Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου κατά των διακρίσεων
Μπορεί το Σύνταγμα και ο προηγούμενος νόμος να προστάτευε την αρχή της ισότητας, απλά με το νομοσχέδιο διευρύνεται πλέον η εφαρμογή της σε διάφορους τομείς δραστηριότητας και κυρίως στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, το οποίο πάσχει σε μεγάλο βαθμό και όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εξομοίωση μισθών ανδρών και γυναικών.
Επίσης με την αλλαγή του όρου γενετήσιος (που εισάγει την έννοια της γέννησης) από τον όρο σεξουαλικός προσανατολισμός διασφαλίζεται η μη διάκριση των ομόφυλων σεξουαλικών σχέσεων.
Διασφαλίζονται ακόμα και σειρά έμμεσων διακρίσεων ακόμα και στη χρήση κάποιων όρων, όπως για παράδειγμα η απαλοιφή του όρου «ήθη» που συχνά σε ποινικά δικαστήρια δεν προστάτευε τις εκδιδόμενες γυναίκες. Τιμωρείται πλέον η διάπραξη διακρίσεων ακόμα και λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών (π.χ. μαύρος κ.λπ.).
Τέλος, η κυριότερη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι ότι τον έλεγχο της εφαρμογής της αρχής ίσης μεταχείρισης αναλαμβάνει πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς επίσης και τη διερεύνηση όλων των περιστατικών αυθαιρεσίας που καταγγέλλονται στον νεοσυσταθέντα Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και τα οποία αφορούν την αστυνομία, τις φυλακές και το λιμενικό.
Πρόκειται δηλαδή για διατάξεις ουσιαστικής εφαρμογής της ισότητας που αποτελούσαν αίτημα όλων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έωλο επιχείρημα που διατυπώθηκε στη Βουλή (και αναπαράχθηκε από «πρόθυμα» ΜΜΕ) περί έμμεσης εξίσωσης του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης προφανώς είναι εκ του πονηρού, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο απλά καταργεί κάθε είδους διάκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου