Δεν λένε την αλήθεια για τη χρηματοοικονομική θέση του MEGA
Δημήτριος Λ. Παπαδόπουλος *
Το θέμα της χορήγησης αδειών λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών απασχόλησε και θα απασχολήσει την κοινή γνώμη και φυσικά τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο οριστικός αποκλεισμός του MEGA από τη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας ερμηνεύτηκε ότι το κανάλι οδεύει στο τέλος του.
Το MEGA με επανειλημμένα τηλεοπτικά σποτ επισήμανε το ύψος των χρηματικών ποσών που πληρώθηκαν για φόρους, εισφορές κ.λπ. από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα. Τα ποσά είναι σημαντικά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που παραλείπεται και δεν λέγεται.
Ποιο είναι αυτό; Το MEGA, με βάση τις δημοσιευμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του (για τη χρήση 2015 δεν έχει δημοσιεύσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις), βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, στο «χείλος» της πτώχευσης. Ολοι οι οικονομικοί δείκτες για το χρονικό διάστημα 2008-2014 έχουν καθοδική πορεία προσφέροντας πλήρη επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Οι αρνητικές τιμές του δείκτη μικτού περιθωρίου κέρδους τα τρία τελευταία συνεχόμενα χρόνια (2012-2014), οι αρνητικές τιμές του δείκτη καθαρού περιθωρίου κέρδους και οι αρνητικές τιμές του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για τα πέντε τελευταία χρόνια (2010-2014), η αυξητική τάση του δείκτη ξένων κεφαλαίων προς ίδια κεφάλαια που το 2014 είχε τιμή 7,62 δείχνει τον υπερδανεισμό της εταιρείας, η πτωτική τάση του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών εξόδων, η πτωτική τάση του δείκτη αξιοποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων (δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας συνόλου περιουσιακών στοιχείων) και φυσικά η οριακή εικόνα της ρευστότητας [ο δείκτης γενικής ρευστότητας ήταν το 2008 0,97 (κάτω από τη μονάδα) και το 2014 1,01, ο δείκτης άμεσης ρευστότητας ήταν το 2008 1,0 και κάτω από 1,0 το 2014].
Η οικονομική κρίση δια μέσου της δραματικής μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης έχει επηρεάσει τη λειτουργία του MEGA, όπως και τα άλλα κανάλια.
Ομως η τιμή του δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια 7,62 δείχνει ξεκάθαρα ότι το MEGA λειτουργούσε με δανειακά κεφάλαια, που ήταν περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερα από τα ίδια κεφάλαια και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του καναλιού απαιτεί γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (να εισφέρουν νέα κεφάλαια οι παλιοί μέτοχοι –οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι– ή να εισφέρουν νέοι μέτοχοι συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών στελεχών) και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εταιρικής αναδιάρθρωσης (λειτουργικής, χρηματοοικονομικής, οργανωτικής δομής) υπό νέο μάνατζμεντ και με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Διαφορετικά το MEGA έφτασε στο τέλος του.
*Ph.D., πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου