορυφαίων πολιτικών και κυβερνητικών παραγόντων των πρόσφατων ετών στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ (που σημειωτέον έχουν λάβει δάνεια 13 εκατ. ευρώ), συμμετείχαν στη διοίκηση της τράπεζας την ίδια περίοδο που είχαν διοριστεί σε θέσεις στο Δημόσιο. Και μάλιστα είχαν αναλάβει θέσεις στην Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες όφειλαν να ελέγχουν και τη λειτουργία της.
Από την τράπεζα στο υπουργείο
Στις 30 Οκτωβρίου του 2012 η Τράπεζα Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε, [...] την κα. Κατερίνα Ζευγώλη, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του». Η Αικατερίνη Ζευγώλη παρέμεινε στη θέση της στο Δ.Σ. της Attica Bank για 15 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014, όταν και αντικαταστάθηκε.
Η Αικατερίνη Ζευγώλη, όμως, δεν έμεινε ανενεργή στην τράπεζα, καθώς η Attica Bank ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου 2014 «η κα. Αικατερίνη Ζευγώλη αναλαμβάνει καθήκοντα Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας και Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας».
Ανέλαβε δηλαδή να ελέγχει τις συνθήκες, τις εγγυήσεις και τους όρους χορήγησης δανείων και αν έκρινε ότι υπάρχει είτε μη συμφέρουσα ή παράνομη δραστηριότητα, να παραπέμπει τις υποθέσεις στο Δ.Σ. της τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Attica Bank, το στέλεχος που καταλαμβάνει τη θέση αυτή αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, δηλαδή εκείνη την εποχή τον Γκίκα Μάναλη.
Η Αικατερίνη Ζευγώλη όμως δεν απασχολούνταν μόνο στην Attica Bank. Όπως προκύπτει από τα σχετικά ΦΕΚ, διορίστηκε στις 9 Ιουλίου 2012 ως μετακλητή στο υπουργείο Οικονομικών και ορίστηκε συγκεκριμένα «Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα».
Υπήρξε δε στενή συνεργάτιδά του μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του 2014, «ύστερα από την υποβολή αίτησης παραίτησής της». Με άλλα λόγια, η Αικατερίνη Ζευγώλη υπήρξε ταυτόχρονα διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα και κορυφαίο στέλεχος της Attica Bank.
Στις 25 Οκτωβρίου του 2011 η Attica Bank ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε [...] τον κ. Κωνσταντίνο Γουβάλα, ως μη εκτελεστικό μέλος του». Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας παρέμεινε στη συγκεκριμένη στελεχική θέση και εκείνος μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2014, οπότε και παραιτήθηκε.
Ο Κωνσταντίνος Γουβάλας είναι όμως επί σειρά ετών πολύ στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου σε διάφορες υπουργικές θητείες του. Ιδιαίτερα τη διετή περίοδο που ήταν στο Δ.Σ. της Attica Bank ήταν ταυτόχρονα, μέχρι τις 21 Μαρτίου του 2012, μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών, την εποχή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 και μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2013 είχε διοριστεί στο γραφείο του πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής, Λεωνίδα Γρηγοράκου. Το ερώτημα είναι το ίδιο: είχε ακούσει κάτι για επισφαλή δάνεια που παρείχε η Attica Bank;
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Attica Bank διετέλεσε μέχρι το καλοκαίρι του 2016 ο Δημήτρης Βογανάτσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Μάρτιο του 2012, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπέγραψε κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του κόμματος το 2012.
Το 2015 ανέλαβε τον συντονισμό του προεκλογικού αγώνα του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ παλαιότερα είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γιάννη Μανιάτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με φόρα από την ΟΝΝΕΔ
Την 1η Μαρτίου 2013, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εξέλεξε, [...] τον κ. Αντώνιο Σελλιανάκη, μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου».
Ο αρχιτέκτων στο επάγγελμα δεν είναι όμως άγνωστος στους κύκλους της Ν.Δ., καθώς είχε υπάρξει στέλεχός της, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και διορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013, λίγες μέρες πριν από την εκλογή του στο Δ.Σ. της Attica Bank, πρόεδρος του Δ.Σ. Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ). Ο υπουργός Εργασίας που τον διόρισε ήταν ο Γιάννης Βρούτσης.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015, ξέσπασε «σκάνδαλο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας», που αφορά και το ΕΤΑΑ.
Παράλληλα, όμως, το ΤΕΕ κατήγγειλε στις 15 Ιανουαρίου του 2015 «νέο προεκλογικό πραξικόπημα παράνομων, αντιδημοκρατικών και αντιδεοντολογικών, κομματικών διορισμών, που επιβάλλει με κρυφή και διάτρητη Υπουργική Απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης, μαζί με τον εγκάθετό του στο Δ.Σ. ΕΤΑΑ Αντώνη Σελλιανάκη και τους συνοδοιπόρους τους όσον αφορά στον ορισμό νέου Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και στους Τομείς του ΕΤΑΑ».
Τα παραπάνω τέσσερα κορυφαία στελέχη της Attica Bank, όπως φαίνεται από την πορεία τους, υπήρξαν παράλληλα με τη θητεία τους στην τράπεζα στενοί συνεργάτες υπουργών και μάλιστα διορισμένοι σε δημόσιες θέσεις.
Τα ερωτήματα παραμένουν: γνωρίζουν κάτι για επισφαλή δανειοδότηση προς επιχειρηματίες; Αν ναι, έπραξαν κάτι προς το συμφέρον της τράπεζας και του Δημοσίου; Και οι κορυφαίοι υπουργοί-πολιτικοί τους προϊστάμενοι γνώριζαν κάτι για το φερόμενο «πάρτι» των δανειοδοτήσεων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου